Povežite se s nama

Vijesti

Evo svih detalja o helidromu na Rujevici koji će koristiti hitna pomoć i HGSS

Objavljeno

na


Na drugom ovogodišnjem Susretu župana s gradonačelnicima i načelnicima u Novom Vinodolskom predstavljeni su brojni projekti, a jedan od najvažnijih za kvalitetu života građana svakako je Helikopterska baza Rujevica.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je kako je svrha uspostaviti objedinjene resurse i djelovanja interventnih službi, u ovom slučaju HGSS-a i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ. Nositelj projekta je HGSS Stanica Rijeka, a Rujevica je izabrana zbog blizine Kliničkog bolničkog centra Rijeka, prometne povezanosti odnosno blizine riječke zaobilaznice, ali i povoljnih meteoroloških uvjeta te mogućnosti pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita.

Svjedoci smo da broj helikopterskih spašavanja svakodnevno raste, pogotovo na otocima i nepristupačnim planinskim područjima, zbog čega je potreba za helikopterskom bazom još veća. Zavod za hitnu medicinu trenutno djeluje u neadekvatnom prostoru, najveći problem je zapravo nedostatak prostora, bilo za arhivu medicinske dokumentacije, bilo za skladištenje lijekova.

Izgradnja helidroma svakako bi olakšala organizaciju Hitne helikopterske medicinske pomoći, a ona čini neophodnu nadogradnju hitne medicine za građane i turiste. Cestovni hitni medicinski prijevoz često nije pouzdan zbog mogućih gužvi u prometu. Trenutno vojni helikopteri obavljaju neosigurani sekundarni sanitetski prijevoz, međutim od trenutka poziva može potrajati i do četiri sata.

Vrijednost realizacije projekta procijenjena je na oko 35 milijuna kuna. Ukupna površina iznosila bi gotovo 2.500 m2, a obuhvaćala bi tri etaže. Zavodu za hitnu medicinu pripalo bi oko 55 posto površine odnosno oko 1.370 m2, dok bi HGSS-u bila namijenjena površina od gotovo 961 m2, a ostalih 153 m2 površine bilo bi zajedničko.

U suterenu buduće baze predviđen je prostor za smještaj terenskih timova, zatvorenu garažu, dvije radionice za popravak vozila, skladištenje lijekova i medicinske opreme te za arhiviranje dokumentacije.

U prizemlju bi bila smještena ambulanta te Edukacijski centar, a na katu uprava. Sa sjeverne strane zgrade predviđena je lokacija za helidrom i hangar za helikoptere.

Izgradnjom helidroma svakako bi se učinio veliki iskorak u kvaliteti sustava hitne medicine. Helidrom je od interesa i za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo turizma, a moguća je kandidatura za financijska sredstva iz europskih fondova.

Kako je u izlaganju navela pročelnica Malatestinić, HGSS već ima u pripremi 1,5 milijuna kuna za početak izgradnje, a vjeruje da će Županija u narednoj financijskoj perspektivi osigurati cjeloviti iznos za pokretanje projekta, otkrili su za Fiuman iz Primorsko-goranske županije

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže