Povežite se s nama

Vijesti

Akcija mladih: “Prezaduženost grada glavni je uzrok kolapsa u komunalnim društvima”

Objavljeno

na
Akcija mladih objavila je priopćenje vezano uz tiskovnu konferenciju održanu u utorak, 22. siječnja u 11.30 sati. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Za katastrofalno stanje vozila javnog prijevoza odgovoran je Željko Smojver koji je dokazao da nije sposoban brinuti za sigurnost 100.000 dnevnih korisnika usluga Autotroleja.

Proteklih godinu dana naslušali smo se različitih izgovora. Prvo je bio kriv proizvođač autobusa – MAN iako su gorila i vozila Čistoće. Navedeni proizvođač vrlo jasno i nedvojbeno poručio da autobusi gore zbog nestručnog, neadekvatnog ili nepostojećeg održavanja, no situacija se nije promijenila. Onda, kad su počeli gorjeti ne-MAN-ovi autobusi, to je bila “iznimka” zbog kvara na elektroinstalacijama, a prema izvještaju policije ista “iznimka” se ponovno, vjerojatno opet iznimno, dogodila u nedelju na Svilnom.

U siječnju 2018. je Smojver poručio da istraga traje i da će rezultati biti uskoro poznati. Zatim nakon novih plamtećih autobusa, u ožujku 2018, tadašnji direktor Autotroleja je izjavio da “sudski vještak još utvrđuje uzrok požara, a rezultati će biti poznati uskoro”. Od toga je prošlo godinu dana, a odgovora i dalje nema. Preko godinu dana bez odgovora definitivno ne spada u kategoriju “uskoro”. Uzroci su možda utvrđeni, ali razlozi nisu. Za nas je isključivi krivac tvrtka Rijeka Plus i njezin direktor Željko Smojver

Osnovni problem neadekvatnog održavanja je priroda tvrtke Rijeka Plus. Ta tvrtka je osnovana isključivo s ciljem dizanja kredita i omogućavanja daljnjeg zaduživanja grada. Kako bi se to “opravdalo” na Rijeka Plus su preneseni razni poslovi komunalnih društava, među kojima i održavanje vozila, koje Rijeka Plus fakturira s isključivim ciljem stvaranja prividne dobiti za pravdanje kreditnih zaduženja.

Pokazatelj toga jesu i financijska izvješća tih društava koja iako iskazuju dobit također iskazuju i ogromne razine međusobnih potraživanja i obaveza gradskih komunalnih društava. Tako primjerice Rijeka Plus na kraju 2017.g. baš za održavanje vozila potražuje čak 14,6 milijuna kuna, a ukupni godišnji prihodi od te usluge iznose 14,6 milijuna, 12 milijuna od Autotroleja i 2 milijuna od Čistoće. Pojednostavljeno, niti jedna kuna izvršenih usluga nije naplaćena.

Kako uopće očekivati adekvatno održavanje kad se usluga ne plaća? A usluga se ne plaća jer u isto vrijeme Grad komunalnim društvima duguje preko 80 milijuna kuna krajem 2017.g. Upravo zbog nelikvidnosti koju je izazvalo Obersnelovo prezaduživanje dolazi do situacija da se građani zabrinuto i s pravom pitaju dali se autobusi zaista održavaju i jesu li uopće sigurni za vožnju.

Unutar tog kruga neplaćanja i nelikvidnosti upozorenja proizvođača autobusa zvuče vrlo alarmantno kad tvrde da u servisnim dnevnicima piše da su mijenjani i fakturirani dijelovi koji nikad nisu zamijenjeni. Mogućnost da se uopće desi takva situacija je iznimno zabrinjavajuća s obzirom na to da takvi propusti direktno ugrožavaju sigurnost putnika, djelatnika ali i građana koji se nalaze na istim cestama po kojima prometuju autobusi upitne ispravnosti.

U modernim i odgovornim demokratskim društvima od Smojvera tražila bi se ostavka, obzirom da rješenje niti nakon godinu dana ne postoji. No teško da ćemo doživjeti da Obersnel svog čovjeka pozove na odgovornost. Zanimljivo, sve ovo se dešava u isto vrijeme dok SDP podnosi interpelaciju u Saboru zbog sumnjivog posla s izraelskim avionima. No doma, u Rijeci, di ne postoji dvojba da je došlo do ozbiljnih propusta, gdje je zaista oštećena i uništena gradska imovina, kolege ne vide niti najmanji problem u “dobrom poslu u Rijeka Plusu”.

Rekli bi da očekujemo da će SDP pokazati principijelnost, ali znamo da se to neće desiti, jer jedno vrijedi u Zagrebu, a druga pravila vrijede nakon što se prođe kroz Tuhobić. Ali zato pozivamo inspekciju cestovnog prometa da se pozabavi slučajem Autotroleja i neadekvatnim održavanjem od strane Rijeka Plus-a jer kao što vidimo, niti godinu dana kasnije, niti nakon ozbiljnih optužbi proizvođača vozila situacija se ne mijenja na bolje, autobusi i dalje gore.

Prezaduženost grada glavni je uzrok kolapsa u komunalnim društvima i glavni krivac za trenutačno stanje u kojem je čak i ugrožena sigurnost građana zbog neodgovarajućeg održavanja javnog prijevoza. Zbog svega navedenog tražiti ćemo da se hitno na sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke stavi tema poslovanja komunalnog društva Autotrolej i komunalnog društva Rijeka plus”, stoji u priopćenju Akcije mladih.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže