Povežite se s nama


Iz inicijative “Protiv skupog Energa” obratili su se otvorenim javnim pismom u kojem se opširno osvrću na jedan od najvećih problema u Rijeci u posljednjih nekoliko godina. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Najdraži nam Energo,

Posebno dirnuti javnom zahvalom za suradnju, sa suzom u oku odlučili smo uzvratiti zahvalu.
Zahvaljujemo od sveg srca najdražem što nam je omogućio najviše cijene kako fiksnog dijela, tako i varijabilnog dijela u RH. Posebno smo ponosni na to!

Puna srca se tuširamo hladnom vodom ne bi li potrošili što manje te ugrijane tekućine jer najdraži naš Energo, baš vi ste nam ukazali da je cijena kWh te tekućine dragocjenija od unce zlata. I zato vam hvala.

To što ste nam priuštili zimske uvjete gledanja televizije je neprocjenjivo. I tako u zimskim mjesecima obučeni u kapute, u čizmama, obavijeni šalovima i navučenih rukavica gledamo televiziju i to ne samo program zimskih sportova, nego sve, a ponajviše vremensku prognozu zazivajući ljeto! Da li ostali Riječani imaju takve uvjete gledanja televizije? Nemaju, i zato hvala.

Hvala Energo i što mislite na nas, krajnje kupce pa u razne izvide po terenu šaljete svakog djelatnika u svom službenom autu, osiguravajući brzu dostupnost svih zaposlenika nama, krajnjim kupcima.

Hvala Energo što mislite i na najranjivije skupine, umirovljenike i na njihovo zdravlje i tjerate ih na dodatno kretanje. Tako oni u sezoni grijanja svakodnevno šeću i to po nekoliko sati do obližnjih trgovačkih centra ne bi li se malo ugrijali i tako smanjili potrošnju vaših dragocjenih kWh, a time smanjili štetnu emisiju CO2. Mi Energovi Riječani smo posebno ekološki osviješteni. Budno pratimo da ne bi bespotrebnu molekulu CO2 emitirali u atmosferu. Radije se malo bolje obučemo i palimo radijatore tek kad nam tlak padne ispod 40/20.

Najdraži, činjenicu da ste omogućili stanarima druženje je neopisiva. Tako susjedi na katu sada zajednički ispijaju kavu u jednom stanu koji je taj dan izabran da se grije. Isto tako, svaki je kat zgrade nabavio priručne respiratore za dan otvaranja vaših pristiglih računa. Zajedništvo na djelu. U slučaju da nekom od susjeda pozli, časkom se stavi na respirator, čime smanjujemo pritisak na hitnu službu i opet štedimo novce svima nama.

Hvala Energo što omogućujete jačanje, ne samo prodaje medicinske opreme i raznih medikamenata, nego i ostalih gospodarskih grana u gradu i šire. Tako ste svojim prihvatljivim cijenama prisilili nas zahvalne kupce, da masovno izrađujemo fasade, skidamo radijatore, kupujemo klime i druge dodatne grijaće uređaje na struju čime jačamo razne grane gospodarstva, a posebno trgovinu, te povećavamo potrošnju i direktno povećavamo BDP. O smanjenoj emisiji CO2 iz toplana da se ne priča.
Hvala Energo što ste u zadnjih 20 godina kupili čitava tri kotla i time modernizirali dvije od dvadeset naših toplana ili koliko ih ima, jer se taj podatak mijenja na svakodnevnoj bazi. Velim naše, jer što je naše, to je vaše. Toliko smo zahvalni na svemu i podatak da ste se uknjižili na vlasništvo zemljišta naših toplana, dočekali smo s pljeskom. I još kada za poslovanje firme dižete hipoteku nad tim zemljištem, mi smo više nego ponosni na vas.

O najdraži nam Energo, dirnuti smo i činjenicom da se iz novaca našeg fiksnog dijela izgradila kogeneracijska energana za bazen Kantrida i to za dobrobit svih građana grada Rijeke. Tako je, bolje to nego da ste nam nepotrebno obnavljali vrelovode i modernizirali kotlovnice i popratnu infrastrukturu čime bi možda došlo do smanjenja naših računa. Ne smeta to nama, dapače, pucamo od ponosa, naročito u danima kada vaš partner, RI- stan pošalje ovrhe. I naravno da morate unajmiti nekoga tko bi vam vršio obračun jer vas 155 ili koliko vas ima, imate pametnija posla nego slati račune. Razumijemo mi to.

Hvala vam što zbog vaših cijena toplinske energije ne možemo prodati svoje nekretnine koje su izgubile na vrijednosti. Ganuti smo činjenicom da nas želite zadržati uz sebe!

O Energo, o razdjelnici..! O hvala vam što ste s gradom Rijeka omogućili jeftiniju ugradnju tih preciznih uređaja za raspodjelu (koji bilježe impulse čak iako su ventili na nuli), ne znajući koju dobrobit oni nose i što nas niste upozorili da je trebalo balansirati sustav pumpi da bi raspodjela bila pravednija jer bi nam to donijelo dodatni trošak. O hvala vam što vaši djelatnici marljivo rade ne bi li neutralizirali odstupanja u računima i isto tako dopuštate uvađanje korektivnih faktora 5 iako je jasno da potrošnja u kWh s tim faktorom je upitna. Zamoljeni smo da posebnu zahvalu pravedne raspodjele prenesemo od krajnjih kupaca koji su za radijatore na nuli dobili samo 836 kn, što je manje od prošlogodišnjih 976 kn. Bravo! Isto tako pravednom raspodjelom impuls ponegdje dođe 58 kn, a samo rijetki sretnici plaćaju impuls po 423,84 kn. Ma bravo, bravo! To se zove dobro obavljen posao: pravedna raspodjela. Bravo, bravo, bravo Energo.

O hvala vam što ne dopuštate uvid u raspodjelu po zgradama nama krajnjim kupcima jer znate da bi se samo nepotrebno uznemirili. Pravo na pristup informacijama je ionako precijenjeno.

O hvala vam što ste bez obzira na najviše cijene grijanja u RH, te nakon dugih godina gubitaka napokon poslovali u dobitku, a cijelo to vrijeme samo velikim znanjem i stručnošću uspjeli ne smanjivati svoje plaće. Bravo! I zato molimo da nikako ne smanjujete naknadu za fiksni dio iako je potrošnja toplinske energije u gradu uvelike pala iz raznih razloga kao što je odlična cijena, obračun pravedne raspodjele, obnova fasada i drugo, nego želimo da se napokon oporavite, investirate naše novce i u nešto neisplativo ako treba, te opet podignete cijene za 700 %. Što je to nama?! Sve za naš Energo.

Posebna zahvala i od kupaca koji koriste Energov plin za grijanje. Očarani su transparentnošću poslovanja koje je započelo prije čitavih mjesec dana.

Ovu priliku bi iskoristili da se na kraju zahvalimo i odgovornim strukturama grada koje su izglasale najviše cijene grijanja u RH, Heri koja je sve to dopustila te Ministarstvu gospodarstva koje je napisalo fantastičan ZTTE i Pravilnik o raspodjeli i tako ste svi vi omogućili nama krajnjim kupcima da uživamo u gore navedenim blagodatima.

God bless Energo!

Slavenka Žuža, Josip Kukuljan
Udruga“Energovi pingvini“ Inicijativa „Protiv skupog Energa“”