Povežite se s namaDanašnja Energova plinska mreža duga je više od 300 kilometara, a njome se opskrbljuje više od 22 tisuće privatnih i poslovnih korisnika u Primorsko-goranskoj županiji. U 2016. godini korisnicima je isporučeno 23 milijuna prostornih metara plina, količina distribuiranog plina iz dana u dan raste, a cijena plina ove godine neće porasti.

Na današnjoj konferenciji za medije u Energu zamjenik direktora Marko Križanec podsjetio je da u 2017. godini Energo obilježava značajne obljetnice vezane za plinsku djelatnost u Rijeci: 10 godina od priključenja Rijeke na magistralni plinovod prirodnog plina i 165 godina od osnutka prve riječke plinare. Kako bi se obilježile godišnjice i zahvalilo korisnicima na vjernosti za građane će se organizirati nagradne igre s vrijednim nagradnim fondom. Dobra je vijest da cijena prirodnog plina za kućanstva u Rijeci, kako je već bilo najavljeno u travnju nakon što je u Hrvatskoj uvedena nova metodologija utvrđivanja cijena, u ovoj godini neće porasti.

-Ovo je godina plinskih obljetnica uz Rijeci. Djelovanje Energa u distribuciji i opskrbi plinom na tragu je tradicije započete 1852. godine kada je na području Školjića počela raditi prva riječka plinara  – podsjetio je Križanec dodajući da je druga vrlo važna godina u povijesti Energa 2007. kada se Rijeka priključila na prirodni plin. Priključenju na prirodni plin prethodilo je pripremno razdoblje pa je tako od 2003. do 2006. godine izgrađeno 137 kilometara nove plinske mreže  s ciljem da se odmah po izgradnji magistralnog vodovoda omogući priključenje na sustav prirodnog plina, čistog, učinkovitog i povoljnog goriva jednostavnog za korištenje. Svim dotadašnjim korisnicima koji su koristili miješani plin omogućena je upotreba novog energenta , a nakon Rijeke započela je i plinofikacija okolnih gradova i općina.

– U posljednjih desetak godina Energo je kontinuirano ulagao u izgradnju novog plinovoda i širenje plinske mreže , kao i  nove tehnologije nadzora, upravljanja i automatizacije plinskog distribucijskog sustava – kazao je Križanec i istaknuo da je današnja plinska mreža duga više od 300 kilometara, a njome se opskrbljuje više od 22 tisuće privatnih i poslovnih korisnika u Primorsko-goranskoj županiji. U 2016. godini korisnicima je isporučeno više od 23 milijuna prostornih metara plina, a količina distribuiranog plina iz dana u dan raste.

Govoreći o planovima Križanec je istaknuo kako i u narednom razdoblju Energo namjerava investirati u izgradnju plinovoda pri čemu se posebno izdvaja spajanje radne zone Svilno  na distributivni sustav općine Čavle, izgradnja spojnog plinovoda do novog turističkog kompleksa na Kostabeli i polaganje plinovoda na Drenovi koje će započeti ovaj mjesec. Uz to, gradit će se i manji ogranci u cijelom distributivnom sustavu.

Govoreći o plinskoj djelatnosti zamjenik direktora Energa kazao je kako je njen razvoj pozitivno utjecao na druga područja poslovanja tvrtke  pa je tako prelazak na prirodni plin deset Energovih toplana i kotlovnica rezultiralo učinkovitijom proizvodnjom toplinske energije i poboljšanjem ekološke slike grada jer su smanjenje emisije štetnih plinova. Uz to, plinska djelatnost dodatno se proširila 2013. godine kada je u Rijeci otvorena SPP-CNG punionica, prva na ovom dijelu jadranske obale i tek druga takva u Hrvatskoj.  Suvremena punionica  stlačenog prirodnog plina namijenjena je vozilima koja koriste taj energent među kojima su autobusi riječkog javnog prijevoza koji time daju svoj doprinos očuvanju okoliša i energetskoj učinkovitosti  te ostvaruju značajne uštede na troškovima goriva.

Grad Rijeka