Povežite se s nama


Objavljena je kompletna baza podataka s informacijama o više od 200.000 pravnih i fizičkih osoba koje su obuhvaćene aferom “Panama Papers”.

Na listi objavljenoj na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nalaze se deseci fizičkih i pravnih osoba iz Hrvatske. Baza se konstantno nadopunjuje novim imenima i tvrtkama.

Na popisu su se našle i dvije riječke adrese, te po jedna iz Lovrana i Matulja.

  • Kalvarija 27, Rijeka
  • Brajšina 23, Rijeka
  • Put Vojina 16, Lovran
  • Trtni 3, Matulji

Podsjetimo, od početka travnja, otkriće Panamskih dokumenata dovelo je do otvaranja brojnih istraga u svijetu te do odstupanja islandskog premijera i jednog španjolskog ministra.

ICIJ je početkom travnja na svojim stranicama objavio ključne podatke o velikom skandalu s pranjem novca i utajom poreza, u koji su umiješani najveći svjetski lideri, premijeri, predsjednici, kraljevi…

Objavljeno je 11,5 milijuna tajnih dokumenata koji datiraju iz razdoblja unazad 40 godina – radi se o najvećem curenju podataka u povijesti offshore trgovanja. Dokumenti sadrže 214.000 offshore entiteta povezanih s ljudima u više od 200 zemalja. Među bogatašima umiješanim u skandal su političari, direktori, ali i sportaši, krijumčari drogom, prevaranti, mafijaši…

U dokumentima su sadržane informacije o offshore računima više od 140 političara i državnih dužnosnika diljem svijeta, uključujući 72 bivših i aktualnih svjetskih lidera. Među njima su premijeri Islanda i Pakistana, ukrajinski predsjednik i saudijski kralj, javlja Index.hr.