Povežite se s nama
Banner

Predstavnici matuljskog IDS-a poslali su priopćenje vezano uz neispravnu rampu HŽ-a na prijelazu pruge. Priopćenje Sandra Ladovca prenosimo u cijelosti:

Ovom prilikom želio bih kao vijećnik IDS-a u Općinskom vijeću Općine Matulji reagirati i upozoriti žitelje Šmogorske ceste u Matuljima, ali i sve ostale stanovnike Općine Matulji koji koriste navedenu prometnicu za dolazak do centra Matulja a i šire na problem sve učestalije neispravnosti i zakazivanja HŽ-ove rampe na pružnom prijelazu Šmogori – Matulji.

Kao što je poznato navedeni problem nije od jučer te je rampa unazad dvije godine na navedenom pružnom prijelazu u više navrata bila podignuta tj. u kvaru tijekom prolaska vlaka, što pružni prijelaz Šmogori – Matulji čini vrlo opasnim, a samim time ugrožava i živote svih žitelja Općine Matulji koji se koriste navedenom prometnicom.

Podsjećam da je tokom 2015-te godine navedena rampa zakazala tj. ostala podignuta u dva navrata. Prvi puta 26. Srpnja 2015- te godine oko 13:00 h kada je na navedenom pružnom prijelazu vlak protutnjao prugom a iako postoje svjetlosni znakovi rampa se nije spustila, a vozila sa oba dvije strane pruge stala su u posljednji čas. Drugi puta 19. Listopada 2015-te godine u večernjim satima nažalost se ponovio slučaj u kojem je vlak naišao, a rampa kao i sva sigurnosna signalizacija ponovno je zakazala. Pukom srećom niti tada nije došlo do prometne nesreće iako je u tom momentu naletjela nekolicina vozila.

U međuvremenu činilo se da su odgovorni službenici u HŽ-u shvatili važnost navedenog problema i istoga riješili, no ne zadugo budući da je u Subotu 05. 08. 2017- te godine u prijepodnevnim satima ponovno zabilježena neispravnost HŽ-ove rampe i signalizacije pa je tako rampa ponovno ostala podignuta za vrijeme prolaska teretnog vlaka, a nesreća se nije desila pukom srećom. Da li se ti isti automobili moraju svaki puta zaustaviti jer nemaju povjerenja u ispravnost HŽ-ove opreme? Zar se zaista mora desiti tragedija i netko izgubiti život, da bi isto tako netko od nadležnih u HŽ-u reagirao i primio se rješavanja navedenog problema?

Smatram da se u 21. Stoljeću kada tehnika i tehnikalije svakim danom sve više napreduju ne smiju događati ovakve situacije koje ugrožavaju sigurnost građana koji prometuju navedenom dionicom. Potaknut navedenom situacijom u posljednje vrijeme proučavao sam navedenu problematiku s drugih područja Republike Hrvatske te nigdje nisam uvidio da se dešava recidiv s navedenom problematikom kao na ovom željezničkom prijelazu. Shodno navedenom ne mogu prihvatiti odgovor nadležnih iz HŽ-a koji kaže: Rampa u Matuljima je bila podignuta ali građani nisu bili ugroženi.

Kao što vidite, ovdje je prisutna velika protočnost vozila, velik dio općine Matulji je vezan uz ovaj prijelaz, te sukladno tome očekujem i reakciju Općine Matulji, odnosno korespodenciju čelnika Općine Matulji s nadležnima iz HŽ-a. Shodno navedenome smatram da je prijeko potrebna revitalizacija odnosno modernizacija postojećeg pružnog prijelaza kako se u budućnosti navedene situacije nebi ponavljale. Također ovim putem koristim priliku ukazati na potrebu revitalizacije modernizacije i uređenja željezničkog kolodvora – Štaciona budući da je isti za naš kraj od vrlo važnog povijesnog i turističkog značaja.

Kao i uređenje Carske sobe kao jedne velike posebnosti željezničke stanice, na kojoj je Austrougarska carska obitelj i ostale krunjene glave negdašnje Europe dočekivale vlakove, te bi je trebalo pretvoriti u mali stalni muzejski postav i ponuditi je turistima na razgledavanje. Ovime bi našem Štacionu vratili stari sjaj, te ga pretvorili u mjesto u funkciji turizma naše Općine”, stoji u službenom priopćenju IDS-a.