Povežite se s namaPoznati helsinški festival Flow proširio je svoju franšizu i među našim susjedima Slovencima, točnije – u Ljubljani. Ljubljana je tako bogatija za još jedan trodnevni spoj glazbe, urbane kulture i vizualnih umjetnosti koji će se održati od 26. do 28. lipnja u bivšoj tvornici Tobačna koja se nalazi u širem centru grada. Bez obzira na vremenske (ne)prilike,  krov nad glavom je zagarantiran, a sudeći po najavljenim zvučnim imenima – zabava također.

U petak će floorove preuzeti britanski Metronomy poznati po hitovima The bay, The look, A thing for me itd.; Derrick May, američki DJ koji je pridonio elektroničkoj sceni svojim futurističkim house melodijama; Edo Maajka kojeg ne treba puno predstavljati, i još puno glazbenih imena. U subotu su headlineri Pet Shop Boys koji će nedvojbeno rasplesati sve okupljene uz svoj prvi hit West End Girls, preko Domino Dancinga, pa sve do posljednjeg većeg hita Thursday koji su snimili u kolaboraciji s Exampleom. Za one koji više vole sporije ritmove, tu je Bonobo, ali DJ set verzija. Ako ste raspoloženi za smijeh i brže ritmove, onda je za vas Bad copy, srpska rap grupa koju čine nezaobilazan Ajs Nigrutin, Timbe i Sky Wikluh. Riječki Johnatan također ne treba posebno predstavljati, drago nam je kako je njihova kvaliteta prepoznata i kako će i Rijeka imati svog predstavnika na ovakom festivalu i time još jednom dokazati kako je glazba i dalje dio riječke duše i svakodnevnice. Posljednjeg dana festivala Ljubljanu posjećuje irska glazbenica Roisin Murphy poznatija kao bivša članica dua Moloko, ali i brojni slovenski izvođači poput grupe Artan Lili.

Ulaznice za sva tri dana koštat će vas 95€, dok su ulaznice za svaki dan pojedinačno 45€, odnosno 55€, a možete ih kupiti preko sustava Eventim i Ticketmaster. Ako vam organizacija puta i smještaja stvara glavobolju, organizatori su i na to mislili. Putem njihove službene web stranice naći ćete link za pakete koji uključuju smještaj i ulaznice (kampiranje, odnosno hostele), kao i informacije za prijevoz od aerodroma Brnik i snalaženje po Ljubljani.

No, kako će Riječani koji budu išli na ovaj festival vjerojatno biti mlađi studenti, odlučili smo provjeriti kako najjeftinije doći do Ljubljane koja nam je tako blizu, a ponekad tako daleko. Do Ljubljane imate 115km odlučite li se na najbliži granični prijelaz Rupa i držite li se autoceste vozeći sjeverno. Ako vam je auto prosječne potrošnje, put gore-dolje izašao bi vas oko 50€ (7-dnevna vinjeta uključena u cijenu) kako tvrdi ViaMichelin. Sljedeća opcija je autobus. Izravnom linijom se brzo stigne na željenu destinaciju, a cijene su nam trenutno nedostupne. Jeftina opcija opet je vlak. Iz Rijeke svakodnevno postoje dvije linije za Ljubljanu, ali umjesto sat i pol vremena, vozit ćete se tri sata, no – za 200kn ako je u pitanju povratna karta. Nešto jeftinija, ali riskantnija opcija je pronaći nekog stranca s kojim biste podijelili troškove puta, a koji ima istu rutu kao i vi u isto vrijeme. To možete učiniti putem najpoznatijeg internetskog pretraživača takvih usluga www.blablacar.com ili u kakvoj facebook grupi poput „Tražim prijevoz“.

Što se samog smještaja tiče, preporučamo poznati airbnb.com na kojemu možete naći privatan smještaj za dvije osobe od 20-ak € nadalje, što je zbilja student-friendly.

Što još čekate? Flow ne teče dobro bez publike iz Rijeke. Vidimo se u Ljubljani!