Povežite se s nama


Udruga za razvoj kulture mladih “Kulturni front”, u suradnji s Milenij hotelima i Filozofskim fakultetom u Rijeci, nastavlja s organizacijom panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates. Ove veljače započinjemo s jednom od najvažnijih tema koje su obilježile 2016. godinu – kvalitetom obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Kvaliteta ovog sustava već se dugo kritizira i dovodi u pitanje, tako da izgleda kao da postoji načelni konsenzus među različitim dionicima i političkim opcijama kako su opsežne promjene potrebne. Međutim, slaganje se postepeno gubi kada se ulazi u analizu samog problema, a još više kada se promišlja o mogućim reformama, mjerama i javnim politikama koje bi trebale riješiti sam problem.

Ostaju mnoga neodgovorena pitanja; kako hrvatski obrazovni sustav stoji u odnosu na sustave iz drugih zemalja? Zašto hrvatski petnaestogodišnjaci već dulje vrijeme postižu loše rezultate na PISA testovima, koji mjere koliko su učenici sposobni naučena znanja primijeniti u praksi? Koliko je nastavni kurikulum u osnovnim i srednjim školama zastario i kako ga se treba mijenjati? Jesu li naša sveučilišta sposobna konkurirati sveučilištima iz središnje i zapadne Europe? Koliko je obrazovni sustav u Hrvatskoj usklađen s potrebama tržišta rada? Stvara li društveno odgovorne građane?

Na mnoga od ovih, ali i brojna druga pitanja odgovore će dati Boris Jokić i Bojana Ćulum, koji će u kraćem uvodu, te kroz dulju raspravu koja će uslijediti, prezentirati svoje stavove te odgovoriti na pitanja, komentare i kritike svih zainteresiranih sudionika. Boris Jokić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, voditelj (do svibnja 2016.) stručne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, govorit će o kvaliteti obrazovnog sustava na nižim razinama obrazovanja, uključujući i izrazito aktualno pitanja nastavka kurikularne reforme, dok će Bojana Ćulum, docentica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, reći nešto više o kvaliteti visokoobrazovnog sustava u Hrvatskoj, pogotovo u odnosu na sustave visokog obrazovanja u zemljama središnje i zapadne Europe, te SAD-a i istočne Azije, ali i o društvenoj (civilnoj) ulozi sveučilišta.

Ove nas veljače, prema svemu sudeći, očekuje jedna od najzanimljivijih i najbitnijih tema do sada prezentiranih u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates, pa pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe i svojim komentarima i pitanjima obogate ovu, ali i buduće rasprave, navode organizatori. Uz čaj, kavu i kuhano vino, mikrofoni željno očekuju nova znatiželjna pitanja i kritične komentare.