Povežite se s nama

Prije deset godina Grad Rijeka osnovao je Dječji dom “Tić” Rijeka, javnu ustanovu socijalne skrbi, specijaliziranu za rad s traumatiziranom djecom te time uz Grad Zagreb, postao jedini grad u Hrvatskoj koji je stručnu pomoć djeci sa iskustvom zlostavljanja, zanemarivanja ili druge vrste doživljenih trauma institucionalizirao i stavio na jedan viši nivo.

Ova velika obljetnica značajna je i zbog činjenice da je Grad Rijeka među prvima u Hrvatskoj rano prepoznao potrebu i iskazao senzibilitet za pružanje stručne pomoći zlostavljanoj i zanemarenoj djec. Stručni rad sa zlostavljanom i zanemarenom djecom u Rijeci se do osnutka ustanove odvijao u okvirima Savjetovališta „Tić” koje je sa radom započelo u srpnju 2000.g. na inicijativu Udruge „Tić” i Grada Rijeke – Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Iskustva su pokazala da godišnje kroz poludnevni boravak i savjetodavni rad u „Tiću” prođe oko 200 djece i roditelja/skrbnika, tako da je u proteklih 10 godina stručnu pomoć dobilo više od 5000 djece i roditelja/skrbnika.

Savjetovalište, osnovano s ciljem psihološkog savjetovanja i tretmana zlostavljane i zanemarene djece i njihovih roditelja kako bi se bolje i uspješnije nosili sa posljedicama svojih iskustava, u prvih je pet godina rada zapošljavalo jednog psihologa na puno radno vrijeme. Kontinuirani porast broja djece i obitelji koje su tražile pomoć, uz činjenicu da je stručni tretman dugotrajan proces, nametnuo je potrebu za povećanjem broja stručnjaka i podizanjem te djelatnosti na viši nivo. Grad Rijeka je tu potrebu prepoznao i 21. travnja 2006. g. osnovao Dječji dom „Tić“ Rijeka kao javnu ustanovu socijalne skrbi. Zaposlen je multidisciplinarni tim stručnjaka koji čine psiholozi, socijalni radnik, 3 odgajatelja, psihijatar i pedijatar te osiguran veći prostor, a sredstva za financiranje rada osigurana su iz proračuna Grada Rijeke. U financiranje rada „Tića” 2005.g. uključila se Primorsko – goranska županija, a u lipnju 2010.g. i Ministarstvo socijalne politike i mladih. Sve su usluge za korisnike besplatne.

„Tić” od tada objedinjava djelatnosti poludnevnog boravka za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pružanje savjetodavne stručne pomoći djeci i mladima koji imaju iskustvo ili su u riziku za zlostavljanje i/ili zanemarivanje te njihovim nezlostavljajućim roditeljima, zatim rano otkrivanje i prevencija zlostavljanja i zanemarivanja djece te povećanje informiranosti i osjetljivosti društva u svezi problema zlostavljanja kao i adekvatnog načina njegova rješavanja.

U tom smjeru “Tić” kontinuirano provodi niz aktivnosti: Projekt Ambasadori “Tića”, kojim se uključuju djeca osnovnih škola koju se educira kako bi se na taj način pomoglo smanjivanju i prekidu nasilja među djecom te jačanju svijesti o vlastitim pravima i odgovornostima. Osim toga provodi se istraživački rad, edukacija i mentorski rad sa volonterima, rad sa studentima te programi podrške roditeljima i cijeloj obitelji od kojih se „Škola za razvedene roditelje“ – program psihološke podrške razvedenim roditeljima održava kontinuirano od 2007.g.

U kontekstu prevencije važno mjesto zauzima suradnja sa raznim institucijama u cilju efikasnije zaštite zlostavljane i zanemarivane i to prvenstveno sa Cza socijalnu skrb, policijom i pravosudnim sistemom kao i sa svim drugim ustanovama i udrugama kojima je zaštita djece prioritet.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je Grad Rijeka ovoj ustanovi osigurao trajno financiranje i normalne uvjete rada. „Postignuti su izvanredni rezultati zahvaljujući trudu i entuzijazmu djelatnika i pomoći stručnjaka raznih područja, no usprkos postignutim rezultatima, svjesni smo kako se neće u potpunosti moći eliminirati zlostavljanje djece, ali ga će se ovim programima i stručnim pristupom moći znatno umanjiti“.

O značaju osnutka Dječjeg doma „Tić” Rijeka govorila je prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, priznati stručnjak s područja neuropsihijatrije, posebice dječje psihijatrije, koja je uz prof. dr. sc. Gordanu Buljan Flander osnivačicu i ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci, jedna od supervizorica programa i aktivnosti Dječjeg doma „Tić” Rijeka. Pohvalivši Grad Rijeku što je rano prepoznao potrebu za ovu djelatnost, kao i djelatnike i programe ustanove Kocijan Hercigonja je naglasila kako je žalosno što u Hrvatskoj, osim Zagreba i Rijeke niti jedan drugi grad nije pokazao senzibilitet za problematiku rada s traumatiziranom djecom. „Ponosna sam što sam od početka u ovom projektu i nadam se da će primjer grada Rijeke poslužiti i drugima“, kazala je Kocijan Hercigonja.

Riječi pohvale uputile su i doc.dr.sc. Mirjana Graovac, voditeljica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju, KBC Rijeka naglasivši izuzetno dobru suradnju ustanova, na dobrobit djece, te Ana Albrecht Čekada iz Ureda pravobraniteljice za djecu, a svoja iskustva podijelila je i Paola Krpan, mlada ambasadorica „Tića“.

“Godišnje kroz poludnevni boravak i savjetodavni rad u „Tiću” prođe oko 200 djece i roditelja/skrbnika, tako da je u u proteklih 10 godina stručnu pomoć dobilo više od 5000 djece i roditelja/skrbnika. Djecu najčešće dovode roditelji samoinicijativno ili ih upućuju centri za socijalnu skrb, također ih, u nešto manjoj mjeri upućuju zdravstvene ustanove, škole, druge ustanove, policija, vrtići, Općinsko državno odvjetništvo te ostali. Najčešći razlozi dolaska u „Tić” su sumnja na neki oblik zlostavljanja i/ili zanemarivanja odnosno poteškoće i promjene u ponašanju djeteta nakon doživljenog stresa ili traume, zatim poteškoće u kontaktu djeteta i jednog roditelja kod visoko-konfliktnog razvoda i smetnje ponašanja. Djeca i obitelji u ovu ustanovu većinom dolaze iz Rijeke, ali i iz drugih sredina u Hrvatskoj. Kao osnivač Dječjeg doma „Tić” Grad Rijeka pokazao je izuzetnu osjetljivost za potrebe zlostavljane djece, a podrška Grada Rijeke predstavlja glavni temelj za rad „Tića”, bez kojeg ne bismo bili u mogućnosti posvetiti se svim aktivnostima koje provodimo niti omogućiti da djeca dobiju lako dostupnu i, što je osobito važno, pravovremenu stručnu pomoć „Tiću”, kazala je ravnateljica Tamara Žakula Desnica.
Grad Rijeka