Povežite se s nama

Jutarnji list u svo broju od nedjelje na naslovnoj je stranici posvetio daleko najviše prostora kompleksu koji bi trebao niknuti na mjestu postojećeg stadiona na Kantridi. No, ovog puta osim nogometnog stadiona bili bi izgrađeni i brojni dodatni sadržaji kako bi to područje privlačilo ljude tijekom cijelog dana, a ne samo jednom tjedno na dva sata tijekom odigravanja utakmice.

Prema procjenama, procedura oko izmjene GUP-a, što je preduvjet za gradnju stadiona, trebala bi trajati oko šest mjeseci, a oko izdavanja koncesije još tri mjeseca. Nakon što sva dokumentacija bude ishodovana, tvrde u Rijekinu taboru, novac za gradnju čekat će spreman. Sama bi gradnja trebala trajati od godinu i pol do dvije, što znači da bi novi stadion mogao biti gotov krajem 2017. godine, odnosno sezone 2018., kako je, uostalom, prvotno i najavljivano.

Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković kaže da se kompleks Stadiona Kantrida nalazi u planiranoj projektnoj fazi.

“Normalno, procedura traži vremena i mi smo toga svjesni. Volio bih da se sve može ostvariti ‘sutra’, ali ništa ne ide preko noći. Grad i ostale institucije u suradnji s nama moraju provesti zakonom propisane procedure za cijeli kompleks Stadiona Kantrida, nakon čega može krenuti gradnja. Usporedo s tim aktivnostima dovršavamo radove na novoizgrađenom kompleksu trening-kampa HNK Rijeka – kaže predsjednik HNK Rijeke, dodajući da su u stalnom kontaktu s Gradom Rijekom i da užurbano rade na realizaciji projekta.

– Od prvog dana ustrajni smo na tome da zajednički ostvarimo san svih Riječana i izgradimo novi kompleks stadiona na Kantridi koji će biti na ponos ne samo Rijeke, nego cijele Hrvatske i ove regije, kao što su to postali i tek izgrađeni stadion na Rujevici i nogometni kamp. Ponavljam da je sve što je napravljeno u posljednje tri godine u infrastrukturi i u klubu na ponos svih nas Riječana. Posebno sam ponosan na činjenicu da smo trening-kamp zajedno s Gradom Rijekom i svim tvrtkama koje su sudjelovale u izgradnji, a uglavnom su to hrvatske i riječke tvrtke, završili u rekordnom roku i došli, možemo tako reći, do završnih radova, čemu je dokaz i posljednjih nekoliko utakmica u novoj sezoni koja je počela upravo na novom stadionu – kaže Mišković. Ističe da je klub oborio još neke rekorde pa sada broji, što nikad prije nije zabilježeno, 3212 članova i 3126 pretplata.

– Ako uspijemo sve ostvariti, meni kao građaninu Rijeke to znači da sam postigao više nego što sam na početku zamišljao da bih mogao biti u prilici dati svome gradu – zaključio je Mišković.

Siniši Zdjelaru, 37-godišnjem Riječaninu s talijanskom diplomom iz arhitekture, stadion i trening-kamp su, naravno, najveći izazovi u karijeri. Angažiran je na temelju preporuka, a u referencama su mu rekonstrukcije hotela i vila, stambene zgrade i obiteljske vile, marina koja se gradi u Novom Vinodolskom te nagrade na raznim javnim natječajima diljem Hrvatske.

– Posljednji je veliki stadion u Hrvatskoj izgrađen 1978. godine. Riječ je, naravno, o Poljudu, čiji je autor pokojni arhitekt Boris Magaš. U slučaju kompleksa Stadiona Kantrida radi se o privatnoj investiciji na prostoru koji je pod koncesijom, što se računa kao privatno vlasništvo pa javni natječaj nije obavezan – objašnjava Zdjelar. Upravo iz razloga koje navodi angažiran je proslavljeni talijanski arhitekt Zavanella, specijaliziran baš za ovakve projekte. Uostalom, iza sebe ima 12 stadiona. Novi Juventusov stadion, koji Zavanella potpisuje, posljednji je izgrađen u Italiji u zadnjih 30-ak godina. Unutarnji dio buduće Kantride podsjećat će upravo na taj objekt u Torinu, dok vanjski dio asocira na Bayernovu Allianz Arenu.

