Povežite se s nama

Vijesti

Brojni županijski projekti za bolju budućnost djece i mladih

Objavljeno

na

Ilustracija


U Primorsko-goranskoj županiji promišljanja o potrebnim koracima za stjecanje statusa županije-prijateljice djece pojavila su se još 2013. godine. PGŽ je jedna od prvih koje su shvatile važnost donošenja plana i programa djelovanja po pitanju podržavanja razvoja djece i ostvarivanju dječjih prava. Nepunih pet godina kasnije, taj se trud isplatio jer je Primorsko-goranskoj županiji 18. svibnja uručena počasna titula „Županija-prijateljica djece“, ističe se u priopćenju PGŽ-a koje prenosimo.

Jedan od općih zahtjeva koje je PGŽ ispunila, a kojim prednjači pred ostalima, jest broj gradova ili općina koji nose titulu „Grad ili općina-prijatelj djece“. Naime, od ukupno 36 jedinica lokalne samouprave, njih 22 pristupile su akciji, dok čak 14 gradova i općina već nosi taj status. Za dobar odaziv pristupanju projektu svakako je zaslužna i županija, koja je financijski podupirala gradove i općine u ovom projektu.

Županija godišnje izdvaja 28% proračunskih sredstava za projekte koji su izravno ili neizravno usmjereni na djecu. Osim na one nužne stavke, Primorsko-goranska županija značajna sredstava izdvaja i za projekte koji su iznad zakonskog standarda. Tako financira produženi boravak učenika-putnika iz Gorskog kotara, sufinancira prijevoz učenika srednjih škola i prehranu djece u osnovnim školama, a jedan od značajnih projekata iz ovog područja svakako su i društveni domovi za djecu i mlade. Do otvaranja društvenih domova za djecu i mlade došlo se postupno. Prvo su u Rijeci i Lovranu otvoreni uredi za mlade, nakon čega je u Lovranskoj Dragi otvoren i društveni dom. Osluškivanjem potreba djece, ustanovljeno je da djeca s područja Općine Fužine nemaju adekvatan prostor za provođenje aktivnosti koje organizira Društvo „Naša djeca“ ili tamošnje udruge. Stoga je odlučeno kako će županija, u suradnji s Općinom preurediti prostor stare škole u Vratima i osigurati da bude na raspolaganju djeci i mladima. Projekt društvenih domova svakako je jedan od primjera dobre prakse i vjeruje se kako bi taj model u skorije vrijeme mogle usvojiti i druge županije.

U želji da potakne aktivno pripremanje djece i mladih od najranije dobi na sudjelovanje u društvenom i političkom okruženju, županija će od školske 2018./2019. godine u programe za 5. razrede uvesti predmet „Građanski odgoj i obrazovanje“ i time postati prva županija koja provodi ovaj program.

Posebno zadovoljstvo inovativnim projektima županije, kao i ostalim izdvajanjima za djecu i mlade, iskazao je župan Zlatko Komadina.

„Djeca i mladi uvijek su u fokusu naše pažnje i naših projekata.  Primorsko-goranska županija upravo je zbog toga osnovala Upravni odjel za socijalnu politiku i mlade. Iz županijskog proračuna financira se značajan broj programa usmjerenih na svu djecu, poput besplatnog prijevoza za učenike, osiguranja pomoćnika u nastavi za sve učenike s teškoćama u razvoju te osiguranju produženog boravka za učenike putnike. U posljednjih 10 godina Primorsko-goranska županija izgradila je 13 školskih sportskih dvorana kako bismo djeci osigurali najbolje uvjete za bavljenje sportom. Uporni smo u nastojanjima da osiguramo što bolji standard u školama, ali i  slobodnom vremenu djece i mladih. Uređujemo prostore za njihova druženja i slobodne aktivnosti, a vodimo računa i o tome da javnosti redovito predstavimo izvrsnost naše djece iz različitih područja, od znanosti do umjetnosti i sporta. Ponosni na našu djecu i mlade, osluškujemo njihove želje i ideje, a potom im dajemo puno prostora za kreativnost. Titula „Županija-prijatelj djece“ najbolja je potvrda da smo na dobrom putu i svima nam je dodatni poticaj za nove aktivnosti. Rekao bih da je ovo jedan od najboljih projekata Hrvatske zajednice županija koja je u suradnji i partnerstvu sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske dala priliku svim županijama da hrvatskim građanima predstave sve ono što i koliko  rade i daju za našu djecu,“ zaključio je Komadina.

Osim u društvene projekte, Primorsko-goranska županija ulaže i značajna sredstva u zdravstvo. Tako je za 2018. godinu planirano više od 430 milijuna kuna ulaganja u zdravstvene službe i programe na području zdravstva. Obzirom na rezultate istraživanja „Europske inicijative praćenja debljine u djece“ za 2015./2016. godinu, prema kojima je Hrvatska među prvih pet zemalja s problemom pretilosti djece, značajan je županijski projekt Savjetovališta za prehranu dojenčadi. Savjetovalište djeluje već 65 godina, a pored pružanja informacija roditeljima o pravilnoj prehrani novorođenčadi i djece, potiče mlade majke na dojenje. Uz spomenuti, brojni su projekti županije kojima se pomažu djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima ili pak pruža prevencija i podrška fizičkog i mentalnog zdravlja djece i mladih.

Podsjetimo, projekt „Županija-prijatelj djece“ započeo je potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu  i suradnji između Saveza društava „Naša djeca“ i Hrvatske zajednice županija u prosincu 2015. godine. U samo dvije godine proglašene su prve dvije županije-prijateljice djece te je ukupno 11 županija potpisalo Sporazum o partnerstvu i podršci na projektu. Obzirom da status „Županije-prijateljice djece“ baš kao i „Grada ili općine-prijatelja djece“ nosi određene obaveze, status nije trajan, već na njegovom održavanju treba raditi.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

37. Balinjerada u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram