Povežite se s nama


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dopredsjednica Riječkog sportskog saveza Ana Milardović i vrhunski riječki sportaši potpisali su ugovore o stipendiranju. Pravo na stipendiju do sada je u ovoj je godini ostvarilo 54 sportaša i sportašica koji su ostvarili značajne rezultate u 16 sportskih grana i za čije stipendije Grad Rijeka u 2015. godini izdvaja 800 tisuća kuna.

Ugovori su potpisani između Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza te između Riječkog sportskog saveza i sportaša. Naime, sportaši se stipendiraju kroz Program javnih potreba u sportu kojim se utvrđuju aktivnosti, poslovi i djelatnosti od značenja za Grad Rijeku, a provodi se putem Zajednice sportskih udruga grada Rijeke “Riječki sportski savez”. Program obuhvaća sustavno praćenje perspektivnih i vrhunskih sportaša koji su temeljem postignutih rezultata ostvarili pravo na sportske naknade. Od 1998. godine dodijeljeno je 1253 sportskih stipendija, a samo u posljednjih deset godina ukupno je isplaćeno 13,1 milijuna kuna za ovu svrhu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je sportašima na izvanrednim rezultatima, a posebne je čestitke uputio onima koji su posljednjih tjedana postigli zapažene sportske rezultate.
“Dodjeljivanjem stipendija nastojimo pružiti potporu sportašima, budući da vrhunski rezultati ne zahtijevaju samo velike napore samih sportaša, već znače i značajne troškove. Vjerujem kako će ove stipendije biti dodatan poticaj za postizanje još boljih rezultata,” kazao je gradonačelnik Obersnel, dodajući kako Grad Rijeka podupire sport kroz potpore klubovima, izgradnju, uređenje i održavanje sportskih objekata te omogućavanje klubovima koji se financiraju kroz Program javnih potrebna u sportu korištenje sportskih objekata bez naknade.

Dopredsjednica Riječkog sportskog saveza Ana Milardović istaknula je kako dodjeljivanje stipendija, s jedne strane, predstavlja nagradu za vrhunske rezultate te poticaj za nova postignuća, a s druge strane, u društvu se promoviraju vrijednosti koje njeguju vrhunski sportaši, među ostalim i da je za postizanje izvanrednih rezultata potrebno veliko odricanje i trud.

U ime stipendista Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu na potpori se zahvalila karatistica Ivana Bebek.

Potpisivanju su prisustvovali i Igor Načinović, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu te Bojan Sušanj, tajnik Riječkog sportskog saveza.

Naknada se sportašima dodjeljuje mjesečno, a iznos i trajanje naknade ovisi o postignutim rezultatima. Za rezultate 1. razreda pravo na naknadu traje 4 godine, a sportašima se mjesečno za pojedinačni rezultat isplaćuje po 2.400 kuna, odnosno po 1.600,00 kuna za ekipni rezultat. Za rezultate 2. razreda pravo na naknadu traje dvije godine, a sportašima se mjesečno za pojedinačni rezultat isplaćuje po 1.500,00 kuna, odnosno pa 1.000,00 za ekipni rezultat. Za rezultate 3. razreda pravo na naknadu traje jednu godinu, a sportašima se mjesečno isplaćuje 600,00 kuna za pojedinačni rezultat, odnosno po 400,00 kuna za ekipni rezultat.

Stipendije za rezultate 1. razreda ostvarili  su Leo Brnić i Goran Percan iz Boćarskog kluba “Vargon”, Ivana Bebek iz Karate kluba “RI Croatia”, Jelena Kovačević iz Karate kluba “No Kachi”, Ana Znaor iz Kickboxing kluba “Sušak”, Nika Grubišić, Ines Maričić i Ljiljana Peroš iz Kuglačkog kluba “Mlaka”, Sanja Jovanović iz Plivačkog kluba “Primorje-CO”, Snježana Pejčić iz Streljačkog kluba “Lokomotiva”, Ivan Buljubašić, Damir Burić, Petar Muslim, Sandro Sukno i Anđelo Šetka iz Vaterpolo kluba “Primorje-Erste banka”, Villiam Jelušić iz Športsko-rekreativnog kluba slijepih “Rijeka” te Miroslav Matić iz Atletskog kluba osoba s invaliditetom “Srce”.

Grad Rijeka