Povežite se s nama


Pet novih autobusa Komunalnog društva Autotrolej koja kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin i dva vozila na dizel s motorima po posljednjim standardima i direktivama EU, predstavljena su danas na Korzu. Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 21.228.900,00 kuna, koju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao s 40% iznosa.

Radi se o niskopodnim, gradskim, solo autobusima marke Iveco bus – Urbanway (dužine 12 metara). Autobusi raspolažu s 28 sjedećih te 47 stajaćih mjesta. Opremljeni su motorima Euro 6 norme, rashladnim uređajima te rampama za osobe s invaliditetom, dok je vozačka kabina odvojena od prostora putnika. Autobusi su opremljeni sa spremnicima za stlačeni prirodni plin koji mogu osigurati autonomiju vožnje od 400 kilometara između dva punjenja. Ukupna vrijednost pet novih vozila na stlačeni prirodni plin (SPP) i četiri zglobna čija se isporuka očekuje u naredna dva mjeseca iznosi 21.228.900,00 kuna. Nova vozila financirana su sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 7.456.064,00 kuna. Ostatak sredstava osigurao je KD Autotrolej kreditnim sredstvima HBOR-a.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako se uskoro očekuje isporuka četiri zglobna vozila (tzv. harmonika), koja također koriste SPP, a riječ je o prvim riječkim “harmonikama” koje pogoni SPP, čime će se ukupni broj autobusa pogonjenih na stlačeni prirodni plin popeti na 30. “Stavljanjem u promet svih 30 vozila na pogon stlačenim prirodnim plinom te rashodom starih vozila na pogon dizel gorivom, očekuje se smanjenje emisije C02 na godišnjoj razini od približno 870 tona”, rekao je gradonačelnik.

“S time se neće stati, pa ćemo do kraja 2017. g. imati 40 autobusa. Time obnavljamo vozni park Autotroleja, smanjujemo prosječnu starost autobusa i putnicima omogućujemo bolji komfor, jer su svi autobusi opremljeni klimom, a s druge strane ispunjavamo i obaveze koje je Grad Rijeka preuzeo kao supotpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koja okuplja europske gradove te koordinira i usmjerava napore na postizanju tzv. „3×20“ ciljeva do 2020. godine, kao odgovor na suvremene klimatske i energetske izazove. Drugim riječima to znači; smanjenje stakleničkih plinova za 20%, smanjenje potrošnje energije za 20% i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji do 20%”, rekao je gradonačelnik”.

Prometovanjem novih 9 autobusa na pogon SPP-om, na bazi procjene prijeđenih kilometara, KD Autotrolej očekuje umanjenje emisije C02 za dodatnih 300 tona, na godišnjoj razini. Novi autobusi s dizel motorima su izuzetno udobni i koristit će se za vožnje na županijskim linijama, kao i za prijevoz djece školske dobi, s obzirom na to da autobusi ispunjavaju sve zahtjeve Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi za organizirani prijevoz djece. Solo autobusi imaju 49 sjedećih mjesta, a opremljeni su klima uređajima.

Predstavljanju novih autobusa nazočili su Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Robert Vrhovski iz tvrtke Autobus d.o.o., zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i direktor Autotroleja Željko Smojver.

Grad Rijeka