Povežite se s nama

Vijesti

Grad Rijeka želi smanjiti prirez s 15 na 14%, otvoreno je javno savjetovanje

Objavljeno

na
Na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke otvoreno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga izmjena Odluke o porezima Grada Rijeke.

Ovo Savjetovanje ostaje otvoreno do 16. listopada 2021. godine. Tema kojom se bavi ovo Savjetovanje tiče se svih građana.

Porezi Grada Rijeke

Odlukom o porezima Grada Rijeke utvrđene su slijedeće vrste gradskih poreza: prirez porezu na dohodak, porez na potrošnju i porez na kuće za odmor.

Također, odlukom je propisano da se prirez porezu na dohodak plaća po stopi od 15%.

Predloženo smanjenje stope prireza porezu ma dohodak

U cilju poreznog rasterećenja građana grada Rijeke, ovim Nacrtom prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke predlaže se smanjenje propisane stope prireza porezu na dohodak za jedan postotni poen odnosno sa sadašnjih 15% na 14% s primjenom od 1. siječnja 2022. godine, što predstavlja prvi korak u ostvarenju konačnog cilja – smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 10% od 1. siječnja 2025. godine.

Zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 9.671,00 kuna (primjer prosječne mjesečne bruto plaće za lipanj 2021. godine, izvor: Državni zavod za statistiku) će, slijedom toga, zbog smanjenja stope prireza porezu na dohodak na 14% u 2022. godini na godišnjoj razini imati veću neto plaću za 89,70 kuna, a kada se stopa prireza porezu na dohodak smanji na 10%, neto plaća će se istoj na godišnjoj razini povećati za 448,40 kuna.

Učinak smanjenja na gradski proračun

U pogledu financijskog učinka na proračun Grada Rijeke u 2022. godini, budući da se prihod od prireza porezu na dohodak u 2021. godini procjenjuje na 57 milijuna kuna, procjena je da će se donošenjem predložene Odluke o izmjeni Odluke o porezima Grada Rijeke tj. smanjenjem stope prireza porezu na dohodak, u idućoj godini smanjiti prihod Grada od prireza porezu na dohodak za približno 4 milijuna kuna.

Kako se uključiti u savjetovanje?

Zainteresirana javnost se u postupak Savjetovanja može uključiti ispunjavajući online obrazac za sudjelovanje u savjetovanju, a može se uključiti i upisujući svoje primjedbe i prijedloge u polje za komentiranje u dnu stranice pojedinog savjetovanja. Proučite navedene prijedloge odluka i javite Vaše sugestije, primjedbe i prijedloge kako bi obje odluke bile što kvalitetnije u konačnici formirane.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram