Povežite se s namaMinistarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već devetu godinu zaredom u ljetnim mjesecima provodi svoj izvorni projekt “Sigurna turistička sezona”. Ove godine u Primorsko-goranskoj županiji boravit će i raditi policijski službenici iz Slovačke, Srbije, Rumunjske i Slovenije.

Ministarstvo unutarnjih poslova 2006. godine pokrenulo je projekt Međunarodna policijska suradnja “Policija u odori”, danas poznat kao “Sigurna turistička sezona” u okviru kojega gostujući policajci odlaze u ophodnje s hrvatskim kolegama, nose odoru svoje policije kako bi ih njihovi sugrađani lakše prepoznali, ali ne nose oružje niti imaju policijske ovlasti.

U proteklom razdoblju, a u sklopu navedenog projekta na nacionalnoj razini, sudjelovali su policijski službenici iz 13 zemalja: Francuske, Italije, Crne Gore, Austrije, Srbije, Ukrajine, Slovenije, Slovačke, Češke, Njemačke, Makedonije, Mađarske i Poljske. Na našem području prvi strani policajci došli su 2007. godine i bili su to policijski službenici iz Republike Austrije. Od tada se svake godine tijekom turističke sezone našim policajcima pridružuju i strani policajci, a uz austrijske bili su to policajci iz Republike Slovačke, Interpola, Bavarske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Važnost zajedničkih policijskih ophodnji istaknuo je zamjenik načelnice PU primorsko-goranske Jasmin Brkljača rekavši da su one najbolji način za poboljšanje rada sa stranim gostima. Brkljača je dodao da se ovaj projekt provodi i zimi, u skijalištima, kada hrvatski policajci rade u Sloveniji, Austriji i Italiji.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić stranim policajcima poželio je dobrodošlicu u Primorsko-goransku županiju koju je opisao kao turistički orijentiranu, otvorenu i sigurno. Gosti će, kada vide strane policajce, osjećati dodatnu sigurnost i dobrodošlicu, rekao je zamjenik župana poželjevši policajcima ugodan boravak i što manje posla.

Policijski službenici iz inozemstva radit će u PP Crikvenica (slovački), PP Opatija (srpski i rumunjski) te PP Krk (slovenski). Istovremeno će službenica iz PU primorsko-goranske raditi u Crnoj Gori.