Povežite se s nama

Vijesti

Akcija mladih: Jaki mjesni odbori koji istinski okupljaju svoje građane grad čine gradom

Objavljeno

na
U Rijeci se održavaju izbori za vijeća mjesnih odbora u nedjelju, 12. ožujka, od 7 do 19 sati. Bit će otvoreno 40 biračkih mjesta u 34 mjesna odbora. Ususret tim izborima Akcija mladih se javnosti oglasila priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Na početku tiskovne konferencije medijima se obratio gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda koji je predstavio programska rješenja Akcije mladih za reformu mjesne samouprave u Gradu Rijeci i liste s kojima pred birače izlazi na ove izbore Akcije mladih. 

„Borbu za jačanje mjesne samouprave nastavljamo na izborima za mjesne odbore koji su na rasporedu 12.03.2023. Jaki mjesni odbori koji istinski okupljaju svoje građane grad čine gradom. Stoga ćemo se u narednom periodu založiti za reformu mjesne samouprave. Istinska participacija građana u donošenju odluka o kvartu u kojem žive nužnost je i potreba!“ 

Na ove izbore za mjesne odbore u Gradu Rijeci izlazimo u suradnji s političkim opcijama Možemo! i Unija Kvarnera s kojima smo složili zajedničke izborne liste u 9 mjesnih odbora: Belveder, Brajda-Dolac, Bulevard, Drenova, Gornja Vežica, Grad Trsat, Krimeja, Sveti Nikola i Vojak. U 2 mjesna odbora Kozala i Pašac izlazimo sa samostalnim lista, a u mjesnim odborima Pećine i Centar-Sušak podršku dajemo samostalnoj listi stranke Možemo! U čak 5 mjesnih odbora svi zajedno odlučili smo umjesto isticanja vlastite stranačke liste dati podršku nezavisnim listama i to u mjesnim odborima Škurinjska draga, Školjić-Stari grad, na Mlaki, Kantridi i Podvežici. 

U idućem razdoblju kroz Gradsko vijeće predložiti ćemo niz konkretnih odluka i mjera kao prvi korak prema reformi mjesne samouprave a ključnih 5 točaka te reforme su:  

 1. Djelokrug mjesne samouprave – želimo novi sustav u kojem Vijeća MO-a, uz široko sudjelovanje svojih stanovnika, odlučuju o uređenijem javnom prostoru, kulturnim događanjima te društvenom boljitku na svome području. Sve drugo posao je gradske uprave.
 2. Model financiranja mjesne samouprave – sukladno novopostavljenom djelokrugu, potrebno je definirati i novi model financiranja mjesne samouprave.
 3. Odlučivačka moć mjesne samouprave – nužno je povećati autonomiju odlučivanja Vijeća MO-a, ali isključivo uz duboku participaciju građana, da odluke MO-a budu široko prihvaćene, promišljene, dijeljene. Postojeći modeli poput zborova građana i javnih rasprava za to su dostatni, samo se moraju sustavno provoditi, a možemo ići i korak dalje te uvesti dodatne, inovativne mehanizme participacije odnosno zajedničkog odlučivanja.
 4. Komunikacija između mjesne samouprave i Grada – potrebno je pospješiti komunikaciju građana i Grada svim raspoloživim sredstvima (zborovi građana, sastanci s Gradonačelnikom, participativno budžetiranje, opći komunikacijski alati…). Vijećnike MO, nove i stare, potrebno je osnažiti i educirati za nove zadatke.
 5. Društvena i kulturna dimenzija mjesne samouprave – planove aktivnosti MO-a potrebno je reformirati tako da građani te udruge i inicijative uistinu, a ne samo na papiru, predlažu, i provode,  kulturne, društvene, obrazovne i rekreacijske aktivnosti u svome kvartu.  Također, prostore MO-a potrebno je pretvoriti u žive društvene centre.

Konkretni primjer programa koji između ostalog uključuje ovih 5 ključnih točaka reforme mjesne samouprave u Gradu Rijeci predstavili su kandidati Akcije mladih na samostalnim listama Akcije mladih u Mjesnom odboru Kozala i Pašac. 

Helena Pehovac Baričević istakla je sve one uspješne projekte koje je uspjela realizirati u prošlom mandatu kao vijećnica u mjesnom odboru Brajda-Dolac poput izgradnje agility parka kod starog rodilišta, uređenje parka Pomerio te vraćanje kanti za sitni otpad na području mjesnog odbora. Obzirom da se početkom ove godine vratila se u kvart svog djetinjstva – Kozalu sada kao nositeljica lista želi napraviti konkretne korake i u tom mjesnom odboru te je s kolegama Sanjinom Stjepanovićem i Leom Čeč predstavila glavne smjernice programa Akcije mladih za mjesni odbor Kozala. 

 1. Uređenje parka N.Hosta i V.Nazora za djecu, mlade i osobe starije životne dobi – dječje sprave, klupe i stolovi za piknik i karte, stolovi za šah
 2. Povezivanje i uređenje parkova N.Hosta i V.Nazora s Prirodoslovnim muzejom grada Rijeke – izložbe na otvorenom, te vraćanje starog botaničkog sjaja
 3. Manifestacija Ljeto na Kozali sa zabavnim, sportskim i edukatinim programom za sve uzraste – park kod MO, park V.Nazora, park N.Hosta i ulica Kalvarija
 4. Uređenje stepenica na području mjesnog odbora kako bi bile sigurne
 5. Bolja komunikacija sa Čistoćom oko kvalitete uređivanja stabala, grmova i zelenih površina
 6. Pritisak na grad da se izgrade 2 kvartovske garaže – u Brajšinoj i iza nebodera u ulici V. Novaka
 7. Uvođenje naplate parkinga u Brajšinoj ulici kao bi stanovnici imali gdje parkirati
 8. Uređenje boćarije iza Radio stanice i uređenje svlačionica dvorane Dinko Lukarić – radna akcija MO, građana i umjetnika Grada Rijeke
 9. Kozalski vrtovi – vraćanje života – uključivanje djece OŠ Kozala i OŠ Belvedere – Djeca su naša budućnost
 10. Uvredljive natpise zamijeniti grafitima i muralima – umjetnici i grafiteri s Kozale

Toni Staver kao aktualni viječnik i nositelj liste Akcije mladih u mjesnom odboru Pašac ukratko je predstavio osnovne točke programa za ovaj mjesni odboru u kojem su svoje kandidature istaknule samo dvije stranačke liste. 

 1. izgradnja sportskog igrališta na području mjesnog odbora
 2. uređenje šetnice od mosta do Grohova
 3. saniranje šahti za oborinske vode na području mjesnog odbora
 4. prenamjena školske zgrade za druge društvene i kulturne djelatnosti
 5. rješavanje problema parkiranja u gornjem selu
 6. poboljšanje komunikacije s mještanima kako bi se konkretnije rješavali tekući problema mještana

Na kraju tiskovne konferencije Vedran Vivoda pozvao je sve građane  da ovu nedjelju 12.03.2023. izađu na mjesne izbore i izaberu svoje predstavnike u vijećima mjesnih odbora našeg grada a ako Vam se sviđaju naši ljudi i naši programi zaokružite liste Akcije mladih i/ili naših koalicijski partnera i predstavnika nezavisnih inicijativa i nezavisnih listi diljem našeg grada.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže