Povežite se s nama

Vijesti

Delegacija Grada Rijeke u uzvratnom radnom posjetu Kawasakiju

Objavljeno

naU sklopu programa Europske unije koji promiče suradnju na održivom urbanom razvoju te izgradnju partnerstva između gradova EU-a i gradova azijske i australazijske regije International Urban and Regional Cooperation (IURC) Azija i Australazija, delegacija Grada Rijeke predvođena gradonačelnikom Markom Filipovićem boravi u uzvratnom radnom posjetu japanskom gradu Kawasakiju s ciljem razmjene iskustava, izazova i najboljih praksi iz područja održivog razvoja te identificiranja potencijalnih projekata za daljnju suradnju.

Uz gradonačelnika Filipovića u riječkoj delegaciji su i pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić te savjetnica gradonačelnika za energetiku Tajana Jukić Neznanović, a uz njih u Kawasakiju su na radnom sastanku i predstavnici Grada Zagreba.

Naime, u sklopu IURC Azija i Australazija projekta hrvatski gradovi, Zagreb i Rijeka, izabrani su za suradnju s japanskim gradom Kawasaki pa se tako, u sklopu projekta, održavaju i međusobne studijske posjete tijekom kojih partneri na projektu razmjenjuju iskustva vezana uz zajedničke izazove s kojima se susreću, no iz bitno različitih perspektiva.

Za boravka u Kawasakiju riječka i zagrebačka delegacija upoznaju se sa tamošnjim projektima kao što su hotel koji kao energent koristi vodik, velika solarna elektrana, projekt prenamjene područja s teškom i petrokemijskom industrijom u „carbon neutral“ industrijsko područje itd.

“S obzirom na to da je Japan poznat po razvoju novih tehnologija kao i po poštivanju i očuvanju svojeg nasljeđa i kulture, raduje nas što imamo priliku vidjeti uspješan spoj nove tehnologije, kulturnog nasljeđa i prirode odnosno iskustva Kawasakija u korištenju obnovljivih izvora energije” – rekao je gradonačelnik Filipović.

Inače delegacija Kawasakija je u sklopu ovog projekta boravila u Rijeci u studenom prošle godine, kada je gostima prezentiran rad i razvoj grada s naglaskom na energetske, IT i kulturne teme. Predstavljen im je Plan razvoja grada Rijeke 2021. – 2027, održivi razvoj grada i ublažavanje klimatskih promjena te kapitalni gradski projekti; Art kvart Benčić i Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana. Organizirani su i posjeti Palači šećerane te Proizvodnom parku Torpedo. Gosti su posjetili i Lurssen Design Center, a prezentiran im je i razvoj projekta buduće ACI marine Rijeka u Porto Barošu s naglaskom na održive i zelene komponente samog projekta.

Uz suradnju kroz projekt Europske unije IURC Azija i Australazija, Rijeka i Kawasaki njeguju i prijateljsku suradnju još od 1997. godine kada su postali gradovi prijatelji. Na tom tragu, riječka delegacija u Kawasakiju održava i dodatne sastanke s gradonačelnikom Kawasakija Norihikom Fukudom i njegovim suradnicima.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže