Povežite se s namaU programu Erasmus+ krije se mnogo više od putovanja i studiranja. Neki Erasmus studenti svoje vrijeme boravka u drugoj zemlji koriste kako bi pomagali drugima, učili kako se brinuti o okolišu, uveseljavali one kojima je to potrebno i, naposlijetku, volontirali. Danas se obilježava Međunarodni dan volontera, a riječki Erasmus studenti svoju su volontersku aktivnost ovjekovječili i videom.

Radi se o posjetu Domu za nezbrinutu djecu Ivana Brlić Mažuranić, koji je, u organizaciji Erasmus Student Network Rijeka (ESN), posjetilo desetak studenata. U domu su zajedno s djecom ukrašavali čizmice za sv. Nikolu i Božić, za prisutnu djecu te za onu koja nisu bila tamo. Zajedno su također izrađivali božićne čestitke i jeli slatkiše koje su donijeli studenti. Druženje s djecom ostavilo je snažne dojmove na njih, a oni najhrabriji stali su i ispred kamere. Kako opisuju ovo emocionalno iskustvo, pogledajte u videu.

Ovakve aktivnosti redovite su unutar organizacije Erasmus Student Network, najveće studentske organizacije u Europi, pod čijim se okriljem nalaze brojni projekti koji potiču mobilnost, cjeloživotno učenje, multukulturalnost, ali i društvenu uključenost. Jedan takav projekt odvija se krajem studenog i početkom prosinca. ESN organizira inicijativu Dani društvene uključenosti ili Social Inclusion Days (27.11.-10.12.), tijekom koje se u više od 500 lokalnih sekcija u 40 zemalja odvijaju događaji koji služe osvješćivanju o volonterstvu te integraciji osoba s tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Ove godine Erasmus+ program slavi 30. obljetnicu postojanja, a Dani društvene uključensoti se organiziraju kako bi pokazali kako je studentska mobilnost obogaćena volontiranjem. Međunarodni volonteri na ovaj način imaju veću mogućnost proširiti svoje znanje o drugim kulturama i obrazovnim sistemima te stječu iskustvo s lokalnom zajednicom iz prve ruke. Zahvaljujući programu Erasmus+, ESN ima mogućnost pomoći studentima da maksimalno iskoriste mobilnost i pomognu učiniti društvo boljim za svakoga.