Povežite se s nama

Vijesti

Čistoća izvanredno u mjesec dana očistila i uredila 550.000 m2 javnih površina

Objavljeno

na


Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski i direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan  pridružili su se velikoj akciji čišćenja koju je organizirala udruga Žmergo i u sklopu koje su pomogli u čišćenju područja na Škurinju, između Sadske ulice i Ulice Škurinjskih žrtava.

Ovu je akciju Udruga Žmergo organizirala u povodu World Cleanup Daya, najveće svjetske akcije čišćenja okoliša, a riječko je komunalno društvo Čistoća u proteklih mjesec dana uoči World Cleanup Daya poduzelo akcije čišćenja i uređenja javnih površina koje izvorno nisu obuhvaćene redovnim Programom čišćenja i održavanja.

Tako je izvanrednim čišćenjem bilo je obuhvaćeno oko 550.000 m2 površina u Gradu Rijeci, a u sklopu akcije prikupljeno je i 470 m3 nepropisno odloženog glomaznog i drugog otpada s područja grada.

U istom su razdoblju, kroz proteklih mjesec dana, dodatno uređene i pojedine zelene površine u gradu, također kroz povećani angažman djelatnika Čistoće.

Ove lokacije su odabrane prema tipu biljaka koje podnose orezivanje u sušnom periodu (crnogorica, lovor), zatim prema intenzitetu korištenja od strane građana te po realnom stanju i potrebi orezivanja.

Na ovaj način, pozitivnim primjerom, Grad Rijeka i Čistoća žele skrenuti pažnju građanima koliko je važno da zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem održavamo okoliš u kojem živimo čistim i urednim.

„Drago mi je što danas zajedničkim snagama pokušavamo stati na kraj ovom „divljem“ deponiju i maknuti sav otpad iz prirode jer mu tu zaista nije mjesto. Postoje odlagališta otpada u Rijeci i okolici, imamo ih sedam i pozivam sve da ih koriste. Želim još poručiti kako pozitivnim primjerom, na ovaj način želimo skrenuti pažnju građanima koliko je važno zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem održavati okoliš u kojem živimo, da nam svima zajedno okoliš bude čist i uredan“, rekao je zamjenik Palčevski.

U rujnu, s početkom prvih jesenskih kiša, postaje moguće obavljati jače orezivanje i na drugoj vegetaciji, pa tako započinje cjelovito uređenje MO Škurinje.

Ujedno, u čitavom periodu obavlja se i uklanjanje korova koji raste iz rubnjaka i nogostupa na području čitavog grada i do sad je pokošen korov na 3300 m nogostupa.

Što se tiče pojačanog čišćenja javnih površina, strojno su očišćene konkretno sljedeće lokacije: MO Škurinje – Tibljaška cesta; MO Mlaka – Ulica Luki; MO Zamet – ulice Ivana Ćikovića Belog, braće Monjac, Bože Vidasa; MO Pećine – Šetalište XIII. divizije, J. P. Kamova; MO Gornja Vežica – Franje Belulovića, Zdravka Kučića;  MO Podvežica – Draga Gervaisa;  MO Grad Trsat – J. Rakovca, S. Krautzeka, Mihanovićeva. Osim toga ručno su pometena stubišta u Ul. J. P. Kamova, te na područjima MO Kantrida, MO Grad Trsat i MO Vežica. Posebno su dodatno očišćena područja gdje su bila predviđena događanja povodom blagdana Vele Gospe.

Također, čišćenje je provedeno i na sljedećim lokacijama: MO Škurinje – strojno pometanje Tibljaške ceste od raskrižja Osječke s Ulicom Ive Lole Ribara do okretišta gradskog autobusa linije 5a; MO Kantrida – ručno pometanje stubišta na spoju Liburnijske i Pionirske te strojno čišćenje Liburnijske, dio ulice Vere Bratonje i Bujske, ručno pometanje stubišta Vere Bratonje – Bujska; MO Turnić – ručno pometanje Ulice Franje Čandeka od kućnog broja 36 do 44, ručno pometanje i kod pekare Arena; MO Mlaka – strojno pometanje od Ulice Luki do raskrižja s Liburnijskom; MO Pećine – Šetalište XIII. divizije, J. P. Kamova – ručno pometena stubišta; MO Gornja Vežica – Franje Belulovića, Zdravka Kučića; MO Podvežica – Draga Gervaisa; MO Grad Trsat – J. Rakovca, S. Krautzeka, Mihanovićeva; MO Kantrida – stubište na spoju Liburnijske i Pionirske ulice, stubište u Labinskoj, stubište na spoju Ulice Vere Bratonje i Bujske (ručno pometanje); MO Turnić – Ulica Franje Čandeka od kućnog broja 36 do 44 (ručno pometanje); MO Zamet – ulice Ivana Ćikovića Belog, braće Monjac i Bože Vidasa (strojno pometanje); MO Mlaka – Ulica Luki do križanja Liburnijske i Zametske ulice (strojno pometanje); MO Grad Trsat – Šetalište Joakima Rakovca, Slavka Krautzeka i Mihanovićeva ulica (strojno pometanje).