– Zavanella je funkcionalno postavio stadion za 14 tisuća gledatelja, što je odradio vrhunski. Prošli smo puno novoizgrađenih stadiona – Ferencvaroš, Maribor, Ljubljanu, Juventus i došli do zaključka da je Juventusov stadion najbliže onome što želimo u Rijeci – kaže Zdjelar i objašnjava da se, prije nego što se išlo u izradu glavnog projekta, na idejnom projektu radilo 7-8 mjeseci.

Prema projektu, cijelo će područje oko stadiona dobiti sasvim nov izgled. Uz samo more bit će izgrađena šetnica duga 300-400 metara, od plaže s istočne do lučice sa zapadne strane, jer Grad jednog dana planira napraviti šetnicu od centra do Preluka, a u prostor će biti uklopljena i zelena zona.

Hotel i ugostiteljsko-trgovački centar jesu, ali kao popratni sadržaj, dio cijelog kompleksa kojim bi se trebalo osigurati održivost samog stadiona, kao i kampa na Rujevici.

– Održavanje stadiona na Kantridi koštat će oko milijun eura godišnje, Rujevice još i više, a općepoznata je stvar da nigdje u svijetu to nije moguće isključivo prodajom ulaznica. Hotel sa 120 soba, od 250 do 300 ležajeva, na području velikom 15.000 četvornih metara s plažom i najvjerojatnije četiri zvjezdice, uz jednu specifičnost vezanu uz sport, a to je rehabilitacijski centar u kojem će vrhunski liječnici biti dostupni i onima koji nisu profesionalni sportaši ili nogometaši Rijeke, te komercijalni centar veličine 28.000 četvornih metara u kojem će biti kafići, restorani, sportske trgovine i slični sadržaji, predviđeni su zbog postizanja samoodrživosti cijelog kompleksa. To je ono o čemu predsjednik Mišković govori cijelo vrijeme – da je cilj da HNK Rijeka postane samoodrživa. Nastoji se privući investitora koji će uložiti u šoping-centar vrhunskih brendova, poput outleta u regiji, koji će ne samo podići kvalitetu sadržaja u gradu, nego će oživiti cijelu regiju.

Naravno, podrazumijeva se, što je također izuzetno važno, otvaranje novih radnih mjesta. Sličnu smo stvar vidjeli kod Juventusa, a pokraj dosta stadiona u Europi također se nalaze hoteli. Stadion kao stadion, naime, živi dva do tri puta mjesečno, a naš je cilj da živi svaki dan. Želja je da dan utakmice postane obiteljski dan. U Torinu, ako je utakmica u nedjelju u 7 navečer, obitelji s djecom dolaze kod stadiona već oko jedan, sjednu u restoran, u kafić, odu u šoping… Željeli bismo da tako bude i ovdje, da gledatelji ne dolaze pola sata ili sat vremena prije utakmice. Zato su u sklopu stadiona predviđeni restorani tri razine, od fast fooda do a la carte restorana. U budućnosti posjetitelje će u kompleks stadiona privući upravo sadržaji koji se sada koriste u Italiji, Sloveniji, Austriji i ostalim susjednim zemljama. Dakle, cilja se ne samo na građane Rijeke i Hrvatske, nego i na posjetitelje iz susjednih zemalja s obzirom na to da okolicu Rijeke krase atraktivne turističke destinacije poput Opatije, Krka i Crikvenice koje će tako dobiti priliku ponuditi svoj turistički sadržaj novim posjetiteljima – objašnjava Zdjelar.

Rujevicu je Damir Mišković odabrao unatoč činjenici da se trening-kamp puno jeftinije mogao graditi i na prostorima u okolici Rijeke, recimo na Grobniku, no predsjednik kluba inzistirao je da to bude unutar administrativnih granica Grada.

Jutarnji list