Povežite se s nama


Klub mladih Rijeka, DSR Primorje i Savez udruga mladih Primorsko-goranske županije, u suradnji sa Crvenim križem Rijeka, drugu godinu zaredom organiziraju darivanje krvi.

Darivanje će se održati u srijedu, 27. travnja od 14 do 18 sati u prostorijama Saveza udruga mladih PGŽ, na adresi: Erazma Barčića 11a (iznad Kluba mladih Rijeka, kroz velika zelena dvorišna vrata; mjesto darivanja će biti lako uočljivo).

Pozivaju se svi punoljetni članovi udruga i oni koji to nisu da se odazovu ovoj akciji – Daruj krv za život!

Iz udruga mole sve koji misle darivati krv da se najave mailom na: klubmladihrijeka@gmail.com, dsrprimorje@gmail.com ili suma.pgz@gmail.com sa imenom, prezimon, datumom rođenja i podacima jesu li već ranije darivali krv, te da navedu dvoju krvnu grupu. Prijavu je također moguće izvršiti ispunjavanjem obrasca na info pultevima u DSR Primorju, SUMA-i ili u Klubu mladih Rijeka. Ovi podaci su potrebni zbog tehničkih razloga: broj marendi, ležajeva i slično.

Iz udruga daju kratke upute za darivanje krvi:

Da bi darivatelj pristupio davanju krvi bitno je da ima punih 18 godina, minimalno 55 kg težine te da je dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Krv ne smiju darivati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje. Nikada krv ne smiju darivati osobe koje su bolovale ili boluju od teških kroničnih bolesti dišnog, probavnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetara, AIDS-a, osobe kod kojih se šećerna bolest liječi inzulinom, osobe koje boluju od živčanih i duševnih bolesti, kao niti osobe s ponašanjem visokog rizika, ovisnici o alkoholu ili drogama.

Privremeno krv ne smiju darivati osobe s lakšim akutnim bolesnim stanjima (prehlada, akutne bolesti probavnog sustava – proljev), osobe kod kojih je smanjeno željezo u krvi, osobe nakon operativnih zahvata, nakon primanja transfuzija, primanja nekih cjepiva, svježih tetovaža, akupunktura ili probadanja dijelova tijela, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova kao niti žene za vrijeme trudnoće i dojenja.

Trajanje ograničenja je:
– uzimanje antibiotika – 15 dana po prestanku uzimanja
– vađenje zuba – 3 dana nakon vađenja
– operativni zahvat – 6 mjeseci nakon zahvata
– transfuzija krvi i krvnih pripravaka – 12 mjeseci nakon primanja
– trudnoća i porod – 12 mjeseci nakon poroda
– dojenje – 6 mjeseci nakon prestanka
– cijepljenje mrtvom vakcinom – 2 dana nakon cijepljenja
– cijepljenje živom vakcinom – 3 tjedna nakon cijepljenja
– tetoviranje, bušenje ušiju i sl. – 6 mjeseci nakon tetoviranja i bušenja

Iz udruga napominju da na darivanje krvi treba doći odmoran i da se preporučuje uzeti lagani obrok (osobito prije prvog darivanja). Davanje krvi sastavni je dio svakodnevnog ljudskog načina života i čovjek na taj dan treba uobičajeno jesti i piti. Puno je bolje ukoliko se nekoliko sati prije darivanja krvi nešto pojede (lagani obrok) ali isto tako bilo bi poželjno da se najmanje 8 sati prije davanja krvi ne jede masnu hranu i ne pije alkohol, jer njihovi sastojci mogu transfuzijom krvi biti unešeni u bolesnika i nanijeti mu štetu.