Povežite se s namaCijena instalirane snage najvjerojatnije će biti dodatno snižena, nakon što je prošle godine smanjena s 19,30 kuna po kilovatu(kW) na 18,50 kn/kW, tijekom predstojeće sezone grijanja u sustavu gradskih toplana, najavio je za Novi list direktor Energa Sanjin Kirigin.

Nova cijena trebala bi iznositi oko 17,40 kuna po kilovatsatu, kao rezultat reorganizacije poslovanja gradskog toplinara, a prvenstveno ulaganja u obnovu toplovoda na distribucijskom području Energa. Naime, nakon što je u prošloj godini toplovodni sustav zamijenjen novim na području Vojaka, u idućem razdoblju očekuje se zamjena još dva i pol kilometra toplovoda, vrijednosti milijun i pol eura, u raznim dijelovima grada, počevši sa Srdočima, gdje radovi počinju već ovaj tjedan.

Na područjima gdje će toplovodi biti zamijenjeni novima, najavio je Kirigin, korisnicima će biti ponuđena i zamjena postojećih toplinskih podstanica novima, što će rezultirati dodatnim uštedama u potrošnji toplinske energije. Ponuda je već »na stolu« za zgrade na području Vojaka, od kojih su četiri već potpisale ugovor.

– Nove podstanice s izmjenjivačima toplinske energije nudimo pod komercijalnim uvjetima. Radi se o ugovoru o najmu na dvanaest godina koji uključuje održavanje, osiguranje i tako dalje. Prema proračunima ovlaštenih projektanata, sama instalacija novih, suvremenih podstanica donosi uštedu u potrošenoj toplinskoj energiji od deset posto. Naša procjena bila je konzervativnija, procijenili smo da će ušteda biti oko sedam posto, zbog novih, učinkovitijih izmjenjivača te automatskog, daljinskog upravljanja i nadzora rada podstanica. Uglavnom, da postotke pretvorimo u kune, najam podstanice znači dodatni trošak od 12 kuna po stanu, ali istodobno se uštede kreću između 20 i 30 kuna po stanu, tako da je računica jasna – ističe Kirigin, dodajući kako će uštede biti posebno izražene u zgradama čiji su susuvlasnici uložili u nove termoizolacijske fasade.

Ugradnja novih podstanica donosi i uštedu u fiksnom dijelu računa, odnosno instaliranoj snazi, a prema Kiriginovim riječima, u sve četiri zgrade koje su dosad potpisale ugovore, pokazalo se da je instalirana snaga manja nego dosad, što znači i niže iznose za fiksni dio računa za grijanje.

Nižu potrošnju toplinske energije mogu očekivati korisnici Energovih toplana na području Vojaka i Vežice, budući da će te dvije toplane od ove godine raditi u 24-satnom režimu grijanja. Grijanje na tom području neće se gasiti u večernjim satima, a paliti rano ujutro, već će raditi neprestano. Prema dosadašnjim, probnim ispitivanjima 24-satnog režima grijanja na području tih toplana, potrošnja eneregenta bila je niža za oko pet posto u odnosu na dosadašnji način rada, javlja Novi list.