Povežite se s nama

Mozaik

Dječji festival Tobogan donosi više od 80 događanja u idućih 15-ak dana

Objavljeno

na
Europska prijestolnica kulture vjeruje da razvoj dječje kreativnosti stvara bolji i ljepši svijet i zato Rijeci donosi dječji festival Tobogan. 

Riječ je o velikom dvotjednom besplatnom, zabavnom i kreativnom druženju, koje započinje ove srijede spektakularnim otvorenjem, a  trajat će sve do 10. srpnja. 

Festival se u okviru projekta Europske prijestolnice kulture više nego uspješno razvija već tri godine. 

Ovogodišnji Tobogan veći je no ikad i donosi preko 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u Rijeci – ulični spektakl, projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko. 

Cjelokupni program i spektakl otvorenja Tobogana najavljeni su danas u Rijeci, a poziv na riječki  Tobogan upućen je djeci diljem Hrvatske.

Spektakularno otvorenje u srijedu, 26.6.

Festival će biti spektakularno otvoren u srijedu, 26. lipnja u 20 sati nastupom “Spark!” bubnjara, britanske organizacije Worldbeaters, na riječkom  Trgu 128. brigade HV-a. Njihov će ritam s koreografijom punom bljeska i boja publiku odvesti preko riječkog Korza do Klobučarićevog trga, a ondje u 21 sat nastupaju svjetleće ptice “Birdmen”, nizozemskog Close – Act Teatra, koje će  djecu, roditelje, bake, djedove i sve posjetitelje uvesti u svoj svijet mašte. Osim toga, publika će se naći oči u oči s neobičnim, radoznalim stvorenjima zvanim “i-Puppets”, iste nizozemske skupine izvođača specijalizirane za interaktivne ulične spektakle.  Na trgu će se istovremeno održavati radionica “Superjunak” pod vodstvom ArtMašine, gdje će riječki kreativci spretnih ruku pomoći najmlađima, ali i svima koji to žele, u pretvaranju u superjunake.  U sklopu otvorenja na trgu će biti i glazbe, performansa te videomapping na pročelju Osnovne škole Nikola Tesla. 

Bit će to čarobna riječka ljetna večer, razigrana i magična, koja će dati odličan uvod u ono što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u nadolazeća 2 tjedna na dječjem festivalu Tobogan.

Tobogan oslikava usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture u Rijeci kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020.  Zamišljen je kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život. Ujedno Tobogan oslikava i mnoge aktivnosti koje će biti smještene u riječku  Dječju kuću, prvu Dječju kuću u Hrvatskoj, koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu.

Aktivne ferije za djecu, bogat program za male i velike

Ovogodišnji Tobogan ponudio je preko 50 besplatnih kreativnih radionica namijenjenih djeci svih uzrasta te čak 32 događanja koja će ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u avanturu i kulturu za male i velike. 

Radionice i program Tobogana u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture organiziraju riječke kulturne institucije i organizacije: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.

Budi lutkar na jedan dan!, “Zastave” i radionica tkanja, Radionice animiranog filma, Rock slušaonica, Slike od soli, Radionica 3D printanja, Malac muzealac, Budi šašavi znanstvenik, Radionica estetike kinetike, Neruševački laboratorij larpanja, Radionica tradicionalnih i “uradi sam” instrumenata, Radionica osmišljavanja video igara, Arheonauti, Strip kao izbor, Ups! Upao sam u priču!, Sastavi svog STEMI robota, Čakavski Tobogan, Tvornica zvuka, Preko mora i oceana, Sfingina zagonetka special, Majstorska radionica “A je to”, Radionica teatra objekata, Slovo po slovo – ime, Radionica sinkronizacije, Utrka dronova, Radionica videomapiranja, Knjiška olimpijada – samo su neke od kreativnih radionica na koje su prijave otvorene od 7. lipnja.

Usto, od 27. lipnja pa sve do kraja festivala, vrijedni volonteri i volonterke Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na privremeno preimenovanom Dječjem trgu (Pavlinskom trgu) osmislili su niz zabavnih i poučnih radionica za djecu i njihove odrasle. Riječ je o tzv. hop-in radionicama, za koje nije potrebna prijava. Radionice su: Kamenčić šarenčić, Čitam ti priču, Ja!, Društvena igra Dixit te Izrađivanje bookmarkera.

Izvedbeni program na koji se pozivaju sva djeca, njihovi roditelji, bake i djedovi, prijatelji i gosti dostupan je na www.rijeka2020.eu i obuhvaća:

 • projekcije filmova na otvorenom – na trgovima, Korzu i u ljetnom Art kinu – „Sune i Sune“, „Moje neobično ljeto s Tess“, „E.T. – Izvanzemaljac“, „Haker“ te reportaža „Riječka voda“
 • lutkarske i dramske predstave na različitim lokacijama: „Kiša“, „Avanture maloga Juju“, „Voćne priče“ i „Zvučna kuhinja“
 • gaming na riječkim trgovima – igranje video igara
 • disko u Pomorskom i povijesnom muzeju
 • zvučno scenska „Divlja noć“ u parku uz upoznavanje divljih noćnih životinja
 • koncert tradicionalnih i „uradi sam“ instrumenata
 • vožnje bicikli po prometnom poligonu
 • javna akcija Puzzlodrom
 • predstavljanje senzornog kazališta „Čujte naš glas“
 • razgovor s umjetnikom – Franciscom de Pajarom i postav njegovih instalacija na više mjesta u Rijeci
 • predavanje Marije Ott i predstavljanje knjige Ivane Bašić
 • gradske i šumske šetnje – Riječka ribarnica, Veli Vrh, Šuma Striborova, Street Art
 • veliki završni piknik koncert u parku na kojem nastupaju Ivanka & Mrle feat. Dječji zbor KAP

Rijeka uz Tobogan na dva tjedna postaje najveseliji kutak svijeta, a sloboda dječje kreativnosti pokazat će da čitav svijet može biti ljepše i bolje mjesto. Spustom niz Tobogan, kroz brojna najavljena događanja, svi će lako dospjeti u svijet mašte i veselja.  Pridružite se! Uključite se! Budite dio Europske prijestolnice kulture!

Dječji festival Tobogan dio je programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njegov program nastaje zajedničkim trudom i radom ovih organizacija: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram