Povežite se s nama

Sigurnost hrane tema je ovogodišnjega Svjetskog dana zdravlja, kojim Svjetska zdravstvena organizacija želi podignuti svijest o tom globalnom javnozdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu, od uzgajivača, prerađivača i prodavača do potrošača i državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane. Svjetski dan zdravlja – 7. travnja ujedno je i prigoda za dodatnu promociju zdravlja organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koje treba poduzeti za očuvanje zdravlja i sprečavanje bolesti.

Pod sloganom Sigurnost hrane od proizvođača do potrošača diljem svijeta ističe se važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja. Procjenjuje se da su bolesti povezane s pokvarenom, bakteriološki neispravnom i nezdravom hranom uzročnik preko 2 milijuna smrti godišnje.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja započelo je jučer radionicom nordijskog hodanja u Crikvenici, a nastavlja se promocijom Centra za besplatno, anonimno i dobrovoljno savjetovanje i testiranje na Hepatitis B, C i HIV, u prostoru Udruge Hepatos. U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, u četvrtak, 9. travnja 2015. g. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održat će se Stručni simpozij „Osigurajmo zdravu hranu“. Simpozij će imati dvije sekcije: „(Pre)hranom do zdravlja” i „Sigurnost hrane”, a bit će predstavljena i knjiga Dijetoterapija i klinička prehrana, autora Davora Štimca, Željka Krznarića, Darije Vranešić Bender i Maje Obrovac Glišić.
 
Najavljena je i Javno-zdravstvena akcija koja će se održati u subotu 11. travnja 2015. g. na riječkom Korzu od 10 do 13 sati. S obzirom na to da je ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja „Food Safety“ – Sigurnost hrane, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane na cjelokupno ljudsko zdravlje našim će sugrađanima Udruga ,,Palentar“ pripremati oko 500 porcija domaće i zdrave palente kompirice. Bit će organizirano i natjecanje u miješanju palente. 

Na štandovima će se promovirati zdravi prehrambeni proizvodi koje će građani moći degustirati. Građanima će se mjeriti krvni tlak, dijeliti će se edukativni materijali i savjeti o zdravom načinu života. 

Grad Rijeka