Povežite se s namaGradonačelnik Vojko Obersnel i direktor TD Energo Sanjin Kirigin istaknuli su na konferenciji za medije kako se cijena plina za nešto više od 21.000 riječkih kućanstava u Energovoj distributivnoj mreži neće mijenjati. Na susretu s novinarima bilo je riječi i o ugradnji energetski učinkovite javne rasvjete i modernizaciji sustava toplinarstva.

“Premda je temeljem odluke Vlade RH HERA kao regulatorno tijelo donijela odluku koja omogućava povećanje cijene prirodnog plina za približno 1%,  odlučili smo ne koristiti tu mogućnost, stoga cijena plina za korisnike u Rijeci i okolici neće porasti” – rekao je gradonačelnik Obersnel podsjećajući kako je od 2014. do 2017. godine cijena prirodnog plina za kućanstva u distributivnoj mreži Energa ukupno smanjena za 23,75%. Posljednje smanjenje cijene plina  bilo je u siječnju ove godine”.

Važno je naglasiti, kazao je gradonačelnik, da zadržavanje cijene plina osigurava stabilno poslovanje i nastavak planiranih investicija Energa na daljnjoj izgradnji plinovoda u Rijeci, na području Srdoča i Martinkovca te Kastvu i Viškovu.

U razvoj plinske mreže u posljednjih desetak godina uloženo je čak 276 milijuna kuna što je rezultiralo da Rijeka danas ima jednu od najmodernijih i najsigurnijih plinskih mreža u Hrvatskoj.

U nastavku konferencije za novinare, govoreći o javnoj rasvjeti, direktor Kirigin je istaknuo kako javna rasvjeta, iako se ne spominje često, čini perjanicu u poslovanju Energa, i tehnološki i metodom upravljanja.

“Energo godinama provodi projekte ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete s ciljem smanjenja potrošnje električne energije sustava, smanjenja emisija stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari u atmosferu, smanjenja svjetlosnog onečišćenja te povećanja rasvijetljenosti prometnica. Od 2008. godine do danas kroz desetak značajnijih projekata energetski učinkovite javne rasvjete zamijenjeno je, rekonstruirano ili izgrađeno više od 1.750 energetski učinkovitih svjetiljki po cijelom gradu, u što je uloženo gotovo 8 milijuna kuna – rekao je Kirigin, dodajući da su ugradnjom energetski učinkovite javne rasvjete ostvarene značajne uštede za gradski proračun.

Posljednji završeni projekt je instalacija inteligentne umrežene LED rasvjete najnovije generacije, vrhunske energetske učinkovitosti i trajnosti, sa suvremenim komunikacijskim modulom koji omogućuje nadzor i upravljanje, koja je postavljena u Ulici Antuna Mihanovića.

Svjetiljke raspolažu vlastitom GPS navigacijom koja omogućuje prikupljanje podataka o funkcioniranju i komuniciranju svjetiljki, energetskoj potrošnji i tehničkom stanju svjetiljki, koji se potom obrađuju. Rasvijetljenost i „status“ svjetiljki, odnosno njihova ispravnost, u kojem režimu rade, koja im je trenutna snaga, potrošnja i sl. može se daljinski provjeravati.

U tijeku je i izvođenje rekonstrukcije javne rasvjete šetnice na obalnom putu na Kostabeli gdje se planira postavljanje LED rasvjete u dužini od oko 2.000 metara. Vrijednost investicije je 1.300.000  kuna, a projekt je prijavljen za sufinanciranje temeljem javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva za 2017. godinu.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji bilo je riječi i o modernizaciji sustava toplinarstva za što je predviđeno korištenje sredstava Urbane aglomeracije Rijeka .

“Kroz novi mehanizam EU, sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020., za Urbanu aglomeraciju Rijeka predviđeno je gotovo 50 milijuna eura, a dio tih sredstava, 12 milijuna eura namijenjen je za povećanje učinkovitosti sustava toplinarstva u Rijeci. Kad se tome pridoda učešće Grada, riječ je o iznosu od 15 milijuna eura za investicije u obnovu sustava i podizanje razine usluge, a što će utjecati na racionalnije poslovanje i značajno smanjenje cijena ” – kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Direktor Energa S. Kirigin  kazao je kako se, gdje god to bude moguće s obzirom na tehničke karakteristike sustava, planira uvođenje obnovljivih izvora energije. Tako se za korisnike na Sušaku planira središnje mjesto za proizvodnju toplinske energije u kojem bi se koristili ostaci primarne obrade drva, tzv. sječke. Ovu proizvodnju Energo je spreman pokrenuti u roku godinu dana od dana osiguravanja sredstava za Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Moja Rijeka