Povežite se s nama

Mozaik

15. travnja prvi hrvatski STEM piknik ispred OŠ Nikola Tesla

Objavljeno

na
U subotu, 15. travnja od 10 do 16.30 sati, na Trgu Ivana Klobučarića u Rijeci (ispred Osnovne škole “Nikola Tesla”), održat će se prvi hrvatski STEM piknik. Riječ je o jednodnevnom kulturno-zabavno-edukacijskom događanju za djecu (i one koji se tako osjećaju) namijenjenom popularizaciji STEM-a.

STEM, slovo po slovo, znači science, technology, engineering i mathematics, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Namjera je ovim jednodnevnim događanjem u organizaciji Centra tehničke kulture Rijeka velike i male upoznati s nekima od načela prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike koja svakodnevno nevidljivo djeluju na naše živote.

STEM piknik uključuje niz cjelodnevnih događanja: razgovore u sklopu Znanstvenog cafea, STEM Expo te kulturno-zabavni program.
U Znanstvenom cafeu sudjeluju meteorolog Zoran Vakula, astrolog Korado Korlević te ravnateljica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Željka Modrić Surina. Razgovore s gošćama moderirat će Kristian Benić.

Kulturno-zabavni program uključuje koncert kod mlađe publike izuzetno popularnih Kišnih razdraganaca, zatim predstave Znanstvenici superheroji Astronomskog društva Višnjan i Boss teatra te pop-up predstavu Čajanka kod Šifrice autorice, ujedno matematičarke, Marije Maksimović. Velike i male očekuje i Flying Pancakes Circus Marka Klauna – žonglersko-klaunski performans s podjelom čak 1000 palačinki, a glazbenu će podlogu svim događanjima kreirati DJ-ica Molekulica.

STEM Expo, izlagačko-radionički i natjecateljski dio STEM piknika, stvorit će niz prilika za igru i učenje. Djevojčice i dječaci moći će se natjecati u upravljanju Simulatorom vožnje, u Robo nogometu, Memory Buzz Wire Gameu, u igri na igraćoj ploči pod nazivom STEM Arena, igri Treasure hunt u STEM parku ili natjecanju Padobranci, gdje će zadatak biti od dostupnih materijala izraditi prikladnu košaru za jaje koje se ne smije slomiti pri slobodnom padu.

Na STEM Expou moći će se u detalje razgledati jedinstven studentski bolid Riteh Formula, kao i upravljati Bee bot robotima, rukovati 3D olovkama i pritom izrađivati različite predmete, učiti trikove s kartama i kako vezati čvorove, upravljati Cubettom – malim drvenim robotom, učiti o električnoj energiji spajanjem električnih krugova od elektrovodljivog plastelina i upravljati micro:Maqueen robotom uz pomoć drugog micro:bita.

STEM čudesa koja će biti predstavljena na STEM Expou osmislili su i omogućili partneri projekta STEM(AJMO!): Astronomsko društvo Višnjan, Centar tehničke kulture Rijeka (koordinator projekta), Connect IT, Grad Rijeka, Međimurski informatički klub Čakovec, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Rijeci, Tehnički fakultet Sveučilišta Rijeci, Zajednica tehničke kulture Karlovac, Zajednica tehničke kulture Split i Zajednica tehničke kulture Zadar.

STEM piknik ujedno je i domaćin finala Makeathona, trodnevnog natjecanja u sklopu kojeg djeca i mladi zajednički razvijaju ideje za rješavanje određenih izazova, koje zatim uz pomoć mentora razrađuju konkretna rješenja u obliku prototipa.

U tijeku su i prijave za volontere za STEM piknik. Kako bi STEM piknik super funkcionirao i kako bi svi posjetitelji bili zadovoljni, potrebni su volonteri koji će sudjelovati u realizaciji događanja. Prijave za volontere otvorene su do 31. ožujka 2023.
STEM piknik dio je ESF projekta STEM(AJMO!)

STEM piknik samo je jedna u nizu aktivnosti projekta STEM(AJMO!) u sklopu kojeg je u Rijeci do sad već izgrađen STEM park, uređen i opremljen STEM laboratorij, a u sedam hrvatskih županija do kraja projekta bit će provedeno 100 radionica za djecu i mlade.

Projekt STEM(AJMO!) prijavljen je na javni poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ (UP.04.2.1.10) iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Odlukom Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske od 25. lipnja 2021., donesena je odluka kojom je utvrđeno da je projektu dodijeljeno 2.891.292,10 HRK (383.740,41 EUR), od čega 2.457.598,29 HRK (326.179,35 EUR) iz sredstava Europskog socijalnog fonda i 433.693,82 HRK (57.561,06 EUR) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram