Povežite se s nama

Vijesti

Bivši novinar Radio Rijeke prijavio vijećnika Kurelića zbog riječi “drek”

Objavljeno

na

Županijska skupštinaPolitička rasprava suprotstavljenih strana često zna biti prilično vatrena, a iznimka nije ni Županijska skupština Primorsko – goranska županija. Nedavno je tako došlo do manjeg verbalnog okršaja u kojem su sudjelovali vijećnici Bojan Kurelić (Akcija mladih), Orjen Petković (Možemo) i Marko Mataja Mafrici (SDP).

U pitanju je bila 22. sjednica Skupštine PGŽ održana 23. studenog 2023. godine, a nekadašnjem novinaru Radio Rijeke, Damiru Pijaci, zasmetale su neke riječi izrečene tijekom rasprave te je podnio prijavu Etičkom povjerenstvu PGŽ. Zasmetalo ga je što je Kurelić u reakciji na izlaganje Petkovića koristio riječ “drek”, a Mafrici je u svojoj replici spomenuo da je Kureliću “nešto podmetnuo diler”.

Pijaca je prijavio Etičkom povjerenstvu i predsjednika Skupštine, Marka Borasa Mandića, jer im nije zbog toga izrekao sankcije.

O cijeloj toj neobičnoj situaciji oglasio se Kurelić.

“Eto, od danas s ponosom mogu istaći da sam prvi procesuirani nositelj političkih dužnosti u Primorsko-goranskoj županiji od strane Etičkog povjerenstva.

Od svih sranja koja se dešavaju u županiji a naročito oko projekta Mrtvaška, njima i dalje najviše smeta moj “drek”.

„Drek“ je inače domaća čakavska beseda koja se u javnosti percipira kao eufemizam riječi „sranje“ a kao što sama definicija kaže, eufemizam je stilska figura kojom se neki izraz zamjenjuje drugim, ali u blažem obliku, zbog bontona, društvenih, religioznih i drugih razloga. Upravo u cilju ublažavanja mojih stavova, zbog čim pristojnijeg obraćanja javnosti u pripremi svog govora koristio sam čakavsku besedu „drek“ ali ponešen emocijama koje u meni izazivaju sva sranja koja su se dešavala oko projekta Mrtvaška u procesu moga izlaganja iskoristio sam i disfemizam čakavske besede „drek“, odnosno riječ „sranje“.

Ovim putem ispričavam se povjerenstvu, svim članovima županijske skupštine, javnosti a naročitom stanovnicima otoka Ilovika što sam uopće pokušao eufemizirati sva sranja koja su se dešavala u projektu Mrtvaška nazvavši ih običnim drekom.

Unaprijed se veselim odluci povjerenstva po ovoj prijavi, kao što se veselim budućim prijavama protiv svih članova Županijske skupštine Primorsko-goranske županije i svih nositelja političkih dužnosti u Primorsko-goranskoj županiji koji u svome političkom radu stavljaju svoj privatni interes ispred javnog interesa, koji se nalaze u jasnom sukobu interesa, utječu na dobivanje poslova, trguju utjecajem, koriste povlaštene informacije, obećavaju i realiziraju zapošljavanje na temelju političke podobnosti, utječu na dobivanje poslova i ugovora o javnoj nabavi…ili koriste u svojoj raspravi riječi poput „drek“ ili „sranje“.”, poručio je vijećnik Akcije mladih.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže