Povežite se s namaU Rijeci je danas održana konferencija za medije s koje su članovi Nezavisne liste Rijeka budućnosti i nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Hrvoje Burić prozvali Grad Rijeku, Energo i Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju za nepošteno formiranje računa za grijanje u Hrvatskoj, a posebno  u Rijeci. Njihovo priopćenje za medije prenosimo u cijelosti:

Na konferenciji je objašnjeno kako i Riječani, ali i ostatak Hrvatske plaćaju nerealne fiksne naknade kojima se do 2013. financiralo održavanje sustava kotlovnica u zgradama. Nakon donošenja Zakona o tržištu toplinske energije 2013. – taj se trošak prebacio u stambenu pričuvu, ali je fiksna naknada i četvrtu godinu zaredom ostala i dalje jednako visoka kao što je bila prije 2013.! Dakle, niti Energo, niti Grad Rijeka, niti HERA nisu pokrenuli  opravdano snižavanje koeficijenta za izračun fiksne naknade, a uz to od 2013. održavanje sustava kotlovnica plaćaju i preko stambene pričuve.

PITANJA HERA-i:

  1. Zašto HERA nikada nije dovela u pitanje ili snizila izrazito visoku fiksnu naknadu ne samo u Rijeci, već i u Hrvatskoj, a pogotovo nakon donošenja Zakona o tržištu toplinske energije kojim se dio troškova iz fiksne naknade preusmjerio na stambenu pričuvu?
  2. Zbog čega je moguće da je u susjednoj, hladnijoj Sloveniji cijena megavatsata niža za čak 40% (prosječna cijena megavatsata u Sloveniji je oko 600 kuna, dok je u Rijeci ta cijena oko 1000 kuna)? Pogotovo ako se uzme u obzir da je Slovenija  hladnija od Rijeke i ako znamo da je i cijena plina u Sloveniji skuplja nego u Hrvatskoj?
  3. Zbog čega je i dalje privatnoj tvrtki Ri stan dopušteno naplaćivati račune za toplinsku energiju što je protivno, na kraju krajeva, direktno i mišljenjima koje je sama HERA dala čak dva puta o prestanku takve prakse (2009. i 2010. g.)?

U nastavku press konferencije član liste Josip Kukuljan najavio je zalaganje Rijeke budućnosti za umanjenje fiksne naknade do 50% s obzirom da to umanjenje ničim ne bi oštetilo poslovanje Energa. Naime, prema projekciji iz dostupnih podataka u razdoblju od 6 godina, Energo je u 11 godina uprihodio najmanje 185 milijuna kuna! Od toga je oko 55 milijuna kuna otišlo na plaće zaposlenika, a oko 28 milijuna kuna otišlo je na investicijska ulaganja. Prema tome, osim što bi i prepolovljena zarada – kada bi fiksna naknada bila upola manja, pokrila i plaće i investicijska ulaganja, članove ove liste zanima i gdje je otišlo dodatno zarađenih 100 milijuna kuna u proteklih 11 godina?

Na kraju je javnosti član liste Rijeka budućnosti, Boris Mijolović, predstavio i letak kojim će članovi Rijeke budućnosti i gradonačelnički kandidat Hrvoje Burić izaći među građane: njihovom podjelom će na jedan jednostavan i zaokružen način pomoći građanima da shvate o razmjerima pljačke koja im se preko Energa događa. Na letcima će biti i mail adrese članova liste preko kojih će građani moći direktno raspravljati o temi grijanja i naplate, postavljati pitanja i iznositi svoja iskustva, navodi se u priopćenju.