Povežite se s nama


Portal Balkan Insight objavio je priču u kojoj tvrde da u Zračnu luku Rijeka na otoku Krku od travnja slijeću teretni avioni koji navodno prenose streljivo na ratišta Bliskog istoka.

Portal Balkan Insight u posljednjih je šest mjeseci, tvrde, nabrojao četrnaest teretnih letova, za koje misle da prevoze oružje. Deset je letova od travnja bilo na relaciji Zračna luka Rijeka – američka baza Al Udeid u Kataru.

Prema pisanju Balkan Insighta, Pentagon je rutu prebacio na otok Krk, jer su američke vlasti morale odustati od ranijega prijevoza preko američkih vojnih baza u Njemačkoj, nakon što su se pokrenule istrage jesu li takve operacije kršile lokalne zakone.

Komentar zračne kontrole aerodroma na Krku odbijen je, a novinari portala nisu dobili niti odgovor nadležnih u američkim, kao ni u hrvatskim institucijama.

Član BIRN-a, Lawrence Marzouk gostovao je u N1 studiju uživo i potvrdio da su otkrili da je aerodrom na Krku postao važno središte prijevoza oružja.

“Doznali smo da je Hrvatska postala važno središte za prijevoz oružja i streljiva za Pentagon na Bliski istok. Donedavno je jedno od glavnih središta bila Njemačka, ali je došlo do problema zbog transporta oružja, posebice u Siriju. To je bilo 2016. i od tada je Pentagon morao naći nove izvore za prijevoz oružja. Pronašli smo više dokaza koji pokazuju da je Krk postao središte za prijevoz tereta. Došlo je i do curenja dokumenata iz azerbajdžanske tvrtke Silk Way”, rekao je Marzouk.

Upitan za komentar ovih navoda, premijer Andrej Plenković rekao je da nije pročitao članak. Ništa o navedenom ne znaju niti bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao niti bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koje smo također upitali za komentar.

‘To se sve događa u trenutku kada je RH raspisala i javni natječaj za nabavu borbenih aviona te se nameće pitanje je li korištenje Zračne luke Rijeka dio paketa nabave borbenih aviona, odnosno zna li se već tko je pobijedio na natječaju?’, pitaju se, pak, u reakciji koja je stigla iz Centra za mirovne studije (CMS).

”Centar za mirovne studije još je u lipnju 2017. upozorio nadležne institucije kako je RH prilikom izvoza oružja u Saudijsku Arabiju prekršila UN Konvenciju o trgovini oružjem. Niti jedna institucija nije se o tome oglasila… Ovo je sve posljedica sustavne militarizacije Hrvatske kojoj se niti jedna parlamentarna politička opcija nema snage ili ne želi suprotstaviti. Ne vidi se suprotstavljanje iracionalnom trošenju proračunskih sredstava za nabavu borbenih zrakoplova dok istovremeno imamo jedva funkcionalan sustav civilne zaštite, jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u EU, zdravstveni sustav na rubu kolapsa i škole kojima prokišnjavaju krovovi. Konačno, uplitanje RH u sumnjive međunarodne trgovine oružjem dugoročno narušava ugled RH i čini od nas percepciju zemlje vojne krajine u Europskoj uniji”, priopćili su iz CMS-a, javlja N1.