Pet lokacija izabrano je za dodatno  hortikulturno uređenje: Park kod Vulkanskog naselja na križanju Ulice Drage Gervaisa i Radničke ulice; lokacija na križanju Zametske i Liburnijske ulice, pokos uz Liburnijsku ulicu do nadvožnjaka; prilaz groblju Drenova i područje MO Škurinje.

U Parku kod Vulkanskog naselja nalaze se staze klupe i rasvjeta. Biljke nisu sustavno orezane nekoliko godina i zato je Čistoća učinila temeljito orezivanje stabala i grmova, uklanjanje izboja, suhih stabala te raskrčila preguste sklopove biljaka. Ovime je uklonjeno 186 stabala različitih dimenzija, orezano je 1705 grana na stablima te je uklonjeno 1609 izboja iz grmova. Za te radove radnici su utrošili 570 radnih sati kroz 14 dana.

Lokacija na križanju Zametske i Liburnijske okružena je vrlo prometnim ulicama, sa semaforima, njome često prolaze pješaci. Većinu vegetacije čine lovori koji imaju snažan godišnji izrast, i redovno se orezuju, dok se okolna stabla nisu dugo orezivala pa su se grane spustile i ometaju normalan prolaz pješaka. U blizini se nalazi i fontana s pitkom vodom te autobusno stajalište a zelene površine češće se prljaju. Ovdje je Čistoća temeljito orezala grmove, podigla krošnje stabala te su radnici izgrabljali smeće i lišće s površina i iz grmova. Orezana su 34 velika grma, uklonjene su 83 grane sa stabala i iz preraslih grmova, pincirana su tri stabla te je izgrabljano 2m3 smeća.

Zelenilo koje raste po pokosu uz Liburnijsku ulicu, sastoji se od samonikle vegetacije i prerasta na nogostup te ometa kretanje pješaka. Ovdje je vegetacija jače orezana kako bi se u dužem narednom periodu omogućilo nesmetano kretanje. Prilikom orezivanja uklonjeno je i odvezeno preko 40 m3 materijala.

Prilaz groblju Drenova odabran je kao lokacija za hortikulturno uređenje jer je od strane građana dobivena obavijest da vegetacija ometa sigurno kretanje pješaka preko pješačkog prelaza. Tako je u sklopu ovog uređenja orezano 159 grmova, uklonjeno je 447 grana te je na čitavom potezu uklonjen korov koji raste iz rubnjaka i nogostupa u dužini od 1870 m.

Specifičnost mjesnog odbora Škurinje je izrazito strm teren, te bujna vegetacija. Stambene zgrade gusto su izgrađene, a na uskim jednosmjernim cestama uvijek nedostaje parkirališnih mjesta. Zelene površine koje služe za igru i odmor su stoga izduženog karaktera, nepristupačne za vozila i mehanizaciju pa je odvoz materijala nakon radova uvijek ručni, uz ili niz stubišta ili padine. Čistoća je ovdje s radovima započela početkom rujna. Do sada je uklonjeno preko 200 grana na stablima uz šetnice i igrališta, srušeno je i odvezeno 15 bolesnih ili nagnutih stabala te je ukupno 25 m3 ručno prebačeno uz stepeništa i padine do vozila pomoću kojih je odvezeno. Radovi se nastavljaju u narednom razdoblju, uz uklanjanje korova uz rubnjake, čišćenje stepeništa od lišća i zemlje, te oslobađanje nogostupa od raslinja s podzida koje ometa prolaz pješaka.

Osim opisanih uređenja zelenih površina i orezivanja stabala i grmova, u nastavku je nekoliko fotografija očišćenih lokacija, javnih površina na kojima je Čistoća obavila strojno ili ručno čišćenje.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže