Povežite se s nama

U HNK Ivana pl. Zajca gostuje hit predstava Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, „Egzorcizam“ Dalibora Matanića, a na programu je  utorak, 7. ožujka 2017. u 19.30 sati (predstava i publika na pozornici).

U autorskom projektu jednog od naših najpoznatijih i  najzaposlenijih redatelja, za koji se često traži karta više, glume Nika Ivančić, Judita Franković, Lana Gojak, Janko Popović Volarić, Senka Bulić i Marko Braić.

Intrigantan komad je slojevita priča koja poručuje da se moderno društvo svakim danom sve više udaljuje od etike i humanih principa, a materijalni svijet nemilosrdno nasrće na duhovnost.  Provokativna i hrabra tema obrađena je na jednako eksplicitno provokativan način.

Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom okuplja Svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatricu Sofiju s izraženom netrpeljivošću prema religiji, Lidiju, novinarku konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njenog snimatelja Borisa koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašinu sestru Veru ogrezlu u religijski fanatizam koja dočekuje sve njih u nadi da će se stanje njene sestre popraviti. Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti…

Prema riječima Dalibora Matanića, „mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, konformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga.“  A zaključuje kako „samo uranjanjem u vlastitu iskrenost, traženjem snage za pokajanje i oprost te davanja ljubavi možemo pobijediti ono sotonsko u nama…“