Povežite se s nama

Mozaik

Filipović šalje unutarnju reviziju u HNK Zajc

Objavljeno

na
Gradonačelnik Marko Filipović reagirao je na najnovije događaje u HNK-u Ivana pl. Zajca te se tim povodom oglasio priopćenjem:

“Nakon niza burnih i manje burnih rasprava koje se posljednje vrijeme vode o HNK Ivana pl. Zajca, a posebno s obzirom na posljednja događanja vezana uz Kazališno vijeće iz kojeg su odstupila tri člana, te je ono time izgubilo mogućnost funkcioniranja, imam potrebu najaviti da ću preispitati rad Kazališnog vijeća, odnosno predstavnika Grada kao osnivača u njemu.

Također, s obzirom na kritike vezane uz poslovanje kazališta i hinjenu zabrinutost pojedinih političara, ali i drugih pojedinaca iz društvenog i kulturnog života Rijeke, pa čak i pojedinaca u Kazališnom vijeću, uputit ću u kazalište unutarnju reviziju i po dovršetku njihova posla izvijestiti javnost o utvrđenom stanju. Uostalom, dolazak interne revizije iz istih su razloga zajedničkom inicijativom predložili i samo dosadašnje Kazališno vijeće i Uprava kazališta (intendant i ravnatelji).

Krajnje neprimjerenim smatram zahtjeve da se gradska uprava ili gradsko vijeće bave tzv. „narušenim ljudskim odnosima“ u kazalištu ili u bilo kojoj instituciji, tvrtki ili organizaciji. Posredovanje u popravljanju međuljudskih odnosa u ustanovama nije posao ni izvršne ni predstavničke vlasti, a dopise u kojima se anonimno poziva na „iznošenje pikanterija“ o intendantu i koji sadrže rečenice o „strahovladi“, „diktatorskom načinu upravljanja“ i slično, smatram neprimjerenima.
Zaposlenici kazališta koji smatraju da su im povrijeđena ikakva prava, od radnih do ljudskih, imaju na raspolaganju niz legitimnih sredstava i alata kojima se na zakonit i jedini ispravan način mogu boriti za zaštitu svojih prava i dokazati da su im bila ili da im jesu ugrožena ili povrijeđena. Za razrješenja takvih situacija pokreću se sporovi za koje su nadležni sudovi kao jedine mjerodavne instance, a ne službenici ili dužnosnici jedinica lokalne samouprave.

Također, iznošenje sumnji u zakonitost poslovanja i rada riječkog kazališta, smatram namjernim nanošenjem štete ovoj instituciji, odnosno narušavanjem ugleda koji naše kazalište uživa pred publikom, pred ostatkom Hrvatske, ali i izvan granica naše zemlje.

Želim posve jasno i nedvosmisleno istaknuti da intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Marin Blažević, u ovom trenutku uživa moju podršku jer su u sve dosadašnje rezultate njegova rada upisani uspjesi, time i u sam rad kazališta kao kulturne institucije kojoj je Grad Rijeka osnivač. Postojeći intendant nije član ni jedne političke stranke niti je na mjesto intendanta predlagan niti biran po takvom kriteriju. Sve dok sam gradonačelnik zalagat ću se da takav “apolitičan” pristup, u kojem su bitne reference i rezultati a ne stranačka pripadnost, ostane riječki doseg i riječka vrijednost.

Podsjetio bih da su u mandatu Marina Blaževića osvojene dvije bijenalne nagrade Hrvatskog glumišta za najbolje operne predstave – za Verdijeva “Otella” u 2017. i Wagnerova “Tristana i Izoldu” u 2021. Nagrada “Judita” Splitskoga ljeta 2021. pripala je upravo našoj Hrvatskoj drami za “Kralja Edipa”. Riječki balet gostovao je u Operi u Bonnu u jesen 2021., a na audiciju za nove članove Baleta prijavilo se preko 500 kandidata iz cijeloga svijeta. Talijanska drama gostuje u europskom projektu “reDiscovering Europe”, tri operne produkcije riječkog HNK gostuju na jednom od najznačajnijih opernih festivala u Europi, Savonllinna Opera Festival, ovog srpnja u Finskoj. A sam je intendant Blažević imenovan prvim koordinatorom Konzorcija svih hrvatskih nacionalnih kazališta, i to je inicijativa koja je pokrenuta upravo u riječkom HNK.

Prozivke upućene pojedinim zaposlenicima kazališta da su u programu Rijeke- Europske prijestolnice kulture 2020. sudjelovali bez odobrenja Kazališnog vijeća apsurdne su po samoj logici stvari. Suorganizatori čitavog programa EPK bile su kulturne ustanove u gradu, tvrtka Rijeka 2020 i brojne druge organizacije. To je bio projekt u kojem su svoje znanje, kreativnu energiju i perfekciju izvedbi pokazali brojni riječki kulturni djelatnici. Grad Rijeka je nositelj titule EPK, osnivač je kulturnih ustanova i tvrtke Rijeka 2020, i zadužio je sve njih da osmisle, organiziraju i provedu reprezentativni kulturni program 2020. godine.
I konačno, podsjećam da je Kazališno vijeće čiji pojedini članovi sada putem medija kritiziraju rad intendanta i ravnatelja, usvojilo programsko i financijsko izvješće kazališta, da je to izvješće prošlo i odbore Gradskog vijeća, a da ga nakon političke rasprave nisu prihvatili članovi Gradskoga vijeća. Rasprava o kazalištu potom se preselila u medije, u otvorena pisma i na javne tribine koje se održavaju u organizaciji političkih platformi. Nažalost većina sudionika se pritom bavi paušalnim ocjenama, blaćenjem kazališta kao institucije i upiru prstom u intendanta kao glavno “smetalo” ostvarenju tobože idealnog kazališta.

Politika koju vodim i želim voditi ne oslanja se i ne počiva na anonimnim porukama, niti na otvorenim pismima koja se upućuju medijima.
Upravo zato preispitat ćemo rad predstavnika osnivača u Kazališnom vijeću, a u kazalište uputiti unutarnju reviziju i potom svim sudionicima rasprava o kazalištu ponuditi nalaz revizije kao dokument na temelju kojeg možemo, ako i dalje bude postojala potreba za time, raspravljati relevantno i svrsishodno”, poručio je Filipović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže