Povežite se s nama

Vijesti

Čistoća je diljem Rijeke napravila 1100 zaštitnih postolja za baje, ali bura i dalje stvara probleme

Objavljeno

naGradski vijećnik Vedran Vivoda početkom mjeseca uputio je pisanim putem pitanje gradonačelniku Marku Filipoviću o problemu koji često dolazi do izražaja u našem gradu tijekom vjetrovitog vremena.

“Kada Komunalno društvo Čistoća misli osigurati spremnike koje se nalaze na javnim površinama, barem lancem? Prilikom svake jače bure svjedoci smo nemilih scena na istočnom dijelu našeg grada. Bura spremnike KD Čistoća odnese i nekoliko desetina metara što uzrokuje materijalne štete građanima, ali i samom Komunalnom društvu Čistoća, te predstavlja opasnost u prometu”, poručio je Vivoda.

Evo što mu je odgovorio riječki gradonačelnik:

“Opće je poznato da na pojedinim mikrolokacijama, a prvenstveno u istočnom dijelu grada Rijeke, olujna bura često uzrokuje materijalnu štetu na imovini, pa tako i prevrtanje spremnika za komunalni otpad. U Komunalnom društvu Čistoća d.o.o. ističu da se navedeno nastojalo spriječiti na  više načina, a između ostalog i postavljanjem metalnih spremnika koji ipak nisu bili dovoljno teški da se odupru silini bure, a pri pomicanju i prevrtanju, uslijed olujnih, odnosno orkanskih udara vjetra, stvarali su znatno više štete u odnosu na plastične spremnike; kako na pokretnoj i nepokretnoj, odnosno i privatnoj i gradskoj imovini, tako i okolišu.

Svakako je važno napomenuti da svi spremnici imaju kočnice, mnogi su i ograđeni, ali sve navedeno teško može pomoći u slučaju opisanih vremenskih uvjeta. Zbog toga se na svim kritičnim lokacijama već više od deset godina spremnici ograđuju unutar fiksnih čeličnih postolja koja su njihovo prevrtanje svela na najmanju moguću mjeru.

Trenutačno je na području grada Rijeke ugrađeno više od 1.100 navedenih zaštitnih postolja, a i u slučajevima ekstremnih vremenskih uvjeta, nadležne službe KD Čistoća stalno dežuraju, upravo kako bi što prije sanirale neželjene posljedice. Sva do sada ugrađena oprema financirana je vlastitim sredstvima KD Čistoća Rijeka.

Uz navedeno, nadležne službe Grada Rijeke kontinuirano provode i dodatne aktivnosti na uređenju lokacija za smještaj spremnika za otpad na javnim površinama, dakako, u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima. Između ostalog važno je napomenuti da nije moguće sve spremnike ograditi, jer to ovisi o nizu tehničkih preduvjeta.

Uvođenjem individualnog sustava prikupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke u sklopu kojega bi svim korisnicima bili dodijeljeni vlastiti spremnici za otpad, osigurala bi se kontrola nad vlastitim otpadom, spriječilo neovlašteno korištenje spremnika, a kod višestambenih zgrada implementacijom planiranih tehničkih rješenja kao što je ugradnja poluukopanih/ukopanih spremnika kao i bokseva za spremnike, prevrtanja spremnika uslijed naleta bure više nikada ne bi bilo.

S obzirom da Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Rijeke još nije donesena, trenutačno nije moguće točno definirati provođenje i završetak procesa individualizacije”, poručio je Filipović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže