Povežite se s nama

Fiuman Plus

Crveni nosovi donose osmijeh djeci i starijima u Rijeci i diljem Kvarnera

Objavljeno

na


Otkad su klaunovske cipele prvi put zakoračile u KBC Rijeka, CRVENI NOSOVI nezaustavljivo šire svoju misiju Rijekom i Kvarnerom, kako bi svako dijete i svaka starija osoba dobila priliku za osmijeh onda kad im je najpotrebniji.

Sve je počelo prije više od desetljeća, kada su klaunovidoktori prvi puta došli na dječji odjel riječke bolnice. Vrijednost prisustva klaunova odmah je prepoznata. Djeca su opuštenija i spremnija za suradnju te imaju priliku doživijeti bolnicu i kao mjesto smijeha, roditelji su mirniji, a raspoloženje podižu i medicinskom osoblju. CRVENI NOSOVI danas su redoviti posjetitelji djeci na liječenju u KBC-u Rijeka.

“Klaunovidoktori djecu na liječenju na Klinci za dječju kirurgiju redovnim programom posjećuju utorkom, dok je srijeda dan za program Intenzivan osmijeh. To je poseban poseban program CRVENIH NOSOVA u kojem je fokus klauna na djeci koji se pripremaju za operativni zahvat. U bolničkom okruženju, njihove posjete smatramo vrlo korisnima. Klaunovidoktori na bolničke hodnike i u sobe unose igru i humor i bude radost u djeci i zabrinutim roditeljima, a ujedno izmame osmijeh i užurbanim zdravstvenim djelatnicima.”, ispričala je Katica Peranić Šegota, glavna sestra Odjela dječje kirurgije KBC-a Rijeka.

Uz riječku bolnicu, važnost smijeha u teškim i stresnim trenucima prepoznale su i druge institucije, pa i cijela zajednica, tako da Rijeka već godinama ima vlastiti tim klaunovadoktora koji pokriva cijelo područje, ispričala je klaundoktorica i koordinatorica za Rijeku, Istru i Kvarner, Nataša Tepša Budija: “Posjeti klaunovadoktora djeluju terapijski i osnažujuće obzirom da radost koju donosimo zaista podiže raspoloženje djeci na liječenju u bolnicama i starijima u domovima za starije i nemoćne pa se često susretnemo s tim da naš posjet ostaje u njihovim mislima cijeli dan. Taj osmijeh koji izazovemo kod djece i starijih znači da sve brige na tren nestanu i ostaje samo ljepota tog trenutka. Posjećujemo KBC Rijeka gdje uz redovne posjete provodimo i naš program Intenzivan osmijeh. Redovno posjećujemo starije u Domu za starije i nemoćne Kantrida i u Domu Mali Kartec na Krku. Često gostujemo i u dječjim domovima Potok i Lovran, a od ove godine planiramo i češće posjete dječjem odjelu bolnice u Puli i tamošnjem domu za starije i nemoćne. Također, na cijelom području gostujemo s našim posebnim petodnevnim programom Cirkus Varijete, koji je namijenjen osobama starije životne dobi.”, detaljnije je pojasnila aktivnosi CRVENIH NOSOVA na području Rijeke i Kvarnera, Nataša Tepša Budija. 

Upravo izvedba Cirkus Varijetea proteklog mjeseca oduševila je korisnike Doma Mali Kartec na Krku, koji se raduju svakom susretu s klaunovimadoktorima, istaknula je stručna suradnica Doma, psihologinja Sandra Kuharić: “Većina korisnika našeg doma se, osim s emocionalnim stresom zbog smještaja u dom i ograničenja samostalnosti i funkcionalnosti, suočava i s kroničnom boli, kao posljedicom kroničnih bolesti, koja dodatno povećava neugodne osjećaje i uzrokuje dodatni stres za pojedinca. Starije osobe na stacionarnoj njezi često imaju i ograničene mogućnosti opažanja, komunikacije i kretanja. U interakciji s CRVENIM NOSOVIMA, korisnici su u mogućnosti doživjeti pozitivne emocije, opustiti se kroz smijeh, isprobati nešto novo i neobično za njih, kognitivno se angažirati u isprobavanju ili samo promatranju novih vještina, trikova ili pak uživati u njihovoj laganoj glazbi. Neopisivo je zadovoljstvo i za nas djelatnike vidjeti osmjehe na licima korisnika i nasmijati se zajedno s njima i klaunovimadoktorima.”, zaključila je psihologinja Sandra Kuharić.

U 13 godina svog djelovanja, CRVENI NOSOVI donijeli su preko 300 tisuća osmijeha djeci, starijima i ljudima u krizi diljem Hrvatske. Postanite i vi dio crvenonosne priče i donesite osmijeh onima kojima je najpotrebniji:  https://www.crveninosovi.hr/#donate

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže