Povežite se s nama


Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i predstavnici Odjela za kulturu, Jelena Tondini i Dorian Celcer, članovi projektnog tima EPK Rijeka 2020, primili su danas u Salonu Grada Rijeke gradonačelnika irskog grada Galwaya, Noela Larkina. Ono što povezuje Rijeku i Galway je kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2020. pa je susret bio prilika za razmjenu iskustava.

Naime, Galway je jedan od tri irska grada koja su ušla u uži krug izbora za irskog predstavnika europske prijestolnice kulture. Hoće li i on poput Rijeke osvojiti ovu prestižnu titulu, doznat će 15. srpnja 2016., no dan uoči samog proglašenja morat će, kao što je to morao i riječki tim, pred ocjenjivačkom komisijom predstaviti svoj projekt Galway 2020.

Budući da su Rijeka i Galway iskustva izmjenjivali i tijekom same pripreme kandidature, još od 2014. godine, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović predstavio im je glavne okosnice projekta, kao i planirane aktivnosti na realizaciji EPK u narednom periodu. Istaknuo je kako je ovo i prvi put da jedan hrvatski grad ostvaruje tako veliki projekt.

„Želim vam puno uspjeha u sljedećim danima te se nadam da će oba naša grada biti europske prijestolnice kulture 2020. godine“, rekao je Filipović.

Gradonačelnik Noel Larkin čestitao je Rijeci na osvojenoj tituli te ukratko predstavio svoj grad, koji se smatra “srcem” kulturnog života u Irskoj. Poznat je po brojnim festivalima, proslavama i kulturnim događanjima zbog čega je i izuzetno popularna turistička destinacija. „Galwayu je, kao i Rijeci, ovo prilika za transformaciju i dodatnu promociju grada jer je kultura, uz sve gospodarske potencijale, ono što može povezati cijelu zajednicu“, rekao je Larkin.

U pratnji gradonačelnika Larkina bio je i izvršni direktor uprave grada Galwaya Brendan McGrath te njegove dvije suradnice.

„Mi smo mali grad, ali i vrlo ambiciozan grad“, rekao je McGrath i dodao kako je Galway i sveučilišni grad, te su se stoga u izradu projekta aktivno uključili i studenti. Istaknuo je kako će Galwayu za realizaciju projekta trebati oko 45 milijuna eura, a dio tih sredstava utrošit će se za izgradnju nedostajuće kulturne infrastrukture.

Koordinator Rijeka 2020 Dorian Celcer s irskom je delegacijom podijelio iskustva s predstavljanja kandidature pred ocjenjivačkom komisijom uoči proglašenja u Zagrebu. Istaknuo je da je tom prilikom ključno pred ispitivače doći dobro pripremljen i detaljno poznavati detalje u Knjizi kandidature.

Na kraju primanja razmijenjeni su prigodni pokloni, među kojima je irskom gradonačelniku uručena i nova fotomonografija „Rijeka otvorena svima“, u izdanju Adamića, a čiji su autori riječki fotografi Marko Gracin i Petar Fabijan.

Grad Rijeka