Povežite se s namaPrva ovosezonska premijera Talijanske drame, Racconti di costa e di mare / Priče s obale i mora u koprodukciji s jednim od najvažnijih teatara u Italiji, Il Rossetti -Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia bit će izvedena u ponedjeljak 17. listopada 2016. u Zajednici Talijana u Rijeci u 19:30 sati.

Uz pomoć Franca Peròa, redatelja i v.d. ravnatelja kazališta Il Rosseti, odabrane su priče autora s područja Italije, Slovenije i Hrvatske, odnosno Julijske krajine i Istre. Njegova je želja bila, kako je rekao, naglasiti važnost povezanosti ovih područja i zajednica u tri države te naći načina za njihovo zajedničko djelovanje, unatoč poteškoćama pri realizaciji, a s rezultatom kao što je ova predstava.

Predstava je već pretpremijerno odigrana u Kopru, Rovinju i Trstu, u tetru Il Rossetti, a u okviru Plave noći, odnosno noći otvorenih kazališta u Italiji, gdje je i same glumce iznenadilo veliko oduševljenje publike. Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich priznala je kako je bila skeptična u vezi projekta, ali da je shvatila da upravo u jednostavnosti leži formula njegova uspjeha. Bruno Nacinovich govorio je o pričama raznih autora, od kojih je izdvojio onu „najbliskiju nama” Milana Rakovca. Dodao je kako danas, u vrijeme kada se i u kazalištu može efektima postići gotovo sve što i na filmu, kada predstave moraju biti „trčanje s preponama”, jedna ovakva zaista čini razliku i pokazuje kako upravo duhovite, tužne i zanimljive priče nedostaju svim generacijama, ispričane blisko i jednostavno, kao nekada kako smo ih slušali u obitelji.

Glumački par Talijanske drame, Elvia i Bruno Nacinovich, te glumci kazališta Il Rosseti Lara Komar i Andrea Germani vodit će publiku kroz priče Antonija Quarantottija Gambinija, Gianija Stuparicha, Milana Rakovca, Paola Rumiza, Nelide Milani, Claudija Magrisa i Marise Madieri. Uz četvero glumaca, tu su i četiri glazbenice – predstavu prati glazba uživo u izvedbi gudačkog kvarteta Quartetto Iris.Uobičajeno, pretpremijera predstave bit će isti dan, u 12 sati također u Zajednici Talijana.

V.d. ravnatelja Talijanske drame Giuseppe Nicodemo vrlo je emotivno objavio alarmantnu vijest kako zbog neisplate većeg dijela ugovorenih sredstava talijanske Vlade, ansambl Talijanske drame možda neće izvesti svoju sljedeću premijeru La locandiera / Gostioničarka Mirandolina koju režira jedan od najvažnijih europskih redatelja Paolo Magelli, u okviru obilježavanja 70 godina postojanja Talijanske drame. Naime, ukoliko do kraja listopada ne bude uplaćena barem polovica sredstava, premijera, čije su pripreme već u punom zamahu, bit će odgođena.