Povežite se s nama

Mozaik

Filipović pisao zaposlenima u Zajcu: Šober zakonski ne može voditi kazalište umjesto Blaževića

Objavljeno

naS ciljem razjašnjavanja okolnosti vezanih uz intendanturu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gradonačelnik Marko Filipović uputio je zaposlenicima riječkog HNK dopis sljedećeg sadržaja:

​Poštovani zaposlenici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci,​
obraćam Vam se, ovim putem, kako bih razjasnio okolnosti, koje vjerujem, ponajviše utječu upravo na vašu radnu svakodnevicu i poslovne aktivnosti. Naime, usprkos javno iskazanim namjerama, moram istaknuti kako ne postoji pravna osnova da Bojan Šober preuzme funkciju vršitelja dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca, 1. studenoga 2022 . godine.

Stoga, prema svim zakonskim okvirima, Marin Blažević i dalje ostaje intendant HNK Ivana pl. Zajca, s obzirom da odluka Gradskog vijeća Grada Rijeke o razrješenju intendanta , nije provediva, upravo zbog Rješenja koje je donijela Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, a temeljem danih joj, zakonskih ovlasti, odnosno temeljem članka 96.Zakona o općem upravnom postupku (“Narodne novine”, broj 47/09 i 110/12) i članka 25. stavka 3. Zakona o kazalištima (“Narodne novine”, broj 71/06, 121/13, 26/14 i 98/19).
U Rješenju Ministarstva stoji: “Odbija se zahtjev Grada Rijeke za potvrđivanje Odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke o razrješenju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, KLASA: 024-01122-011108, URBROJ: 2170-1- 16-00-22-10, od 22. rujna 2022. godine.”

Stoga, jedino u slučaju da odluka Ministarstva kulture i medija bude preinačena od strane Upravnog suda, tek tada, mogu se stvoriti pravni uvjeti za razrješenje intendanta Marina Blaževića.

S obzirom da su se u medijima pojavile netočne informacije kojima se daje nagovijestiti da Bojan Šober preuzima upravljanje HNK Ivana pl. Zajca, počevši od dana 1. studenog 2022. godine, u svojstvu v.d. intendanta, smatrao sam potrebnim razjasniti cjelokupnu situaciju.

U riječkom HNK, baš kao niti u bilo kojoj ustanovi koja se pridržava pravnih načela i zakona, ne može postojati paralelni sustav upravljanja, a svaki pokušaj takvog postupanja bio bi nezakonit.

Bojan Šober u ovom trenutku, do okončanja upravnog spora kojim bi se eventualno osporila odluka i rješenje Ministrice kulture i medija, ne može zakonito obavljati nikakve poslove vezane uz upravljanje kazalištem, počevši od zakonskog zastupanja i potpisivanja službene dokumentacije, uključivo i svu dokumentaciju koja se odnosi na gradski Proračun pa tako i isplatu plaća zaposlenicima.

Stoga se doista nadam da će gospodin Šober, kao i Kazališno vijeće, postupati sukladno zakonu i suzdržati se od bilo kakvih nezakonitih radnji, a Vama, poštovani zaposlenici HNK Ivana pl. Zajca, zahvaljujem na razumijevanju i strpljenju”, navodi se u pismu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže