Povežite se s namaPolaganje mature na kraju srednjoškolskog obrazovanja ove je godine bilo popraćeno brojnim skandalima, naročito se ističe krađa ispita iz jedne pulske privatne škole.

Matura je ipak i ove godine privedena kraju, ovog su tjedna objavljeni rezultati, pa sad možemo znati i tko su najbolji hrvatski maturanti.

Konačni rezultati će, doduše, biti objavljeni u petak, ali Jutarnji list je već sad objavio popis od šest najboljih hrvatskih maturanata, a dvoje ih je iz Rijeke.

Sara Štitić

maturantica Prve riječke hrvatske gimnazije, Rijeka

100 % engleski jezik

Saru je rezultat, ističe, itekako iznenadio jer se baš iz engleskog jezika nije posebno pripremala i vježbala za državnu maturu. Uči ga redovito od 4. razreda osnovne škole, a dodaje i da gleda puno filmova na engleskom te čita knjige i sluša glazbu na tom jeziku.

‘Očito je to imalo velik utjecaj na moje znanje jezika. Mislim da je najveći utjecaj na poznavanje engleskog imao TV kanal Cartoon Network koji sam obožavala gledati kao mala. Iako mi je engleski jezik očito jača strana, razmišljam o upisu na pravni fakultet ili fakultet građevine jer me ne privlači ideja da postanem profesorica engleskog jezika.’

Marta Zorić

maturantica Prve riječke hrvatske gimnazije, Rijeka

100 % francuski jezik

Imala je priliku naučiti francuski dok je četiri godine živjela u Bruxellesu. Tamo ga je, čini se, usavršila. Kada se u trećem razredu srednje škole vratila u Hrvatsku, točnije u riječku gimnaziju, upisala ga je kao strani jezik samo, kaže, kako ga ne bi zaboravila.

‘Na maturi sam se najviše mučila s hrvatskim jezikom jer sam propustila prva dva razreda nastave ovdje pa sam puno toga morala nadoknaditi. Zadovoljna sam postignutim rezultatima, a plan mi je upisati međunarodno poslovanje na engleskom jeziku ili francuski jezik i informatičke znanosti na Filozofskom fakultetu.’