Povežite se s nama

Mozaik

Filipović pisao zaposlenima u Zajcu: Šober zakonski ne može voditi kazalište umjesto Blaževića

Objavljeno

na
S ciljem razjašnjavanja okolnosti vezanih uz intendanturu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gradonačelnik Marko Filipović uputio je zaposlenicima riječkog HNK dopis sljedećeg sadržaja:

​Poštovani zaposlenici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci,​
obraćam Vam se, ovim putem, kako bih razjasnio okolnosti, koje vjerujem, ponajviše utječu upravo na vašu radnu svakodnevicu i poslovne aktivnosti. Naime, usprkos javno iskazanim namjerama, moram istaknuti kako ne postoji pravna osnova da Bojan Šober preuzme funkciju vršitelja dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca, 1. studenoga 2022 . godine.

Stoga, prema svim zakonskim okvirima, Marin Blažević i dalje ostaje intendant HNK Ivana pl. Zajca, s obzirom da odluka Gradskog vijeća Grada Rijeke o razrješenju intendanta , nije provediva, upravo zbog Rješenja koje je donijela Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, a temeljem danih joj, zakonskih ovlasti, odnosno temeljem članka 96.Zakona o općem upravnom postupku (“Narodne novine”, broj 47/09 i 110/12) i članka 25. stavka 3. Zakona o kazalištima (“Narodne novine”, broj 71/06, 121/13, 26/14 i 98/19).
U Rješenju Ministarstva stoji: “Odbija se zahtjev Grada Rijeke za potvrđivanje Odluke Gradskog vijeća Grada Rijeke o razrješenju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, KLASA: 024-01122-011108, URBROJ: 2170-1- 16-00-22-10, od 22. rujna 2022. godine.”

Stoga, jedino u slučaju da odluka Ministarstva kulture i medija bude preinačena od strane Upravnog suda, tek tada, mogu se stvoriti pravni uvjeti za razrješenje intendanta Marina Blaževića.

S obzirom da su se u medijima pojavile netočne informacije kojima se daje nagovijestiti da Bojan Šober preuzima upravljanje HNK Ivana pl. Zajca, počevši od dana 1. studenog 2022. godine, u svojstvu v.d. intendanta, smatrao sam potrebnim razjasniti cjelokupnu situaciju.

U riječkom HNK, baš kao niti u bilo kojoj ustanovi koja se pridržava pravnih načela i zakona, ne može postojati paralelni sustav upravljanja, a svaki pokušaj takvog postupanja bio bi nezakonit.

Bojan Šober u ovom trenutku, do okončanja upravnog spora kojim bi se eventualno osporila odluka i rješenje Ministrice kulture i medija, ne može zakonito obavljati nikakve poslove vezane uz upravljanje kazalištem, počevši od zakonskog zastupanja i potpisivanja službene dokumentacije, uključivo i svu dokumentaciju koja se odnosi na gradski Proračun pa tako i isplatu plaća zaposlenicima.

Stoga se doista nadam da će gospodin Šober, kao i Kazališno vijeće, postupati sukladno zakonu i suzdržati se od bilo kakvih nezakonitih radnji, a Vama, poštovani zaposlenici HNK Ivana pl. Zajca, zahvaljujem na razumijevanju i strpljenju”, navodi se u pismu.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram