Povežite se s namaRiječki karneval 2018. započinje 17. siječnja, prvim manifestacijama koje su uvrštene u program ovogodišnjeg Karnevala, a završava 14. veljače 2018. godine. U nastavku Turistička zajednica Grada Rijeke navodi najznačajnije karnevalske manifestacije, uz napomenu da neke od njih čine zaokružena karnevalska zbivanja koja traju kroz određena vremenska razdoblja na pojedinim područjima grada, stvarajući tako specifičan gradski karnevalski ugođaj.

ANTONJA – PODIZANJE PUSTA
srijeda, 17.01.
U organizaciji riječkih tradicijskih grupa na Pehlinu, Pašcu i Zametu na Antonju, blagdan sv. Antona, upriličeno je tradicionalno dizanje Pusta, uz Antonjski rog i vatromet te prigodni program i običaje vezane uz Antonju, čime je i službeno obilježen početak karnevalskih ludovanja u gradu Rijeci.

23. IZBOR KRALJICE RIJEČKOG KARNEVALA I PRIMOPREDAJA KLJUČA GRADA
petak, 19.01. u 20:00 sati – Dvorana Mladosti
Izbor kraljice Karnevala već tradicionalno je uvodna priredba Riječkog karnevala, kad maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola, koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Dodjela titule kraljice Riječkog karnevala svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama koje kandidiraju svoje predstavnice za „Zlatni plašt“. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost… Kandidatkinje u dobi od 18 godina naviše, predstavnica karnevalskih grupa Primorsko-goranske županije, borit će se za laskavi naslov Kraljice Riječkog karnevala.

U organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke održat će se ova manifestacija čime će i službeno biti otvoren Riječki karneval 2018. Neposredno prije proglašenja nove kraljice Riječkog karnevala tisuće maškaranih ljudi željno očekuje primopredaju »gradskog ključa«. Gradonačelnik Rijeke predat će ključ Meštru Karnevala i vrijeme ludila može početi. Od tog trenutka maškare će vladati gradom, svi problemi ostaju zaboravljeni … U čast novoizabrane kraljice uslijedit će maskenbal za sve posjetitelje u Dvorani mladosti. Vladaju maske koje ne skrivaju. Otkrivaju radost života, pjesme, ljubavi …
Organizator: Turistička zajednica grada Rijeke

IZBOR PRINCA I PRINCEZE
nedjelja, 21.01. u 16:30 sati – Tower centar Rijeka /IV. kat
U organizaciji Tower Centra održat će se po deveti put u nedjelju, 21. siječnja izbor princa i princeze Riječkog karnevala. U veseloj nedjeljnoj karnevalskoj atmosferi djeca će pred stručnim žirijem i prisutnim posjetiteljima morati uz originalnu masku pokazati i još neku dodatnu vještinu, kako bi dvoje od njih zavrijedilo mjesto na postolju i krunu te proglašeno princezom i princem Riječkog karnevala.
Organizator: Tower centar d.o.o.

djecji-karneval-2017-3

22. DJEČJA KARNEVALSKA POVORKA
subota, 27.01. u 13:00 sati – Centar Grada
Dvadeset drugi put zaredom održat će se Dječja karnevalska povorka, događaj u kojem sudjeluju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Veoma brojna karnevalska povorka maštovito maskiranih najmlađih sudionika iz zemlje i inozemstva, kao svojevrsni čuvari tradicije svojih predaka, proplesat će najužim središtem grada Rijeke. 5.000 najmlađih maškaranih sudionika u sedamdesetak karnevalskih grupa iz zemlje i inozemstva proći će najužim centrom grada. Nakon prolaska Dječje karnevalske povorke, za sve sudionike bit će upriličen zabavni program u šatoru. Za vrijeme održavanja karnevalske povorke za sve zainteresirane, bit će organizirano oslikavanje lica.
Organizator: Turistička zajednica grada Rijeke

27. MAŠKARANI AUTO – RALLY ”PARIZ – BAKAR”
subota, 03.02. u 10:00 sati (Pariz–Korzo–Kostrena–Bakar)
Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar” tradicionalna je manifestacija koja se od 1990. godine neprekidno održava u organizaciji Autokluba “Rijeka“, kao parodija na svjetski poznati rally “Pariz- Dakar“ i od tada je prateća sportska manifestacija Riječkog karnevala. Maškarani auto – rally “Pariz – Bakar“ jedinstvena je manifestacija te vrste u svijetu gdje utrku voze motorizirane maškare iz različitih krajeva, gdje svi sudionici – natjecatelji, njihova pratnja i suci moraju biti maskirani, a posebna su priča njihova prigodno dekorirana vozila.
Organizator: Autoklub Rijeka

10. CARNIVAL SNOWBOARD SESSION 2018.
subota, 03.02. u 13:00 sati – Gat Karoline Riječke
U organizaciji Snowboard Kluba „Nine“ iz Rijeke, po deseti put zaredom, održat će se izuzetno atraktivno međunarodno cjelodnevno natjecanje u Snowboardu na Gatu Karoline Riječke, na posebno izrađenom poligonu. Natjecatelji, koji dolaze iz svih dijelova Europe, svojim vratolomijama ostavit će publiku bez daha, a ujedno će morati impresionirati stručni žiri te zaslužiti svoje mjesto na postolju. Nakon natjecanja bit će organiziran koncert te after patry.
Organizator: Snowboard klub „Nine“

CARNIVAL DJ SESSION 2018.
subota, 3.02. u 17:00 sati – Centar grada
U cilju atraktivnosti i kvalitete programa, veće prepoznatljivosti i intenzivnije promidžbe destinacije unijeli smo još jedan sadržaj novu karnevalsku povorku u kojoj bi sudjelovali srednjoškolci i studenti iz sveučilišnih centara Hrvatske i inozemstva. Želja nam je da ova povorka tijekom predstojećeg perioda preraste u atraktivan i značajan centralni događaj i bitan element u predstavljanju Rijeke kao europske prijestolnice kulture. Nakon prolaska sudionika ove karnevalske povorke užim centrom grada za sve će biti upriličeni prigodni zabavni programi u prostori Ex port Delte i u šatoru na Grobničkoj obali.
Organizator: Turistička zajednica grada Rijeke i Promocija d.o.o.

