Povežite se s nama

Mozaik

Festival riječke Opere u pulskoj Areni

Objavljeno

na
Nakon velikih uspjeha 2018. i 2019. godine, tisuća oduševljenih posjetitelja, te prošlogodišnje pandemijske stanke, riječka Opera vraća se u pulski antički amfiteatar trećim festivalom Ljetna klasika (Summer Clasics) s četiri iznimne izvedbe, četiri glazbena i glazbeno-scenska dragulja. Donoseći neke od najljepših i najpopularnijih stranica operne i orkestralne literature, „Ljetna klasika“ će na najljepšoj hrvatskoj pozornici pod otvorenim nebom ponovno ponuditi nezaboravno iskustvo uz vrhunsko muziciranje i maestralne vokalne izvedbe.

Tosca

Prva je na programu izvedba glasovite Puccinijeve opere „Tosca“ 7. srpnja 2021. s početkom u 19 sati. U režiji Marina Blaževića te pod dirigentskim vodstvom Philippa von Steinaeckera, ova će opera zaživjeti na fascinantnoj pozornici pulske Arene, a teško da za ovu napetu bezvremensku priču postoji prikladnija scenografija  od rimskog zdanja koje je nekoć bilo gladijatorsko borilište i mučilište zarobljenih pobunjenika. U ovom pravom opernom trileru, u intenzivnoj priči koja se događa u manje od 24 sata, u vrtlogu se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega ipak vjera u umjetnost, ljubav  i – slobodu.

Puna intrige i strasti, gdje se tenzije između ljubavi i izdaje snažno sudaraju, „Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d’arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod zvjezdanim ljetnim nebom.

Solistička podjela predvođena je poznatom njemačkom sopranisticom, počasnom članicom riječke Opere, uvijek senzacionalnom Maidom Hundeling kao Toscom,  mediteranski strastvenim Dimitrisom Paksoglouom, grčkim tenorom s europskih pozornica, kao Cavaradossijem i demonskim Giorgiom Surianom kao Scarpijom. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Classical Favorites / Omiljena klasika 1 i 2

Glazbene ljetne noći u Areni nastavljaju se 9. i 12. srpnjakoncertima „Classical Favorites“ / „Omiljena klasika“ Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog šefa-dirigenta koji svojom iznimnom energičnošću izadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku.

Koncert „Classical Favorites 1“ donosi izvedbe triju doista omiljenih orkestralnih djela. Prvo je „Rapsodija u plavom“,svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobilavlastiti stil. Za klavirom će u Puli biti Viktor Čižić.
I druga je skladba tijesno povezana s Amerikom iako je njen autor glasoviti Čeh, Antonin Dvořák. Njegova Deveta,simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije i najizvođenijeklasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. Pozvan da stvori američku nacionalnu glazbu, Dvořák je učinio i puno više. Upivši originalne, narodne napjeve afričkih Amerikanaca i američkih starosjedilaca te dodajući i mnogo svoje slavenske duše, stvorio je prvu američku nacionalnu simfonijuIz Novogasvijeta, čiji je uspjeh  bio senzacionalan.

Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov „Bolero“, koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom, istodobno jednostavan, monumentalan i senzualan. Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein. Na izvedbama u Puli, na „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima. Bit će to izazov za plesačice i plesače, a za publiku posebno iznenađenje.

Dok Classical Favorites 1“ donosi note i melodije uglavnom iz Amerike, „Classical Favorites 2“ povest će nas na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.

Koncert će otvoriti uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.

Simfonijska suita „Šeherezada“ zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova. Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, doživite priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora.
I „Classical Favorites 2“ zaključit će Ravel i „Bolero“ uz ples na trampolinima.

Opera Gala

Koncert „Opera Gala“ 26. srpnja uz Riječki simfonijski orkestar u Arenu dovodi i plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije i duete iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta.

Izvedbom će ponovno ravnati maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller, mezzosopran, Kristina Kolar, sopran, Michaela Selinger, mezzosopran, Anamarija Knego, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Aljaž Farasin, tenor, Domagoj Dorotić, tenor, Robert Kolar, bariton,  Luka Ortar, bas i drugi.

Ne propustite večer u kojoj će Arenu ispuniti bezvremenske arije neprolazne ljepote i popularnosti.
Ulaznice su već u prodaji putem sustava Eventima (www.eventim.hr)

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže