Povežite se s nama

Fiuman Plus

Burna politička godina je iza nas, izdvojili smo deset ključnih događaja u Rijeci

Objavljeno

na

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ništa nas ne smije iznenaditi”
– Josip Broz Tito

Nakon gotovo trideset godina demokracije u Rijeci politička je scena u protekloj, 2018. Godini, napokon malo živnula. Vidjeli smo mi i ranije mnoge zanimljive obračune u vijećnici, inspirativne govore bombardera s Kvarnera, nezaboravnog Vladimira Bebića; bisere raznih HDZ-ovih perjanica; Obersnelove istupe u maniri najboljih spin doktora, ali 2018. možda i najzanimljivija godina otkako je moderne nam države. Političko preslagivanje u pop-kulturi postalo je poznato za vrijeme vladavine trio fantastikusa Orešković – Karamarko – Petrov, ali je svoj vrhunac ipak doseglo u Hrvatskom saboru tijekom 2018. kada je Bandićev klub s jednog narastao na trinaest zastupnika. Riječko preslagivanje možda nije toliko javnosti poznato kao ono Bandićevo, ali je toliko zamršeno i kompleksno da niti vinovnici tog velikog događaja ne razumiju što ih je snašlo. Izdvojili smo deset najzanimljivijih situacija iz 2018.

Raspad tzv. srednjeg bloka

Bilo je jasno od samog početka. Treći put, nadideološka opcija, potpuno neovisna o HDZ-u i SDP-u nije moguća. Međutim, u Rijeci sve ima neku drugu logiku te je upravo taj hazarderski poduhvat zaživio nedugo nakon objave rezultata lokalnih izbora 2017. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Tihomir Čordašev (AM), a podršku su mu pružili i HDZ-ovci te je Obersnel po prvi puta morao funkcionirati na način da protiv sebe ima većinu u Vijeću. Da je taj poduhvat bio hazarderski dokazano je već početkom 2018. kada su se pojavile prve jače trzavice u redovima tzv. srednjeg bloka. Nogometnim rječnikom, jasno kao dan bilo je to da desnokrilni Burić, desni vezni MOST, lijevi vezni Akcija mladih, vratar Koljanin, zadnji vezni HNS-ovci i mlađi pioniri iz Živog zida ne mogu igrati u zajedničkoj taktičkoj formaciji. Pogotovo kada im je HDZ držao leđa u zadnjoj liniji. Tko je bio grobar srednjeg bloka, možemo samo nagađati.

Tihomir Čordašev smijenjen – Andrej Poropat izabran za predsjednika Gradskog vijeća

Činjenica jest da je iz čitave situacije profitirao HNS, odnosno Andrej Poropat koji je krajem svibnja postao predsjednik Gradskog vijeća. Čordašev je smijenjen zbog, u najmanju ruku, bizarnih razloga poput navodnog kršenja poslovnika i nesazivanja sjednica četvrtkom. Svojevremeno je o svojoj smjeni izjavio: “Radi se o očitoj političkoj trgovini. Pakt između glavnih aktera priče o mojoj smjeni je sklopljen još u prosincu, a ovo sada je realizacija. Ovo se izvodi sada da se javnosti skrene pažnja s važnih problema za ovaj Grad kao što su zaduživanje u iznosu od 160 milijuna kuna i slučaj oko uvale Preluk. Razlozi koje su naveli u prijedlogu u najmanju ruku smiješni. Nemam što dodati na tu temu.» Poropat je u miraz donio sigurna tri glasa svog HNS-a, što je zajedno s Obersnelovih petnaest ruku bilo dovoljno za nedovoljnih 18 ruku. Činilo se da je Poropat ostvario dugogodišnju ambiciju i izborom na mjesto predsjednika gradskog vijeća postigao životni uspjeh, ali pravu veliku pobjedu ostvarit će tek nekoliko mjeseci kasnije.

