Povežite se s namaOve jeseni Rijeka je prilično česta destinacija nekolicine kruzera, a ovog ponedjeljka, 10. listopada, stigla su dva kruzera koji su u naš grad doveli približno čak dvije tisuće ljudi. Oba broda, Thomson Celebration i Saga Sapphire, privezali su se uz obalu na Kontejnerskom terminalu.

Thomson Celebration (tada Noordam) izgrađen je 1984. godine u francuskom brodogradilištu Alstom Marine Chantiers De l’Atlantique u Saint-Nazaireu, istom onom brodogradilištu iz kojeg je ponikao i trenutno najveći kruzer na svijetu Harmony Of The Seas, ali tu prestaje svaka sličnost.

Celebration je dug 214 metara, širok 27, a može potegnuti solidnih 21 čvor. Prima do 1254 putnika uz 520 članova posade. Zapravo ga je britanski Thomson Cruises uzeo na dugoročni najam od Holland American Linea (pravi vlasnik broda), isto kao i brata mu, Thomson Spirit.

Saga Sapphire dug je 199 metara, u vlasništvu engleske kompanije Saga Cruises. Izgrađen je davne 1981. godine kao ms Europa i od tada mijenjala i vlasnike i nazive. Na njenu izgradnju potrošeno je 120 milijuna dolara, a zadnji remont proveden je 2015. godine. Najveći je brod u Saga grupaciji.

Kapacitet broda je 752 putnika uz 415 članova posade. Kabine na brodu nisu unificirane, a smještene su na 10 paluba. Postoji čak 25 različitih vrsta kabina u ponudi, od predsjedničkih apartmana do malih unutarnjih kabina.

Saga Sapphire ima sve potrebno za bezbrižno uživanje na moru, a unatoč godinama, koje su neupitne, unutar broda one su gotovo neprimjetne. Uloženi su golemi novci u obnavljanje interijera i uvođenje novih tehnologija. Ovo je prvi dolazak ove kompanije u Rijeku, u sklopu “Jednomjesečnog mediteranskog putovanja” koje je započelo 23. rujna u Southamptonu u Engleskoj, a završit će na istom mjestu 24. listopada, javlja FB stranica Brodovi u Rijeci.