Povežite se s nama


Tek što je u javnost dospjela vijest da će gradonačelnik Vojko Obersnel suspendirati pročelnika Odjela za upravljanje imovinom Grada Rijeke Vladimira Benca sa svih strana stižu reakcije.

“HNS je prvi je tražio ostavku Vladimira Benca još prije više od dva mjeseca. On svojim lošim upravljanjem nanosi izravnu štetu Gradu Rijeci i prava je slika loše politike koju već godinama provodi gradonačelnik Vojko Obersnel. Najnovija događanja samo potvrđuju da smo imali pravo, ali od toga građani nemaju ništa. Zato na izborima moramo glasati protiv štetne politike i izabrati bolji i moderan put za budućnost naše djece. Neodgovorno ponašanje javnih djelatnika šalje lošu poruku našim mladima, da varaju i lažu, a ne da uče i budu pošteni. Osnovno načelo HNS-ove politike je odgovornost i transparentnost, posebno pri upravljanju javnim novcem. Smatramo da suspenzija nije dovoljna i inzistirat ćemo na Benčevoj smjeni”, rezolutan je bio Juraj Bukša, predsjednik HNS-ove gradske organizacije i njihov neslužbeni kandidat za gradonačelnika.

Iz HDZ-a su se oglasili komentarom kojega potpisuje Kristjan Staničić, također kandidat za Obersnelova nasljednika.

„Obersnelov pročelnik Benac morao se izuzeti iz rješavanja predmeta prodaje gradskog stana Hasanu Hasaniju budući da je isti povezan upravljački s tvrtkama u vlasništvu pročelnika Benca. Radi se o školskom primjeru sukoba interesa. Ne čudi što je pročelnik Benac propustio izuzeti se iz donošenja odluka po ovome pitanju, obzirom da je javnosti poznat upravo po nadasve upitnom upravljanju gradskom imovinom, kao i nizom odluka povezanih posredno ili neposredno s članovima njegove uže obitelji. Riječka oporba upozoravala je gradonačelnika Obersnela na činjenicu kako je njegova politička i moralna odgovornost zatražiti ostavku pročelnika Benca zbog afere oko uređenja gradskih poslovnih prostora u kojima stoluje tvrtka u vlasništvu Benčeve supruge, no gradonačelnik je učinio upravo suprotno; potvrdio je imenovanje pročelnika Benca.

Budući da je poziv riječke oporbe na odgovorno ponašanje gospodin Obersnel odlučio ignorirati, ovim putem pozivam njegove koalicijske partnere, posebice Primorsko-goranski savez koji je nerijetko upozoravao na nepravilnosti u poslovanju gradske uprave, da uvjetuju svoju koalicijsku suradnju smjenom pročelnika Benca, i tako dokažu kako su uistinu vjerodostojna regionalna opcija te kako se njihova predizborna suradnja s Obersnelom temelji na programskim načelima, a ne na podjeli fotelja i trgovanju.”

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku pita se je li Rijeka najtransparentniji grad u Hrvatskoj čime se gradonačelnik Obersnel voli hvaliti.

“Najnovija afera potvrđuje upravo suprotno. Gotovo četvrtina iznosa koji je Grad Rijeka uložio u održavanje svojih poslovnih prostora potrošeno je za prostor bivše tržnice na Turniću čiji je zakupac privatna tvrtka RIS – Računovodstvo i savjetovanje, a koja je vlasnički povezana s Vincom, tvrtkom u obiteljskom vlasništvu Vladimira Benca, pročelnika Odjela za gospodarenje imovinom. U cilju razvoja efikasnije i zaista transparentnije gradske uprave, Lista za Rijeku je na današnjoj tiskovnoj konferenciji predložila razrješenje pročelnika Vladimira Benca i dopunu etičkog kodeksa službenika i namještenika upravnih tijela Grada kojim bi se spriječio sukob interesa tako da se za pročelnike upravnih tijela primjene jednaki kriteriji kakvi vrijede za dužnosnike sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. Uvjeren sam da će gradonačelnik Obersnel na kraju morati smijeniti pročelnika Benca, ali zabrinjava da je za takvu odluku potreban toliki pritisak javnosti jer je sukob interesa u konkretnom slučaju vidljiv iz aviona”, zaključuje Švorinić.

U narednih ćemo nekoliko dana doznati o sudbini pročelnika Benca odnosno hoće li Vojko Obersnel nastaviti štititi svog lojalnog suradnika ili će podleći pritisku sve glasnije opozicije.