Povežite se s nama

Vijesti

Akcija mladih podnijela tužbu protiv župana Komadine zbog imenovanja u lučkim upravama

Objavljeno

na
Akcija mladih podnijela je upravnu tužbu Upravnom sudu Republike Hrvatske u Rijeci i to protiv Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine kao odgovorne osobe. Tužbom se traži poništenje Odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnih vijeća županijskih lučkih uprava na području Primorsko-goranske županije, objavljeno u Službenim novinama PGŽ krajem rujna ove godine.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Odlukom Župana Primorsko – goranske županije, od dana 20. rujna 2021. godine,  imenovani su predsjednici i članovi svih upravnih vijeća županijskih lučkih uprava na području Primorsko-goranske županije. Imenovani su isključivo visokopozicionirani članovi SDP-a od najvećeg županovog povjerenja a imenovanje je provedeno protuzakonito.

Naime Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama propisuje da  upravno vijeće kao tijelo lučke uprave ima pet članova od kojih dva člana i predsjednika imenuju osnivači, jednog člana imenuje ministar iz redova lučke kapetanije na čijem području je sjedište lučke uprave, a jednog člana imenuju predstavnici ovlaštenika koncesije koji imaju koncesije na području lučke uprave. Članove upravnih vijeća prema tom istom Zakonu imenuje osnivač kojeg predstavlja skupština. Prema odredbi članka 35. stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi predstavničko tijelo osniva  javne ustanove i druge pravne osobe za obavljanje gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od interesa za jedinicu lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave. Iz navedene odredbe nesporno jest da osnivač može biti i jest samo predstavničko tijelo, u ovom slučaju skupština Primorsko-goranske županije. Župan je izvršno tijelo, dok je skupština osnivač.

Nedvojbeno je dakle da članove upravnog vijeća imenuje predstavničko tijelo –  u konkretnom slučaju skupština PGŽ odnosno da je jedino ovlašteno tijelo za imenovanje navedenih članova upravnih  vijeća skupština Primorsko-goranske županije. Imenovanje članova upravnih vijeća županijskih lučkih uprava od strane župana predstavlja svojevrsnu  uzurpaciju vlasti. Kroz samovlasno prisvajanje ovlasti župan je nezakonitim imenovanjima županijske lučke uprave pretvorio u županove ustanove.

S obzirom na navedeno Akcija mladih podnijela je upravnu tužbu kojim traži da se poništi Odluka Župana Primorsko-goranske županije o imenovanju predsjednika i članova upravnih vijeća županijskih lučkih uprava na području Primorsko-goranske županije.

Direktne posljedice katastrofalnog kadroviranja očituju se i u nedavnim događanjima oko Luke Mrtvaška gdje zbog nesposobnosti ravnatelja Filipa Balije trpe stanovnici otoka Ilovika. Loša priprema projekta i užasna komunikacija s građanima osnovni su razlozi zbog kojeg je život na Iloviku doslovno zaustavljen. Osim stanovnika Ilovika taj projekt sada prijeti i županijskom proračunu i to s iznosom od 12 MILIJUNA KUNA UGOVORENIH PENALA s obzirom na to da zbog loše pripreme projekta izabrani izvođač radova prijeti zaustavljanjem cijelog projekta i tužbom. Nakon 5 milijuna kuna s kojima je županija sanirala loše upravljanje projektom Županijske lučke uprave Crikvenica za dogradnju luke otvorene za javni promet u Gradu Crikvenici, projekt Mrtvaške zbog lošeg vođenja Županijske lučke uprave Mali Lošinj sada prijeti s dodatnih 12 milijuna kuna županijskom proračunu.

Nažalost bez obzira nas sve ovo, katastrofalnu kadrovsku politiku u kojoj je isključivo bitna stranačka podobnost i poslušnost, župan Zlatko Komadina ima namjeru provoditi i dalje pa je tako na posljednjem sastanku svih stranačkih opcija u Županijskoj skupštini jasno rekao da će se imenovanje upravnih vijeća svih ustanova pa tako u županijskih lučkih uprava nastaviti po istom. Koliko će to još milijuna kuna koštati građane ove županije nije rekao!”

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže