Povežite se s namaU riječkoj luci, na botelu “Marina”, danas je održana prva press konferencija festivala “Melodije Istre i Kvarnera 2016.”, na kojoj je organizator predstavio ovogodišnje izdanje jedinog putujućeg festivala u Hrvatskoj. Mjesto održavanja press konferencije je bilo idealno odabrano samim tim što će upravo iz Rijeke, u svoju pedeset i drugu godinu, krenuti ovaj jedinstveni festival kojeg je predstavio njegov direktor g. Andrej Baša. Kako je napomenuo, MIK je u svom postojanju održao 579 festivalskih večeri sa ukupno 880 skladbi koje su izvedene na festivalskim večerima ukupno 11 580 puta, a festival je dosad predstavio i 136 TV emisija Kartulina z MIK-a te isto toliko radijskih emisija što MIK svrstava na prvo mjesto svih festivala u Hrvatskoj.

Ove će godine raspjevana karavana krenuti iz Rijeke i to s riječkog Korza 18. lipnja te će nakon toga posjetiti Opatiju 19., Punat 20., Kastav 22. te svoj put završiti 23. i 24. lipnja u Umagu. Kako je najavio direktor festivala, publika će moći čuti i vidjeti 18 novih skladbi koje će izvesti doista jake glazbene snage, a festival će opet biti spoj iskustva, mladosti i jakih autorskih imena što će zasigurno rezultirati brojnim hitovima koje će festival iznjedriti. Uostalom, kad je u pitanju MIK, uvijek tako i bude, a što se tiče tema koje skaldbe obrađuju one su na MIK-u raznovrsne i oduvijek su ogledalo vremena u kojima živimo te će tako biti i ove godine. To dokazuje da je festival uvijek mlad i aktualan.

I ove će godine voditeljski dvojac biti onaj dobitni – Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca te je za očekivati očekivane i neočekivane voditeljske situacije ovog nenadmašnog dvojca. Sve izvođače pratit će festivalski orkestar pod ravnanjem prof. Vladimira Babina te već provjerena ekipa pratećih vokala, festival uvijek prati i ekipa press centra, u karavani su i ove godine hostese – četiri kraljice Riječkog karnevala, dok će o karavani brinuti izvršni producent i PR Vjeko Alilović te inspicijent Marko Purić. I ove će godine publika odlučivati o najboljima i to već provjerenim načinom glasovanja, nagrade će dodjeljivati i struka, a sudionici karavane će odabrati najboljeg domaćina ovogodišnje karavane te će mu se uručiti prijelazna zastava.

Naravno, festival će i ove godine najavljivati brojni medijski partneri kroz promidžbene spotove, ali i već znane TV i radijske emisije, s posebnim naglaskom na TV DnevMIK – novi format predstavljanja festivala u vidu Tv dnevnika, a u suradnji sa Ugostiteljskom školom Opatija svaki je domaćin festivalske večeri dobio i svoj poseban koktel. Kako je najavio g. Aleksandar Valenčić – član komisije za odabir skladbi, autor, producent i aranžer, poseban naglasak treba dati baštinjenju glazbenog izričaja i čakavice koje festival čuva i promovira, a opet s naglaskom na neke nove pristupe glazbi. Valenčić je posebno naglasio multikulturalnost i promicanje svih segmenata života ovog podneblja koji su se uklopili u sam festival: gastronomije, promocije turizma, kulture , povijesti ovih krajeva…

Kao predstavnik izvođača, okupljenima se obratio g. Francesco Squarcia koji je naglasio kako iz svog iskustva može potvrditi popularnost MIK-a i u Sloveniji i Italiji. Istaknuo je kako je posebna čast biti dio mikovske karavane i nastupiti pred publikom koja oduvijek cijeni dobru glazbu, kao i biti dio festivala koji promiče interkulturalnost.

Kako se na press konferenciji moglo čuti, čeka nas još jedna izvrsna “mikovska godina”, a organizatori nestrpljivo čekaju festivalske večeri, a već za narednu press konferenciju najavljeno je predstavljanje nove koncepcije festivala.

Gradovi domaćini:

18.06. subota – Rijeka
19.06. nedjelja – Opatija
20.06. ponedjeljak – Punat
22.06. srijeda – Kastav
23.06. četvrtak – Umag generalna proba
24.06. petak – Umag – završna večer