Hrvoje Burić između Obersnela i Komadine

Nakon što je u prvoj godini mandata u riječkom parlamentu ostao bez svih suradnika «sam protiv svih», Hrvoje Burić nastavio je sa svojom političkom borbom bez jasnog cilja. Iako je u kampanju znatno ublažio retoriku, ostao je beskompromisni kritičar Obersnelova režima. No, u županijskoj skupštini čiji je također član, jednako zdušno je u 2018. podržavao Obersnelova stranačkog druga Zlatka Komadinu. Zbog svojeg pragmatizma, zaratio je s Akcijom mladih koja ga svojim subverzivnim aktivnostima sustavno prikazuje kao nevjerodostojnog političara. Koncem godine, dobio je vrlo važnu podršku neuništivog Milana Bandića. Što će o svemu tome reći birači HDZ-a koji su ga do sada zdušno podržavali, vidjet ćemo za nešto više od dvije godine.

Marko Filipović naslijedio Obersnela na tronu riječkog SDP-a

Apsurda li, ali 151 osoba odlučila je tko će biti novi gradonačelnik Rijeke. Točno toliko članova gradske organizacije SDP-a Grada Rijeke dalo je u lipnju glas Marku Filipoviću za predsjednika riječkog SDP-a, dok je njih 94 podržalo izazivača Vuka Pricu. Vodeći se premisom da Riječani masovno glasuju za SDP otkako ta stranka postoji i da se još uvijek nije stvorila neka relevantna opcija koja bi taj isti jalovi, umirući SDP poslala u ropotarnicu povijesti, nameće se zaključak da će upravo Marko Filipović biti novi gradonačelnik grada koji teče. Ne treba potpuno zanemariti trend unutarstranačkih obračuna u SDP-u i mogućnost da stvarni vođa stranke (čitajte: Vojko Braut ili Loris Rak) ne preuzme ulogu kandidata. Kada za to dođe vrijeme.

Ivona Milinović (HDZ) postala je liderica oporbe

Popularnim preslagivanjem u vijećničkim klupama isplivali su novi junaci političke arene u prijestolnici kulture 2020. Tihomir Čordašev je s mjesta predsjednika sjeo natrag u parter, ali se nije uspio nametnuti kao vođa oporbe. Hrvoje Burić je preglasan, Marinko Koljanin pretih, a Danko Švorinić…pokazat će se nešto kasnije. Sedam HDZ-ovaca je napokon, među sobom, pronašlo osobu koja će predstavljati stranačku politiku. Ivona Milinović, najmlađa vijećnica u aktualnom sastavu profilirala se kao liderica oporbe. Prve je godine, što u medijima što na društvenim mrežama, pomalo nespretno pokušavala zauzeti svoje mjesto među vukovima, ali je brzo preboljela dječje bolesti i postala pravi fajter. Ne libi se oštrim riječima obrušiti na političke protivnike niti javno istupiti ispred svojih stranačkih kolega koji imaju mnogo duži staž u politici. Neslužbeno doznajemo da je upravo Milinović bila ta koja je umijećem pregovaranja s nekadašnjim pripadnicima tzv. srednjeg bloka u nekoliko navrata uspjela srušiti Poropatov kvorum. Htjela to ili ne, Milinović je postala prvo ime riječkog HDZ-a.

Osipanje SDP-a

Istupanjem članova iz SDP-a koji su, citiramo: «nezadovoljni Bernardićevim vodstvom stranke», nitko posebno nije iznenađen. Po čitavoj Hrvatskoj se svakodnevno može naći SDP-ovca (igra riječima) koji napušta stranku. Međutim, kada se to dogodi u Rijeci onda je to svakako vijest za nacionalne medije. Najjača baza SDP-a do sada je bila lišena većih odlazaka, ali je odlazak saborske zastupnice Ane Komparić Devčić definitivno odjeknuo. Bliska suradnica Vojka Obersnela pridružila se, naravno, klubu zastupnika Milana Bandića. Još je jedan «kapitalac» napustio brod koji tone. Bivši gradski pročelnik ureda za gospodarenje imovinom s USKOK-ovom optužnicom, Vladimir Benac koncem godine izašao je iz SDP-a u kojem po njegovim riječima «nedostaje sloge». Iako nije bio previše stranački aktivan, Benac je poznat široj javnosti i njegov je odlazak također glasno odjeknuo. Partiju je koncem godine napustila još nekolicina članova, a pravi val odlazaka tek se očekuje.

