Povežite se s namaStanovnici Gorskog kotara na snijeg su donekle naviknuli, no s Riječanima je situacija ipak nešto malo drukčija i u danima kada su Delnice, Fužine i ostala mjesta u tom dijelu Hrvatske zatrpana snijegom obično znači da je glavni grad Kvarnera prometno odsječen od ostatka svijeta.

Čini se da taj scenarij definitivno prijeti Rijeci i dobrom dijelu Primorsko-goranske županije u slučaju da do kraja ove godine padne veća količina snijega. Delnice, naime, više nemaju u proračunu novca za plaćanje zimske službe, odnosno za čišćenje cesta.

Nakon gubitka zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa, posljedično smanjenje proračunskih prihoda sve ozbiljnije ugrožava temeljno funkcioniranje gradova i općina Gorskoga kotara. Problemi postaju još naglašeniji uoči zime, upozoreno je na sastanku goranskih čelnika u Mrkoplju.

Trenutačna situacija u proračunu Grada Delnica ne jamči plaćanje troškova zimske službe tijekom nadolazećih mjeseci. Stoga je delnički gradonačelnik Ivica Knežević nagovijestio da će od Primorsko-goranske županije zatražiti da preuzmu troškove zimske službe za koje Delnice nemaju novaca. “Zadnji ovogodišnji novac namijenjen zimskoj službi, Grad Delnice je potrošio početkom mjeseca svibnja. Sad smo u situaciji da doslovno moramo prositi jer nemamo od čega platiti”, ističe Knežević.

Može li Primorsko-gopranska županija zimske probleme Gorana? Zamjenik župana Petar Mamulakaže da konkretnu pomoć Županija zasad ne može obećati. “U ovom trenutku, ono što je predviđeno planom Županijske uprave za ceste ne uključuje nikakvu pomoć za lokalne jedinice Gorskog kotara. Razgovori idu u tom smjeru da se poboljša koordinacija Hrvatskih cesta i lokalnih samouprava, kako bi se ceste efikasnije čistile”, rekao je Mamula, javlja Radio Rijeka.