TRADICIONALNI KARNEVALSKI KONCERT GRADSKE GLAZBE TRSAT – RIJEKA
subota, 03.02. u 19:30 sati – Hrvatska čitaonica Trsat
Gradska glazba Trsat će u subotu 3. veljače u dvorani Hrvatske čitaonice Trsat, pod ravnanjem dirigenta gospodina Stjepana Vadlje, održati već tradicionalni karnevalski koncert, u sklopu kojeg će izvesti glazbene teme poznatih domaćih i stranih skladatelja.
Organizator: Gradska glazba Trsat – Rijeka

MAŠKARANI PEHIN
nedjelja, 04.02. u 11:00 sati – Pehlin
Ova tradicionalna manifestacija održat će se u nedjelju, 4. veljače po 27. put na Pehlinu u cilju upoznavanja, održavanja i očuvanja narodnih mesopusnih običaja, a u organizaciji Pusnog odbora Pehin. Dvadesetak karnevalskih grupa s područja Primorsko-goranske županije proći će je stazama kojima su njihovi preci uvijek u tom periodu prolazili.
Organizator: Pusni odbor Pehin

DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI

ponedjeljak, 05.02. od 14:00 do 18:00 sati – Dom Crvenog križa
Na inicijativu i u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Crvenog križa Rijeka te u znak sjećanja na pokojnog Veljka Vrzića bit će u ponedjeljak, 5. veljače organizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi u Centru za darivanje Doma Crvenog križa Rijeka.
Organizator: Turistička zajednica grada Rijeke i Crveni križ Rijeka

12. HUMANITARNA MAŠKARANA JOTA
subota, 10.02. u 11:00 sati – Trg Republike Hrvatske
U organizaciji Udruženja obrtnika Rijeke održat će se po jedanaesti put zaredom, već tradicionalna gastro manifestacija u kojoj će sudjelovati kuhari s područja Primorsko-goranske županije. Sav ostvareni prihod od prodaje porcija jote upotrijebit će se u humanitarne svrhe. Organizator: Udruženje obrtnika Rijeka

12. HUMANITARNA KARNEVALSKA MANEŠTRA
subota, 10.02. u 11:00 sati – Bazarigov prolaz
U subotu u sklopu programa održat će se po dvanaesti put zaredom “Maškarana maneštra“.
Organizator: VJ Primorski j.d.o.o.

hum-karneval-bal1

19. HUMANITARNI KARNEVALSKI BAL
subota, 10.02. u 21:00 sat – Palača Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja
U palači Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, u subotu, 10. veljače 2018. godine od 21.00 sat, održat će se Humanitarni karnevalski bal, u organizaciji Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid i Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja, a uz podršku Grada Rijeke i Turističke zajednice grada Rijeke. Sav prihod bit će doniran u humanitarne svrhe.
Organizatori: Grad Rijeka, Rotary klub Rijeka – Sveti Vid, Turistička zajednica grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

35. MEÐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA
nedjelja, 11.02. u 12:00 sati – Centar grada
Međunarodnu karnevalsku povorku čini finalni mimohod svih tradicijskih maski, karnevalskih grupa, alegorijskih kola. U Međunarodnoj karnevalskoj povorci koja je kulminacija karnevalskih svečanosti u Hrvatskoj, na glavnim riječkim ulicama će uz najkvalitetnije karnevalske grupe iz Hrvatske prodefilirati i mnogobrojne maskirane grupe iz inozemstva, na zadovoljstvo građana i njihovih gostiju. Oko 10.000 sudionika u stotinjak karnevalskih grupa prodefilirat će gradom pred više od 100.000 građana i njihovih gostiju. Za vrijeme održavanja karnevalske povorke za sve zainteresirane bit će organizirano oslikavanje lica i prodaja karnevalskih suvenira.

Po završetku karnevalske povorke organizirat će se jedinstveno Paljenje Pusta na moru u organizaciji karnevalske udruge “POM-F-RI“ te prigodni glazbeni programi na Korzu i u prostoru Ex port Delta.
Organizator: Turistička zajednica grada Rijeke i karnevalska udruga “POM-F-RI“

KARNEVALSKE ZABAVE SA ZAGREBAČKOM PIVOVAROM
subota, 20.i 27.01., 03.i10.02. te nedjelja, 11.02. – Ex port Delta – Grobnička riva
U organizaciji tvrtke TIA Partner d.o.o. i Promocija d.o.o. održavat će se tijekom karnevalskog perioda prigodni glazbeno-zabavni programi uz prigodnu ugostiteljsku ponudu

HUMANITARNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „NASMIJEŠENA LICA RIJEČKOG KARNEVALA“
Već sedmu godinu za redom riječki Foto studio Kurti će po završetku Riječkog karnevala organizirati humanitarnu prodajnu izložbu fotografija „Nasmiješena lica Riječkog karnevala“, od koje će sva prikupljena sredstva biti donirana u humanitarne svrhe.
Organizator: Turistička zajednica grada Rijeke i Foto studio Kurti.