Povežite se s nama

Vijesti

Dobre vijesti za iznajmljivače: Rijeka neće mijenjati cijenu paušala po krevetu

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL


Vlada Republike Hrvatske omogućila je zakonskim izmjenama svim jedinicama lokalne samouprave da samostalno određuju cijenu paušala po krevetu za privatne iznajmljivače u turizmu te sada cijene mogu biti čak do 1.500 kuna, znatno više nego po trenutnim propisima.

Svi gradovi i općine moraju svoju odluku donijeti do konca siječnja, a ukoliko to ne učine onda će se cijena automatski postaviti na 750 kuna po krevetu.

“Odredbom članka 17. Zakona o porezu na dohodak propisano je da navedenom odlukom visina paušalnog poreza po krevetu ne može biti utvrđena u iznosu manjem od 150,00 kuna, niti u iznosu većem od 1.500,00 kuna. Pritom treba napomenuti da je, sukladno dosadašnjim propisima odnosno sukladno odredbama Pravilnika o djelatnostima iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova koje će se paušalno oporezivati, o visini paušalnog poreza i načinu plaćanja paušalnog poreza („Narodne novine“ broj 1/17), visina paušalnog poreza po krevetu na području grada Rijeke iznosila 300,00 kuna.

Sukladno odredbi citiranog članka 30. Zakona, ukoliko Grad Rijeka u propisanom roku tj. do 31. siječnja 2019. godine ne donese odluku o visini paušalnog poreza po krevetu, visina paušalnog poreza po krevetu će za 2019. godinu iznositi 750,00 kuna.

Budući da bi se u tom slučaju radilo o više nego dvostrukom povećanju ovog poreza, poslovanje privatnih iznajmljivača time bi bilo znatno otežano, što bi u konačnici moglo dovesti do smanjenja broja privatnih iznajmljivača na području grada Rijeke.

Slijedom navedenog, kako bi se osiguralo da u 2019. godini visina paušalnog poreza po krevetu na području grada Rijeke ostane na dosadašnjoj razini odnosno u dosadašnjem iznosu od 300,00 kuna po krevetu”, navodi se u Obersnelovom prijedlogu koji je potvrđen.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Fiuman Plus

Marketing
Marketing

Facebook

Instagram