Povežite se s nama


Ove nedjelje, 02. travnja, je u samom središtu Rijeke svoju kandidaturu za gradonačelnika službeno najavio predsjednik gradske organizacije HNS-a, dr.sc. Juraj Bukša. Narodnjaci su tako i službeno izašli iz dugogodišnje sjene SDP-a. Podsjetimo, odnosi između sadašnjih koalicijskih partnera počeli su pucati još prošle godine zbog “slučaja Energo”, ali ljubav je de facto prestala sukobom oko sudbine pročelnika Vladimira Benca. Bukšina kandidatura samo je potvrda da dojučerašnji partneri idu svatko svojim putem.

“Rijeka je grad koji vapi za promjenom. Rijeka mora postati čista i imati suvremeni autobusni kolodvor. Najvažnije, Rijeka se mora vratiti na more”, glavne su poruke poslane jutros s Trga 128. Brigade Hrvatske Vojske, na kojem se Juraj Bukša, predsjednik podružnice Rijeka Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata, predstavio okupljenim građanima.

“Danas je Rijeka, na žalost, jedan zaspali, prljavi, neperspektivni, potpuno neprimjetni lučki grad, gdje i nositelj te slike grada, sama Luka, tone. Tone u poslovnom i u društvenom smislu. Njen godišnji profit u rangu je jednog prosječnog gradskog kafića, a zauzima prostor gdje bismo mogli postaviti jedan cijeli novi grad – Rijeku na moru sa šetnicom, rivom, palmama, tu bi stalo sto kafića i restorana, hotela, trgovina i stanova. Zaspala je ispod nagomilanog praha neinventivnosti, nefleksibilnosti, inertnosti upravljanja, sve to kao rezultat predugog vladanja samo jednog čovjeka – Obersnela. Čovjeka koji ima ogroman talent za obećanja, ali to našem Riječaninu više nije dovoljno!”, istaknuo je Bukša. Njegov program temeljit će se na tri točke:

•​OČISTIT ĆU OVAJ GRAD, naglašava Bukša i precizira da je u prvoj točki mislio podjednako na Rijeku kao prljav grad bez parkova, bez zelenila i bez uređenih javnih površina te na onu “političku prljavštinu”.

•​IZGRADIT ĆU NOVI AUTOBUSNI KOLODVOR. “Da, ja ću napraviti novi autobusni kolodvor. To ste mi mnogi pisali. Ali za razliku od Obersnela, koji ga je toliko puta obećavao u predizbornim kampanjama i nije napravio ništa, ja ću vam ga obećati samo jednom. Ali za razliku od njega, moje obećanje sadrži i datum otvaranja novog autobusnog kolodvora. Tako da danas ovdje s potpunom odgovornošću najavljujem ponedjeljak 1. srpnja 2019. godine kao datum svečanog otvaranja novog riječkog autobusnog kolodvora”, obećao je Bukša obrazlažući drugu točku svog programa.

•​RIJEKU ĆU VRATITI NA MORE. Podsjeća Bukša na pomorsku baštinu i vrijeme kada je riječka luka nešto značila na trgovačkim putevima. Planira preseljenje sadašnje luke na novu Zagrebačku obalu, a prostor stare trgovačke luke od Žabice do Mlake planira revitalizirati. Posebno ističe mogućnost gradnje stanova za mlade na mjestu starih skladišta.

“Pozivam sve, bez obzira na vjeroispovijest, stranačku ideologiju, spol ili seksualnu orijentaciju da mi se pridruže. Zajedničko nam mora biti samo jedno: želja da konačno smijenimo Obersnela i dozvolimo Rijeci da zadiše punim plućima! Povijesni trenutak za Rijeku počeo je danas u 10.00 sati. Pridružite se!”, zaključuje kandidat HNS-a.

O potencijalnim koalicijskim partnerima HNS-a nagađa se neko vrijeme, ali jedino je sigurno da na izbore neće izaći samosalno. Imena svojih zamjenika Bukša nije htio podijeliti s javnošću te će to učiniti neposredno prije početka kampanje. Znakovito, Bukšu je danas podržao i bivši rektor riječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Pero Lučin koji bi, kako neslužbeno doznajemo, trebao biti nositelj HNS-ove liste za lokalne izbore.