MOST ostvario fantastične rezultate na izborima za Vijeća mjesnih odbora

Prema posljednjim istraživanjima Crobarometra, stranka MOST preživljava na granici od 5 %. Statistike im ne idu u prilog niti za predstojeće euro-izbore. U Rijeci stranka počiva na leđima dviju žena – zmajeva Petre Mandić i Ine Strenje Linić. Međutim, na nedavnim izborima za Vijeće mjesnih odbora, pravi hit bio je upravo MOST. Pobjedu su ostvarili u čak tri mjesna odbora. Svilno gdje je Marin Linić s 66 glasova osvojio dva mjesta; Škurinje je osvojio Dalibor Mandić s 92 glasa i također dva vijećnička mjesta; Impresivnu su pobjedu ostvarili u Gornjoj Vežici (Ozren Kraljić) gdje su s čak 283 glasa pobijedili velike stranke. Mandate su još osvojili na Banderovu, Drenovi i Podvežici. Iako su spomenuti izbori svojevrsna prostitucija demokracije gdje obitelj i prijatelji izabiru pobjednike, MOST je pokazao da na određenim mjestima imaju više obitelji i prijatelja nego neprikosnoveni SDP i HDZ.

Lista za Rijeku napokon odabrala stranu – Vojko O

Nakon godine dana povuci – potegni igre po hodnicima Grada Rijeke; Nakon isto toliko vremena naklapanja o budućoj koaliciji; Nakon igrokaza sa srednjim blokom i izbjegavanja preuzimanja odgovornosti; Lista za Rijeku pokleknula je pred udvaranjem Vojka Obersnela i počela s dugo očekivanom suradnjom s vladajućima. Cijena? Prava sitnica. Nekoliko dvojezičnih natpisa u centru grada. Podrškom Obersnelovu proračunu, Lista za Rijeku pokazala je karte i osigurala tako gradonačelniku većinu u gradskom parlamentu. Najveći pobjednik postao je tako predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat kojemu su mnogi osporavali političko umijeće.

Živi zid: Svi za jednog, jedan za proračun, dva za vitamin C

No, nisu samo Švorinić i društvo pokleknuli pred šarmantnim Obijem. Sasvim neočekivano, ruku ZA podigla je vijećnica Živog zida Mirjana Jukić. Iako je od vodstva stranke, svevremenskog Vilibora i bezvremenskog Pernara stigla depeša da se bude kontra svega i svemu, Jukić je prekršila stranačku stegu i podržala gradski proračun za 2019. Očekuju se sankcije prema neposlušnoj vijećnici, a glavobolju koja će uslijediti mogla bi vrlo brzo izliječiti – vitaminom C.

Prometni kolaps u gradu

Kao najbolji zaključak turbulentnoj 2018. nameće se jedna nesvakidašnja situacija koja nema previše veze s politikom. Krajem studenoga, sa zgrade bivše pošte urušila se skela i dio fasade sunovratio se na kolnik Adamićeve ulice. Sreća u nesreći, bila je činjenica da se nitko od automobila i slučajnih prolaznika nije nalazio u tom trenutku na mjestu događaja. Epilog: Adamićeva ulica bila je skroz ili samo djelomično zatvorena u idućih mjesec dana izazvavši tako prometni kolaps u centru grada. Iako se na početku činilo kako nema nikakvih žrtava, žrtve su se podredno pojavljivale sljedećih 30 dana u obliku nervoznih vozača i putnika u gradskim autobusima. Slično je s politikom. Na sreću žrtava političkih događaja nije bilo, ali žrtve neodgovornih političara i njihovih ambicija možemo biti svi mi.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Facebook

Instagram