Povežite se s nama

Vijesti

Savjet mladih PGŽ organizira predavanje o financijskoj pismenosti

Objavljeno

na
Savjet mladih PGŽ organizirao je gostujuće predavanje jer smatraju da mladi nisu dovoljno educirani, informirani, odnosno „pismeni“ u segmentu financija koje ih se izravno tiče i koja je sastavni dio njihova života, istaknuli su članovi Savjeta mladih Primorsko-goranske županije i Savjeta mladih Grada Opatije.

Porazno istraživanje koje su HANFA i HNB proveli 2016. godine, pokazalo je kako mlađi od 19 godina te oni od 20 do 29 godina u Hrvatskoj (s naglaskom na Hrvatsko primorje, Istru te Dalmaciju) imaju najnižu financijsku pismenost od svih građana. Želja za održavanjem edukacije vezane za financijsku pismenost mladih proizlazi iz navedene poražavajuće statistike.

Gostujuće predavanje usmjereno je na poboljšanje razine financijske pismenosti kroz važnosti poznavanja obilježja i rizika financijskih proizvoda i usluga, te racionalno upravljanje osobnim (i kućnim) financijama. Financijske odluke sa sobom donose obaveze koje mogu znatno i dugoročno definirati kvalitetu naših života.

Smatramo da je financijska pismenost osnovan preduvjet za financijsku sigurnost u cijelom životu. Financijski pismeni ljudi neće se zaduživati po vrlo nepovoljnim uvjetima niti će postati žrtvama bilo kakvih financijskih prevara, naveo je Robert Matić, predsjednik županijskog savjeta mladih.

Inače, savjeti mladih osnivaju se kao savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Njihova zadaća je promicanje i zagovaranje prava, potrebe i interesa mladih na njihovoj lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini.

Naši partneri iz HANFA-e (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) imaju zavidno iskustvo u provođenju edukativnih programa o financijskoj pismenosti za mlade, a redovito izdaju i edukativne brošure, filmove i tekstove. 

Gostujući predavač je Ivan Mučnjak – voditelj Direkcije za praćenje zaštite potrošača i edukaciju u HANFA-i zadužen za osmišljavanje i provođenje aktivnosti vezanih uz provođenje financijske pismenosti i edukaciju  (predavanja, radionice, kontakti sa subjektima nadzora HANFA-e i drugim dionicima – državne institucije, udruge za zaštitu potrošača, obrazovne ustanove, nevladin sektor).

Predavanje je podijeljeno na dva dijela. Tijekom prvog dijela izlaganja će se jednostavnim jezikom objasniti što je uopće financijska pismenost te zašto je važno postati i ostati financijski pismen(a), a u drugom dijelu objasnit će se što je tržište kapitala, kako se trguje na tržištu kapitala i što uzeti u obzir za donošenje odluke o trgovanju. Predavanja su interaktivna i s puno primjera te namijenjena svima koji žele usvojiti vrijedna znanja na zanimljiv i zabavan način.

Gostujuće predavanje održava se 12. rujna 2019.  godine u prostorijama SUMA-e od 13.30 do 16.00 sati za sve mlade s područja Primorsko-goranske županije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram