Povežite se s nama


Povodom 24. godišnjice osnivanja Specijalne jedinice policije Rijeka – „Ajkula“ i Dana Udruge, delegacije SJP Rijeka, PU Primorsko – goranske, pripadnici Udruge Specijalne policije Domovinskog rata „Ajkula“, te predstavnici Županije Primorsko-goranske i Grada Rijeke, uz postrojeni počasni vod, položili su vijence i zapalili svijeće u Aleji hrvatskih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Na današnji dan, 8. travnja 1991. Godine, osnovana je Specijalna jedinica policije „Ajkula“. Pripadnici jedinice obilježili su danas 24. godišnjicu svog osnivanja i Dan Udruge. Pripadnicima „Ajkula“ su se povodom obilježavanja njihove godišnjice pridružili  i predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke,  roditelji i članovi obitelji stradalih specijalaca u Domovinskom ratu, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, te brojni prijatelji i poznanici riječkih specijalaca.

Povodom godišnjice, položeni su vijenci na Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na Centralnom gradskom groblju Drenova. U ime Grada Rijeke polaganju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika, Miroslav Matešić, voditelj službe općih poslova Odjela za gradsku samoupravu i upravu, Milovan Frlan i pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu, Mladen Vukelić.

U sklopu programa obilježavanja godišnjice, na Kukuljanovu je održano postrojavanje ratnih veterana SJP Rijeka i polaganje vijenaca na spomeniku i spomen zidu, a u katedrali Sv. Vida održana je misa zadušnica za sve poginule i umrle specijalce „Ajkula“ i sve poginule hrvatske branitelje. Također su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku i spomen zidu ispred zgrade PU Primorsko – goranske, te su otvoreni i blagoslovljeni kancelarijski uredi Udruge u prostorima Policijskog doma.

U subotu, 11. travnja,  na rasporedu su cjelodnevne zabavno – sportske aktivnosti u kojima će sudjelovati članovi SJP „Ajkula“, članovi Udruge i gosti, a u svrhu te prigode organizirano je i natjecanje Udruga iz Domovinskog rata u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću i turnir u boćanju i kartanju. 

Udrugu Specijalne policije Domovinskog rata „Ajkula“ čine članovi SJP „Ajkule“-Rijeka koji su prošli kroz Jedinicu od njenog osnivanja 8. travnja 1991. godine, pa do danas. Zadaća udruge je čuvanje vrijednosti i širenje istine o Domovinskom ratu, čuvanje uspomena na herojska djela pripadnika SJP Rijeka u Domovinskom ratu, zaštita časti i dostojanstva svih pripadnika SJP Rijeka te pružanje pomoći i skrbi o članovima Udruge. U Domovinskom ratu poginulo je osam pripadnika SJP “Ajkule”.

Grad Rijeka