Povežite se s nama

Vijesti

Građani Rijeke do jeftinijeg plina ipak preko Gradske plinare Zagreb – Opskrba

Objavljeno

na
Danas je održana sjednica Skupštine trgovačkog društva Energo na kojoj su razmatrane teme cijene plina za kućanstva na Energovoj opskrbi i mogućnost preuzimanja opskrbe u obvezi javne usluge od Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZO).

Ovu je sjednicu Skupštine Energa sazvao gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kao Predsjednik Skupštine, i to s obzirom na Zaključak koji je donijelo Gradsko vijeće Grada Rijeke, 22. rujna 2022. godine i u kojem je predložilo gradonačelniku sazivanje Skupštine odnosno razmatranje svih mogućnosti osiguranja što prihvatljivije cijene za korisnike usluge opskrbe plina kao i ispitivanje mogućnosti preuzimanja javne usluge opskrbe plina, a da se pri tome ne ugrozi buduće poslovanje TD Energo.

Vezano uz cijenu plina, kako je danas na sjednici Skupštine Energa rečeno – Energo, zbog situacije na tržištu, plin može nabavljati isključivo prema tzv. plivajućoj (floating) cijeni vezanoj uz kretanje cijene plina na nama referentnoj burzi – CEGH, Austrija, te nije u mogućnosti prodavati ga krajnjim korisnicima za fiksnu, nižu cijenu.  Ukoliko bi se pronašla institucija koja bi nadoknadila razliku u cijeni, Energo bi mogao krajnju cijenu korigirati. Kako država već subvencionira plin kućanstvima putem opskrbljivača u obvezi javne usluge, za subvencioniranje razlike od približno 120.000.000 kuna trebalo bi pronaći drugu instituciju. Gradonačelnik, a i sami predlagači zaključka su na Gradskom vijeću već zaključili da nema smisla da Grad preuzme na sebe subvencioniranje razlike, pogotovo nakon što je glavnina korisnika već prešla na opskrbu u obvezi javne usluge, odnosno na GPZO i kupovat će plin po znatno nižoj cijeni.

Što se tiče mogućnosti preuzimanja opskrbe u obvezi javne usluge od Gradske plinare Zagreb – Opskrba (GPZO), na Skupštini Energa je danas naglašeno da opskrbu u obvezi javne usluge na našem području vrši Gradska Plinara Zagreb – Opskrba i to sukladno odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), a temeljem provedenog Javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom. 

Jedini način da se GPZO-u oduzme taj status je da to učini HERA nakon što utvrdi da GPZO ne radi svoj posao na zadovoljavajući način. U slučaju da to i učini, novi bi se opskrbljivač morao odabrati kroz isti postupak, dakle kroz javni natječaj. Direktno preuzimanje opskrbe u obvezi javne usluge od strane Energa bez provođenja javnog natječaja nije izvedivo.

Od održavanja sjednice Gradskog vijeća do održavanja Skupštine Energa Vlada je osigurala plin za GPZO, a HERA je nakon toga donijela Odluku kojom nalaže postojećim tržišnim opskrbljivačima (između ostalog i Energu) da sami obavijeste svoje korisnike i, one koji to žele, odmah prebace na opskrbljivača u obvezi javne usluge. Iako je vrijeme za provođenje te odluke bilo vrlo kratko, Energo je do današnjeg dana većinu svojih korisnika već prebacio na GPZO. Među prebačenima su gotovo svi oni koji imaju veću potrošnju, odnosno griju se na plin. U tom kontekstu, kada bi i bilo moguće da Energo interventno preuzme opskrbu u obvezi javne usluge, ovim navedenim posljednjim raspletom, ta potencijalna ideja je izgubila smisao.

S obzirom na sve navedeno, građani Rijeke će, ako žele kupovati jeftiniji plin, to moći učiniti preko opskrbljivača u obvezi javne usluge GPZO-a, kao što je to većina već i odlučila učiniti. Kada se tržište plina stabilizira i nestane potreba za intervencijom države, Energo će učiniti sve da ponovo bude konkurentan i da se riječka kućanstva vrate na Energovu opskrbu. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže