Povežite se s nama

Vijesti

Hitnoj u Rijeci ovo je jedna od najtežih sezona, puno intervencija zbog kokaina

Objavljeno

naIza medicinskih timova Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Rijeka jedna je od najtežih ljetnih sezona, kad je riječ po broju obrađenih pacijenata, piše Novi list.

U odnosu na neke ranije turističke sezone, broj pacijenata se gotovo udvostručio, pa je tako dnevno na sušačkom lokalitetu Odjela hitne medicine ovog ljeta u prosjeku obrađeno više od 200 pacijenata tijekom 24 sata, a na riječkom lokalitetu više od stotinu.

– Mogu reći da je ovo najteže ljeto za naš odjel, barem otkako sam ja na čelu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a to je već sedam godina.

Ipak, nikad nismo dobili više pohvala pacijenata pa smo tako i jučer dobili pisanu pohvalu pacijentice koja se ovdje liječila, koja je inače iz Zagreba i koja nas je pohvalila preko Ureda gradonačelnika Grada Rijeke, govori dr. Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijema riječke bolnice.

Na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu trenutačno radi 18 specijalista hitne medicine i troje specijalizanata, no sveukupno radi oko 50 liječnika, počevši od tek diplomiranih liječnika, tzv. sekundaraca koji nakon diplome na medicini umjesto nekadašnjeg staža biraju edukaciju u hitnom prijemu, preko specijalizanata i ostalih liječnika koji surađuju u radu OHBP-a.

Kadra, kako kaže Pavletić, uvijek nedostaje, posebice i iz razloga jer je specijalizacija hitne medicine, unatoč širokom znanju koje pruža, mlada, još uvijek nedovoljno poznata i vrlo zahtjevna, a tu je i kroničan nedostatak medicinskih sestara koji nije zaobišao ni hitni bolnički prijem.

Porast intoksikacija zbog kokaina

Ljeto i turističku sezonu na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu odradili su specijalisti hitne medicine dr. Nataša Mavrinac, dr. Marinka Otočan i dr. Mate Lerga.

Na riječkom lokalitetu obrađuju se i intoksikacije, a Otočan kaže da se zadnjih godina bilježi osobit porast intoksikacija uslijed korištenja opojnih sredstva, posebice kokaina.

– Posljednjih godina bilježimo porast, posebice kod mladih ljudi, vikend- uživatelja droge, koji nisu registrirani ovisnici. Puno je posljedica kokaina, i to ne samo od konzumacija i predoziranja, već i zbog apstinencijskih kriza.

Pacijenti nam se najčešće javljaju jer im nije dobro, s vrlo nespecifičnim simptomima za koje ne bismo znali koji je uzrok da ne radimo test na droge, upozorava Otočan.

Izvor: Novi list

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže